用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴嘅弓
go

小提琴嘅弓 [複製鏈接]

想問,囡囡今日第一日新學小提琴,在家自己練完後,之弓嘅絲斷了,可以點補救?

0    0    0    0

偶爾弄断一,兩條弓毛我会剪掉。

引用:偶爾弄断一,兩條弓毛我会剪掉。

原帖由 kkhon 於 16-07-10 發表
偶爾弄断一,兩條弓毛我会剪掉。
thx,因囡囡今天第一天學的,所以我都不太了解,謝謝

回覆:小提琴嘅弓

又用另一個角度講下弓。如果你想買一支新弓,配你現在的琴,假若只準你用支新弓拉一條線來試音,你會拉1(E),2(A),3(D),4(G)那一條?

引用:又用另一個角度講下弓。如果你想買一支新弓

原帖由 bopoJune 於 16-07-10 發表
又用另一個角度講下弓。如果你想買一支新弓,配你現在的琴,假若只準你用支新弓拉一條線來試音,你會拉1(E) ...
er...sorry,我對小提琴完全唔了解
只係囡囡由3歲幾話要學,堅持到就快六歲,仍然話學,我先比佢試,我部琴係琴行報名送的,應該係極普通嘅小提琴

又用另一個角度講下弓。如果你想買一支新弓,配你現在的琴,假若只準你用支新弓拉一條線來試音,你會拉1(E) ...
我對小提琴認識不深對弓更加冇研究,但聽過幾個有學小提琴的人話好琴和普通琴越低音差異越大

回覆:Ocean419 的帖子

其實有無話幾耐要換一次弓?

回覆 phoebelamlam 的帖子

換琴時一併換弓
for every one criticism, three positives must be given.

無人估?無人知?無人肯講?無人想知?

其實試弓,當然條條弦都要拉下,問題是你會特別留意邊條。趁今天開始放長假,等一下十二點出答案大家討論一下。

引用:Quote:原帖由+bopoJune+於+16-07-10+發表又

原帖由 bopoJune 於 16-07-12 發表

其實試弓,當然條條弦都要拉下,問題是你會特別留意邊條。趁今天開 ...
我唔識,我係音樂零分嘅人,五線譜都唔識睇,我對呢個完全無興趣,如果唔係囡話要學,我都唔會知,原來小提琴可以去到咁貴(流汗中)

引用:回覆+phoebelamlam+的帖子 換琴時一併換弓

原帖由 lillymarie 於 16-07-11 發表

換琴時一併換弓
thx

我想知嫁!我唔多識嫁,不遇我估下啦,E缐?答錯唔好笑

bopoJune 發表於 16-7-12 22:18

其實試弓,當然條條弦都要拉下,問題是你會特別留意邊條。趁今天開 ...
0甘我估G弦 啦.
弓真係完全唔識揀...

又話開估ge..

我都唔識呢d 理論,都是考聽,拉多幾句不同類型曲句

E線最高音,我仔话试A缐,我都想知。

先E後A再D尾G

Bao.Jin.Dup 發表於 16-7-13 22:30
先E後A再D尾G
前輩話只可以拉一條弦黎試支弓前輩仲未開估,等緊學嘢

我又玩猜謎!
在A弦試spicato, richochet等跳音弓法,看看支弓的反應
for every one criticism, three positives must be given.

Sorry, 掛住執行李旅行,執完訓左,現正離開休假中,吾記得上來分享。

不論小提琴、中提琴和大提琴,第一弦、第二弦都比較(X) ,第三弦、第四弦都比較(Y) , 能好好推動和控制(Y) 的,一定能推動和控制(X),反過來就不一定。

大家要想想X、Y是什麼。

回覆 bopoJune 的帖子

我又試估下:X: loudness (響亮度)
Y: amplitude (弦振幅)

試單弦我會選 E-string (可能一般來說.,E難發聲)
‹ 上一主題|下一主題