用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK Sixth form co-ed school
go

UK Sixth form co-ed school

我女現讀女校year 10, 打算2017 年9 月year 12 時轉男女校,成績屬中等,所以目標是around ranking 100 的男女校,agent 推介以下:

King's Canterbury
Epsom
Dauntsey's
Clifton

有沒有人認識這幾間學校,可以俾些意見嗎?

亞囡summer school去過Epsom,話環境好靚,食物好食,但係唔近火車站,行20-30mins。學術方面每科有自己library。

回覆 DKmum 的帖子

四年前阿仔都有報Epsom 同King's Canterbury,做過資料蒐集,兩間各方面都非常不俗,Agent無介紹錯。

回覆:DKmum 的帖子

Epsom 喜歡收有意讀医的學生。 多年前該校不少學生的父母或兄長都是医生。

HHHR 發表於 16-7-13 12:00
回覆 DKmum 的帖子

四年前阿仔都有報Epsom 同King's Canterbury,做過資料蒐集,兩間各方面都非常不俗,Ag ...
請問你仔最終揀左邊間呢?可否分享下!

Isaacmommy 發表於 16-7-16 00:29
Epsom 喜歡收有意讀医的學生。 多年前該校不少學生的父母或兄長都是医生。

...
最近分別同一個Epsom 讀緊year 11嘅同學仔以及King's Canterbury讀完year13 嘅女仔傾計,前者讀得開心及毫不猶豫地推介, 但中國人差不多15-20%,後者則很少中國人,但很多很多外國人的social activities, 如不參加會有很大的peer pressure, 入學初期由於少同聲同氣嘅人更要頗長嘅時間適應,而學習氣氛亦頗自由,所以她對這學校有所保留!所以揀學校也不能只看ranking, 要看看是否適合自己個女嘅特質,因此我問agent 可否介紹另外兩間嘅同學俾我傾下計,知多d學校website 以外嘅嘢!因為我想呀女只考2-3間, 5想晒錢晒時間,同埋考入學試都頗辛苦,間間都耍考3-4科paper,想考之前盡量搜集多d資料!