用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 16-8-4 12:55
我都係,我買返CD買返實體書 (以前會上網搵黎睇),因為唔想小朋友以為呢個世界係靠盜版去運作,唔想佢地對 ...
其實我一早知答案了 ....我就怕有一日佢返黎問我....點知....咁多年都無問過~~~

回覆:mcl203 的帖子

都是正版,屬於網上付費閱讀,中國幾百萬人都在用的程式。

回覆:moon.ng 的帖子

更正一下,金山詞霸在中國有三千多萬的用戶!

moon.ng 發表於 16-8-4 13:11
都是正版,屬於網上付費閱讀,中國幾百萬人都在用的程式。
我個人理解....AppStor係所有非授權版都要下架...又似乎版權/用户係兩樣野
要講既又我知道既係咁多....D料兩下用完

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-8-4+13:11+都是正

原帖由 mcl203 於 16-08-04 發表
我個人理解....AppStor係所有非授權版都要下架...又似乎版權/用户係兩樣野
要講既又我知道既係咁多....D料 ...
那大陸的Appstore為什麼又可以用呢?

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-08-04+發表我個

原帖由 moon.ng 於 16-08-04 發表
我都話咗我係鄉下仔,絕少返大陸,大陸野我係唔知既,若係Amazon都有一元幾塊版就好了

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-08-04+發表那

原帖由 mcl203 於 16-08-04 發表
我都話咗我係鄉下仔,絕少返大陸,大陸野我係唔知既,若係Amazon都有一元幾塊版就好了

...
哈哈!你好會講笑,我們有時會去深圳書城買書,比香港便宜幾倍,而且十分齊全。我家姐每年澳洲回來一定會去深圳買書,價格優惠太多了!

moon.ng 發表於 16-8-4 13:36
金山詞霸本身係免費既,但係有付費既App内購買選項。
http://www.technow.com.hk/iphone-apps-jin-shan-ci-ba-5-0-dictionary/

moon.ng 發表於 16-8-4 14:03
哈哈!你好會講笑,我們有時會去深圳書城買書,比香港便宜幾倍,而且十分齊全。我家姐每年澳洲回來一定會去 ...
上次去深圳書城(地王大廈隔離),白走咗一次,裝修中。火車站嗰間比較細(以大陸標準)。

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-8-4+14:03+哈哈!

原帖由 王家爸爸 於 16-08-04 發表
上次去深圳書城(地王大廈隔離),白走咗一次,裝修中。火車站嗰間比較細(以大陸標準)。
...
福田少年宮附近有間很大的書城。

YmOra    發表於 16-8-4 16:43

王家爸爸 發表於 16-8-4 14:35
...

深圳書城...地王大廈....羅湖城.....全部都唔知係邊

王家爸爸  咁要去睇下啦,唔會比香港落後。  發表於 16-8-4 15:04

moon.ng 發表於 16-8-4 14:53
福田少年宮附近有間很大的書城。
無留意到嗰度有間,好似仲近啲,下次要去睇下。

moon.ng 發表於 16-8-4 11:57
不客氣,不過香港的蘋果手機帳戶不能使用買書的功能,要中國大陸的Apple ID才行,安卓系統手機都可以!

...
好多謝你的資料,但我是用iPhone和iPad的,那是否不能用金山詞霸和買書功能?另怎樣申請大陸的Apple ID,我是電腦白痴,要好好請教一下

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-8-4+11:57+不客氣

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-08-05 發表
好多謝你的資料,但我是用iPhone和iPad的,那是否不能用金山詞霸和買書功能?另怎樣申請大陸的Apple ID,我 ...
我自己都係用iPhone嘅,可以用金山詞霸嘅其他功能,只不過係買書功能唔可以用,我仔Android手機,所有功能都可以用到,如果你想改個ID嘅話,你需要去appleid.apple.com去到創建你的Apple ID將嗰個ID地區揀中國就得架啦。

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-8-4+11:57+不客氣

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-08-05 發表
好多謝你的資料,但我是用iPhone和iPad的,那是否不能用金山詞霸和買書功能?另怎樣申請大陸的Apple ID,我 ...
我啱啱去改咗啦,都好麻煩,我估你可能改唔到,因為要有大陸嘅地址住址同埋大陸電話先可以買到嘅。

引用:我仔下載的是金山詞霸,那是大陸公司,是簡

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-08-04+發表我

原帖由 IloveJJ 於 16-08-05 發表
我只找到這個「愛詞覊翻譯」,是這個嗎?
愛詞霸是最舊的版本,沒有那麼多功能.

頭先上網查過版權問題,中国同香港、台灣既既版權唔同,香港、台灣既書價有限制要跟原著價格,中国買左版權返黎就任印任定價,但中国版權都有一個限制,只准国內售賣。香港買到既簡體實體書,我諗係當国內買左,再係香港轉售,但過境時有冇一個稅率補返差價就唔知,中国以外地區買中国版權既數碼書係點都唔知,有冇知情網友可以補充?

mcl203  到你黎呀 ??....  發表於 16-8-5 13:43
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-08-05+發表我

MASAYA 發表於 16-8-5 12:42
頭先上網查過版權問題,中国同香港、台灣既既版權唔同,香港、台灣既書價有限制要跟原著價格,中国買左版權 ...
實體書當普通商品, 出口應該無得抽稅, 關稅係入口稅, 所以响中國買既實體書入香港應該唔駛打稅, 因為香港賣水貨係合法, 唔駛打稅。
‹ 上一主題|下一主題