用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學好唔好?
樓主: krw
go

玫瑰崗小學好唔好? [複製鏈接]

回覆:玫瑰崗小學好唔好?

我知都有學生入皇仁🤔

引用:Quote:原帖由+cheungsin2002+於+16-07-11+

原帖由 beyondcontrol 於 16-07-11 發表
中學係乜網?
係咪間小學在邊個網eg 12網,就會派番12網的中學?無得誇區,同升小一唔一樣?

kwokbobo 發表於 16-7-11 19:18
係咪間小學在邊個網eg 12網,就會派番12網的中學?無得誇區,同升小一唔一樣?

...
係灣仔區 好似叫hk2可以轉去住址嗰區

hkpapa852 發表於 16-7-11 15:25
如何你著重升中派幾多%既B1, 呢間唔會係你杯茶
What do you mean by that??好差?
我見佢都有呈分
如果唔讀國際學校 升中好差?

引用:Quote:kwokbobo+發表於+16-7-11+19:18+係咪

原帖由 krw 於 16-07-11 發表
係灣仔區 好似叫hk2可以轉去住址嗰區
乜唔係中學派位係根據學校嗰區派位嗎?

引用:Quote:原帖由+krw+於+16-07-11+發表係灣仔

原帖由 beyondcontrol 於 16-07-11 發表
乜唔係中學派位係根據學校嗰區派位嗎?
仲可以跟地址派

krw 發表於 16-7-11 19:47
What do you mean by that??好差?
我見佢都有呈分
如果唔讀國際學校 升中好差?
過去兩年, 只有30%-35%學生可升讀直資和官津英中既學校, 我唔知你認為好定唔好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-12 09:07
過去兩年, 只有30%-35%學生可升讀直資和官津英中既學校, 我唔知你認為好定唔好
...
在那裡看到資料?

manman0808 發表於 16-7-10 02:53
其實你應該去返玫小版面看,嗰度先有真正用家comments!
我想問一年除交上下學期雜費同遊學trip外,平時仲多唔多其它收費?同學仔mami個街坊仔仔讀緊,話每個月差不多一萬,但因唔太熟所以無詳細問,Tks!

Bobyy 發表於 16-7-12 13:13
在那裡看到資料?
太耐之前嗰D資料已經無咗, 呢度係2014-2015年小六畢業生派位統計...... 估計好快就無:

http://www.rhs.edu.hk/_uploads/news/PRI/download/Banding%20Estimation%20and%20allocation%20analysis%202013-2015.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:krw+發表於+16-7-11+19:47+What+do+y

原帖由 hkpapa852 於 16-07-12 發表
...
其實唔係一定要比錢既學校就一定好。灣仔區有咁充裕既英中學位,連唔少B2生都有機會抽到英中,咁都只係得三成幾英中比率。咁你話好都無人信啦

引用:Quote:krw+發表於+16-7-11+19:47+What+do+y

原帖由 hkpapa852 於 16-07-12 發表
...
如果過去兩年升英中只得30-35%,咁升B1中學又有幾多巴仙?我老表細個時讀玫瑰崗,又好似唔差,成日話張國榮係傑出校友。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-07-12+發表

原帖由 Soundervolt 於 16-07-12 發表
如果過去兩年升英中只得30-35%,咁升B1中學又有幾多巴仙?我老表細個時讀玫瑰崗,又好似唔差,成日話張國榮 ...
十年前仍是好好的!75%band 1. 不過依家派位就差d.

係咩原因愈來愈差呢? 是小學生整體差?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-07-12+發

原帖由 lui 於 16-07-12 發表
十年前仍是好好的!75%band 1. 不過依家派位就差d.
如果75%升上Bsnd1中學唔係好好,直情係係超好!KTS、SFA、APS都未必做得到。

Soundervolt 發表於 16-7-12 18:32
如果過去兩年升英中只得30-35%,咁升B1中學又有幾多巴仙?我老表細個時讀玫瑰崗,又好似唔差,成日話張國榮 ...
呢兩年好少比較少人咁咪得幾個入到?

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-07-12+發表十年前

原帖由 Soundervolt 於 16-07-12 發表
如果75%升上Bsnd1中學唔係好好,直情係係超好!KTS、SFA、APS都未必做得到。

...
我當年讀40人考30個個都去band 1 (我二十幾年前讀)當年我都唔知有aps kts sfa未

引用:係咩原因愈來愈差呢?+是小學生整體差?

原帖由 kin921 於 16-07-12 發表
係咩原因愈來愈差呢? 是小學生整體差?
我媽咪教小學部,巳退休十幾年。佢記得系由出來率大跌後開始差

lui 發表於 16-7-13 00:02
我媽咪教小學部,巳退休十幾年。佢記得系由出來率大跌後開始差
咁都正常嘅 附近咁多好嘅津校 出生率低就好易派到 唔駛俾錢讀 咁希望呢幾年人多返會好啲啦 咁中學部係咪一向都麻麻?

引用:Quote:lui+發表於+16-7-13+00:02+我媽咪教

原帖由 krw 於 16-07-13 發表
咁都正常嘅 附近咁多好嘅津校 出生率低就好易派到 唔駛俾錢讀 咁希望呢幾年人多返會好啲啦 咁中學部係咪一 ...
中學部在有五個band 時是屬於band 3.不過現在只有三個band便屬於band 3.當年中學部叻的同學都入好大學,讀醫都一年有幾個架。小學部全盛時期每級A至J班每班40人。你話幾多學生!

‹ 上一主題|下一主題