用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2 英中,也算是好學校嗎?
go

Band 2 英中,也算是好學校嗎? [複製鏈接]

有小學在所計算英中比率% 時將 Band 2 學校也計入 升英中結果,主流是只計英中band 1 才升英中嗎?各位交流一下...

王家爸爸  直資既BANDING,根本唔可以相信。  發表於 16-7-11 09:40
optman88  其實嚟啲排位表得啖笑,唔駛太認真  發表於 16-7-10 18:27
   0    0    0    0

正常,一般小學唔會將中學分banding,如果只列出部份學校,通常講明係英中,但英中就係英中,不論band1定band2,呢d要自己查考返所入英中係band1定band2

另外,如果話band2就唔係好學校,恕不能苟同
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:正常,一般小學唔會將中學分banding,如果

原帖由 MASAYA 於 16-07-10 發表
正常,一般小學唔會將中學分banding,如果只列出部份學校,通常講明係英中,但英中就係英中,不論band1定ba ...
完全同意,難道只有b1英中才算好學校?而b2嘅學校就唔好

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-07-10+發表正常

原帖由 amysnlee 於 16-07-10 發表
完全同意,難道只有b1英中才算好學校?而b2嘅學校就唔好
非常認同!我個人覺得很多中中 都好好,但似乎很多人將 band 1 及band 2 中中講到永遠「次一級」,真的有點too simple

Band 1都未必校風好,

王家爸爸  未必好,但係點都比Band 2/3好。  發表於 16-7-11 09:43

回覆:Band 2 英中,也算是好學校嗎?

band three都有好學校。點都會有band three學生,點解要label非band one就唔係好學校?

banding是形容學生

如果band one是好學校,那代表只有band one才是好學生嗎?不是嘛,對不起,我不能認同。

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

引用:有小學在所計算英中比率%+時將+Band+2+學校

原帖由 sinityleee 於 16-07-10 發表
有小學在所計算英中比率% 時將 Band 2 學校也計入 升英中結果,主流是只計英中band 1 才升英中嗎?各位交流 ...
這個表不是每間都是英中吧?好似吳祥川,呢間係中中。另外好似 bookofschool 同 schooland 呢類網站,資料非常不準確,無奈咁多人睇,真係害人不淺

晴晴小B 發表於 16-7-11 08:15
這個表不是每間都是英中吧?好似吳祥川,呢間係中中。另外好似 bookofschool 同 schooland 呢類網站,資料 ...
bookofschool 同 schooland 呢兩個網站d料好斷估, 你冇辦法知佢地d評級係用咩基礎, 我都差d中招, 始終全港最可靠最堅料都係EK呢度,  

我不認同單單用Band 1英中,Band 2中中等幾個字,就去分辨一間學校好與不好!何謂好學校,一直不覺得只用成績去分辨

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-7-11+08:15+這個

原帖由 placebo50 於 16-07-11 發表
bookofschool 同 schooland 呢兩個網站d料好斷估, 你冇辦法知佢地d評級係用咩基礎, 我都差d中招, 始終全港 ...
佢哋個啲係比人投票,多人投票就高分

官津 Band 2 英中當然係好學校啦!

請問band 2 英中 有冇list 可以參考下?  Thanks.

絕對認同
‹ 上一主題|下一主題