用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-8-2 17:53
我仲記得我哋學校大部份係中小上, 有D英小, Miss第一堂大家派張卷quiz一下, 睇下大家乜程度。但 ...
妳中四既情況我中一遇到,又係教兩年,又係堂堂鬧人,全部字眼都係侮辱性,例如「搵人捐器官一定捐你地個d,因為你地個腦冇用過」,中三係鬼佬教,我已經冇能力聽得明...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-8-2 18:31
妳中四既情況我中一遇到,又係教兩年,又係堂堂鬧人,全部字眼都係侮辱性,例如「搵人捐器官一定捐你地個d ...
吓?真係一山還有一山高。我miss都只係鬧我哋成日唔做齊功課, 又唔備課, 上堂唔識又唔問啫。不過唔關我事喎, 我做到足喎, 又無唔明, 你想我問乜啫, 唔好累我丫嘛。果兩年, 真係差唔多完全無機會講英文架, 因為我哋班已經少人哋兩堂(因為修視藝, 要多人哋幾堂, 所以要減英文), 仲要嘥時間鬧人, 咁咪唔掂囉。不過, 你咁好既? 有鬼佬, 我哋學校無鬼佬架。真係好彩大學面試果年用普通話+廣東話。

MASAYA  可惜鬼佬教之前個兩年係教畜教呢,如果頭兩年係正常老師,中三鬼佬教就好   發表於 16-8-2 18:42

Yanamami  点解除左PC例外?係我眼裏分别不大
我看過些培正的工作紙和用書,以及英國文學內容,比普遍中中以至英中的內容都要深入,因此推斷培正英文科成績不可跟普通中中比較

dubbies 發表於 16-8-3 18:37
我看過些培正的工作紙和用書,以及英國文學內容,比普遍中中以至英中的內容都要深入,因此推斷培正英文科成績 ...
當然同普通中中差幾級,話哂都叫中中龍头名校~我只係話佢同英中(唔係so called英中果d英中呀~)又差幾級禁啫~

MASAYA 發表於 16-8-2 16:02
同枱食飯各自修行囉,我唔會靠小學既英文課學英文,課程主要係為考試,考得高分未必代表英文用得好 ...
你真係講得好鬼啱,我女次次英文考試都9字頭,但佢D英文差,堅係差,叫佢睇多D英文書死都唔肯,日日捧住本福爾摩斯當係寶,但奈何一睇英文書就冤口冤面,又話呢個字唔識,果句唔識解,坦白講我自己都係中中畢業,有時對住佢D英文我都愛莫能助,大家有無呢個情況,究竟可以點樣提升阿女嘅英文能力?

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-8-2+16:02+同枱食

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-08-03 發表
你真係講得好鬼啱,我女次次英文考試都9字頭,但佢D英文差,堅係差,叫佢睇多D英文書死都唔肯,日日捧住本 ...
我仔以前也不喜歡看英文書,現在買了一台大屏幕手機給他網上看英文書,一本哈利波特只要付幾元人民幣,用微信隨時隨地付款,不認識的字詞點一下就解釋中文意思,還可以讀給你聽,可以看書可以聽書,還隨時可以溫習你查過的字詞,真的很方便啊!現在看了一段時間英文突飛猛進了!

moon.ng 發表於 16-8-3 23:00
我仔以前也不喜歡看英文書,現在買了一台大屏幕手機給他網上看英文書,一本哈利波特只要付幾元人民幣,用微 ...
係咪真架?真嘅?教我...教我
不過我無微信

Eat_Sleep_Play 發表於 16-8-3 22:34
你真係講得好鬼啱,我女次次英文考試都9字頭,但佢D英文差,堅係差,叫佢睇多D英文書死都唔肯,日日捧住本 ...
有時阿女睇書係睇故事內容,有時唔識就成句估,係从來唔查字典,話要停低查字就睇得唔过㽼~

Yanamami 發表於 16-8-3 23:37
有時阿女睇書係睇故事內容,有時唔識就成句估,係从來唔查字典,話要停低查字就睇得唔过㽼~ ...
我囡係會查字典,但嫌煩,睇睇下就唔願再睇咁如果唔查字典,又唔識解,咁睇嚟咪無用囉?

Eat_Sleep_Play 發表於 16-8-3 23:42
我囡係會查字典,但嫌煩,睇睇下就唔願再睇咁如果唔查字典,又唔識解,咁睇嚟咪無用囉?
...

如果揾啱程度既書,间唔中两三个字唔識都無礙佢明白故事既。

Eat_Sleep_Play  又驚淺得滯佢無興趣  發表於 16-8-4 11:02

Yanamami 發表於 16-8-3 23:37
有時阿女睇書係睇故事內容,有時唔識就成句估,係从來唔查字典,話要停低查字就睇得唔过㽼~ ...
我個都唔會查字典,睇中文都唔會查字典 (不過會查字的家族睇個字既來源同典故),英文其實一樣,明白個意境就可以推斷到新字既意思,中英意思未必完全一樣,可以單靠聽同睇學英文好過靠翻譯,可以更好掌握該語言,佢講唔返中文我反而冇所謂,自己明就得
考完試放暑假前班主任買左好多英文書 (佢教英文) 借畀學生睇,有次佢問我女書裡面有個autism知唔知點解,我女話未見過呢個字,但之前睇過與光同行,所以估到,我地早期學中文其實都係咁
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-8-3+23:00+我仔以

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-08-03 發表
係咪真架?真嘅?教我...教我
不過我無微信
真的,我仔懶查字典嫌麻煩,他自己下載了一個可以看英文書的應用程式,方便多了,還可以隨時隨地聽英文新聞,真的進步很快!

Yanamami  有好野分享下啦~~thx thx  發表於 16-8-4 10:03

引用:Quote:原帖由+Eat_Sleep_Play+於+16-08-03+

原帖由 moon.ng 於 16-08-04 發表
真的,我仔懶查字典嫌麻煩,他自己下載了一個可以看英文書的應用程式,方便多了,還可以隨時隨地聽英文新聞 ...
可否介紹下用邊個apps

引用:Quote:原帖由+Eat_Sleep_Play+於+16-08-03+

回覆:waiwai2006 的帖子

我仔下載的是金山詞霸,那是大陸公司,是簡體版。上面可以看書看新聞,也可以用聽的方式,有字典,還會推薦英文電影,還有一些收費的英文課程。反正比學校學的英文多很多,有趣得多!我仔坐車時用耳機聽英文新聞或英文演講,他覺得這個很棒。價格十分低廉👍。但是要用微信或支付寶付款。

Yanamami  IC.....thx.  發表於 16-8-4 10:43

引用:我仔下載的是金山詞霸,那是大陸公司,是簡

原帖由 moon.ng 於 16-08-04 發表
我仔下載的是金山詞霸,那是大陸公司,是簡體版。上面可以看書看新聞,也可以用聽的方式,有字典,還會推薦 ...
Thanks 等我研究下先!

你仔仔好乖,會主動去聽,學英文👍👍

回覆:waiwai2006 的帖子

不客氣,不過香港的蘋果手機帳戶不能使用買書的功能,要中國大陸的Apple ID才行,安卓系統手機都可以!

moon.ng 發表於 16-8-4 11:57
不客氣,不過香港的蘋果手機帳戶不能使用買書的功能,要中國大陸的Apple ID才行,安卓系統手機都可以!

...
我D鄉下仔想問下.....係咪正版授權既電子書??

MASAYA  唔好係中国底下問呢d問題   發表於 16-8-4 12:29

MASAYA  唔好係中国底下問呢d問題   發表於 1 分鐘前

個人睇法.....自從有左小朋友....我會經常好重視呢個問題

mcl203 發表於 16-8-4 12:33
MASAYA  唔好係中国底下問呢d問題   發表於 1 分鐘前
************************************************ ...
我都係,我買返CD買返實體書 (以前會上網搵黎睇),因為唔想小朋友以為呢個世界係靠盜版去運作,唔想佢地對知識產權冇概念,不過,都係個句,上個問題唔好問
‹ 上一主題|下一主題