用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好奇一問:中學會知道自己收嘅中一生屬於 Band 頭定尾? ...
go

好奇一問:中學會知道自己收嘅中一生屬於 Band 頭定尾? [複製鏈接]

如題

0    0    0    0

回覆:好奇一問:中學會知道自己收嘅中一生屬於 Band 頭定尾?

應該知道的。唔係點選學生?

回覆:austism 的帖子

自行就話知啫,就算知都係嗰班申請者嘅ranking, 唔等於佢地係band 1 中嘅頭20%

引用:自行就話知啫,就算知都係嗰班申請者嘅rank

原帖由 CPLA 於 16-07-09 發表
自行就話知啫,就算知都係嗰班申請者嘅ranking, 唔等於佢地係band 1 中嘅頭20%

...
我估......,估咋,佢地手上應該有全港學生排名。

最top 我唔肯定,但我知到我舊校會知道學校收左幾多個bottom ten 學生

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+CPLA+於+16-07-09+發表自行就

原帖由 austism 於 16-07-10 發表
只有自行時揀佢學校的學生的排名

回覆:好奇一問:中學會知道自己收嘅中一生屬於 Band 頭定尾?

考完Pre S1, 即刻知龍與鳳。

引用:Quote:原帖由+CPLA+於+16-07-09+發表自行就

原帖由 austism 於 16-07-10 發表
No, 教育局不會提供。

應該會知B1 %,因為微調機制下一班派了8X%(唔記得確實數字),可以開一班英文班。
但不可能知那個學生,亦不可能知所有學生次第。只會知自行報了它的學生的「相對」次第,不是確實次第。即知A學生次第比B高,但不知A是第幾名,B是第幾名。

如果自行收的都是小學名次前的同學,即大約1/3知是b1頭,派位大部分是油尖旺區,咁除機即b1 頭中尾各1/3,而這區學生如b1 比例高於全港,即這區b1中的同學有可能是全港b1 頭,咁即係淨番這區b1 尾的同學大幾佔20%,所以她們說收80%b1頭都有可能的。唔知有冇高人指點下呢?

回覆 sunshine0613 的帖子

冇錯, 教育局只會向中學提供兩項資料
1. 新生裡面有幾多人係band 1, band 2及band 3
2. 新生之間嘅相對排名

所以某校聲稱嘅"top 20%"水份甚高

應該係唔知, 點解要再考PS1做為分班試

Anniemun 發表於 16-7-10 09:56
如果自行收的都是小學名次前的同學,即大約1/3知是b1頭,派位大部分是油尖旺區,咁除機即b1 頭中尾各1/3, ...
油尖旺係强區....但唔好忘記本區有2間超強小學....佢地應佔高% B1率
九華係無機會收到呢2間超強小學既學生

引用:Quote:Anniemun+發表於+16-7-10+09:56+如果

原帖由 mcl203 於 16-07-10 發表
油尖旺係强區....但唔好忘記本區有2間超強小學....佢地應佔高% B1率
九華係無機會收到呢2間超強小學既學生: ...
認同。 top嗰班直入dbs, ls, spcc.

只有靠自行盡收幾十個較為叻啲學生。  top 20% band 1有啲水份。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

學生及小學會知PS1成績嗎?

mcl203 發表於 16-7-10 12:17
九華係無機會收到呢2間超強小學既學生: ...

想問下...是邊2間超強小學?

引用:學生及小學會知PS1成績嗎?

原帖由 YingYin 於 16-07-10 發表
學生及小學會知PS1成績嗎?
學生入到中學精英班咪會略知一二。 小學係唔會知。

hinhin_ma 發表於 16-7-10 18:20
女拔小 和 聖瑪利, 但後者唔肯定係咪有呈分~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+16-7-10+12:17+油尖旺

原帖由 hinhin_ma 於 16-07-10 發表
新舊油天

引用:Quote:hinhin_ma+發表於+16-7-10+18:20+想

原帖由 mcl203 於 16-07-10 發表
女拔小 和 聖瑪利, 但後者唔肯定係咪有呈分~~~
九華係男校,呢兩間神級女校係入唔到

我估油天及陳守仁。

‹ 上一主題|下一主題