用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試深淺問題
樓主: laban_sh
go

呈分試深淺問題 [複製鏈接]

MariaTsui 發表於 16-7-15 18:11
我沒有呃你,我只是覆述老師的說話,可能因為試卷出得深,令孩子失準,用來安慰家長,但事實是很多同學有C ...
唓, 其實係學校考得深, 咁小朋友操得勁, 個pre-s1考得靚仔, 咁個B1 %咪高囉, 老師呃人。

但自行就有D蝕底, 不過收慣你學校既中學都習慣咗見C, 知道大概水平, 係跨區慘D。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-07-15+發

原帖由 MariaTsui 於 16-07-15 發表
我沒有呃你,我只是覆述老師的說話,可能因為試卷出得深,令孩子失準,用來安慰家長,但事實是很多同學有C ...
我同意呈分試應該深啲將同學既成績拉遠啲先至公平,如果個個同學都攞90幾分,點分band 1,2,3。分分鐘扣多個標點分都變咗band到時重唔公平,根本分唔到真正實力。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-7-15+15:51+1A小學

但今年叩門,上智講明要主科全A及操行A先接納申請,咁卷深成績表唔靚仔咪無機囉

little_yolky  咪係囉。  發表於 16-7-16 13:32

little_yolky 發表於 16-7-15 19:03
唓, 其實係學校考得深, 咁小朋友操得勁, 個pre-s1考得靚仔, 咁個B1 %咪高囉, 老師呃人。

但自行就有D蝕底, ...

誇區出去成績就一定好,卷雖然深,但出得去的依然有4條A,學校目標頭10是神校,之後是至全級40,50出去誇區,之後目標就在本區,由於學校程度比同區學校高,很多自行都收左.

你說得對,學校操得勁,PS1考得好,基本上同學就算是B3都是在精英班.

間間學校水準不同,跟本不用理會別的學校,最緊要學兄學姊在中學讀得好,中學就會收多幾個,早幾年有個學兄自行入左旅港,他考全級第3名,自此旅港年年都有收我們學校的學生,可能他們又讀得好,今年自行收了5個學生,樓主是要打聽心儀學校收取學兄學姊的當年名次,有否突異功能,現在在中學讀得如何,這個更為重要.

little_yolky  份卷深仲有4條A,想唔神都唔得。一定係好叻。  發表於 16-7-16 13:40
kkhon  冇錯,多d參考前人  發表於 16-7-16 12:58

IloveJJ 發表於 16-7-15 22:56
其實你想考呢啲學校,如果過往學校已有人入,你不如打聽下係咪自行入?要幾多名先有機會?需唔需要其他活動? ...
其實我哋學校年年1/3人考直資, 所以banding好難估, 係跨區既就知係自行, 好似舊年一個去SP boy, 一個去SPC, 仲有年年三四個迦密, 咁呢D應該係頭十名內既同學仔了, 其餘就間間一兩個咁, B2直資就多, 所以我就唔敢搏, 係考年年有人入呢幾間。老實講, 黃笏南唔係咁啱我女女, 不過近火車站, 所以都會去參觀睇下。

little_yolky 發表於 16-7-15 19:03

但自行就有D蝕底, 不過收慣你學校既中學都習慣咗見C, 知道大概水平, 係跨區慘D。

我仔學校的評分制度好緊,總平均分有九字頭的每級應不多於三個,不過同學們
在自行時都唔覺會點蝕底!個人認為一方面教育局提供俾中學的排位己可引証同
學們的學術水平,而中學亦有哂經驗去解讀不同小學的分數。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-7-16 15:44
我仔學校的評分制度好緊,總平均分有九字頭的每級應不多於三個,不過同學們
在自行時都唔覺會點蝕底!個 ...
名校係著數D。不過見到有D學校, 叩門時無全A就唔俾表你, 又有D唔駛考試, 放底資料就得, 呢D重成績既學校要叩就好蝕。
有D學校90分A, 有D85分, 但又無寫實分, 成績表寫個grade, 科科其實89分, 但全部B, 真係氣結。

little_yolky 發表於 16-7-16 15:47
名校係著數D。不過見到有D學校, 叩門時無全A就唔俾表你, 又有D唔駛考試, 放底資料就得, 呢D重成績既學校要 ...
我哋就係85分有A,所以全A容易D

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-7-12+08:19+我

原帖由 little_yolky 於 16-07-15 發表
借樓主個帖問問, 請教各位大大。

噚晚飯局, 親戚(仔女已經係中學生, 都係入地區B1頭中學)話見我依家女女升 ...

你親戚講唔一定啱,而家就算係1A學校,都唔希望收啲只懂讀書嘅學生,成績好係必須,但品行/性情都相當重要,如你目標非名校,就更加要讓小朋友有多方面嘅發展,我絕對可以肯定學校一定喜歡選取全面發展嘅學生多於選取一個書呆子。
一般英中面試機本上都會有中/英環節,小組討論等,想入英中操下oral 都有好處。自己小朋友能力應該父母先最清楚,所以根本無須理會親戚點睇。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-7-16+13:39+

原帖由 IloveJJ 於 16-07-16 發表
原來如此,咁真係好難估。九龍真光啱唔啱?
都啱架,近火車站嘛,校風又好。

little_yolky 發表於 16-7-17 16:55
都啱架,近火車站嘛,校風又好。
如果九龍真光,不如讀返你間聯中

Eat_Sleep_Play 發表於 16-8-16 13:51
如果九龍真光,不如讀返你間聯中
都係既, 不過九真近好多, 由屋企出發, 繁忙時間應該45分鐘內到校園入面, 聯繫中學就隔涉D。

回覆:呈分試深淺問題

最理想梗係又讀得,又玩得啦!所以大前提係成績做膽,再配D體藝比賽等做腳⋯

引用:+本帖最後由+Eat_Sleep_Play+於+16-7-15+23

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-07-15 發表

但今年叩門,上智講明要主科全A及操行A先接納申請, ...
冇錯,點計都好,有些學校有表明主科幾多A的收生標準,咁就算個B或個C是如何深程度、如何公平計算,成績表上已輸了,咁又點算呢?

‹ 上一主題|下一主題