用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試深淺問題
樓主: laban_sh
go

呈分試深淺問題 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+16-7-9+23:22+編輯+

原帖由 奥脫福 於 16-07-09 發表
咁點解去年(抑或前年呢?)我話學校知道同學banding比例,俾幾個家長插到我死,前輩都話應該唔知,你又唔出嚟幫我講說話?

MASAYA  因為份通告今年先出   發表於 16-7-15 15:59

little_yolky 發表於 16-7-10 23:24

咁點解去年(抑或前年呢?)我話學校知道同學banding比例,俾幾個家長插到我死,前輩都話應該唔知,你又唔 ...

我都係睇到呢篇文章內家長貼出的通告,基於相信學校不會講大話,才有呢個
想法咋!

沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心  #258

PS:果條thread係邊?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:laban_sh 的帖子

有D學校會微調

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+16-7-9+23:22+編輯+

原帖由 奥脫福 於 16-07-09 發表
通告並無明確指出學生所屬banding,只係寫學生所派入嘅中學組別,但中學實際上並無官方標準分組,只係坊間依其取錄學生主要所屬組別,粗略將中學分band。

似乎學校只係用所派中學嘅粗略"banding",反駁以同樣標準寫嘅網上流言,並唔係代表學校掌握每位學生實際banding。

唔知咁理解是否正確?請高人指教!

daisy17772    發表於 16-7-12 01:30

引用:Quote:原帖由+okey-dokey+於+16-07-09+發表

原帖由 sunshine0613 於 16-07-10 發表
很多小學小五及小六成積表不標示名次(無論班及級名次), 各科成績只有grade, 不顯示分。grade是拉curve, 而 ...
不是說通告的表,係通告表下的小字,表示學校收到學生派位成績時,簽署保密協議,不可以公開學生所屬派位組別,即banding。如果不知道,何須簽協議?

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+16-07-09+發表本帖

原帖由 traeh 於 16-07-11 發表
通告並無明確指出學生所屬banding,只係寫學生所派入嘅中學組別,但中學實際上並無官方標準分組,只係坊間 ...
我同意你所講

BLouie 發表於 16-7-9 21:44
我愚蠢想請教你, 假設甲同學卷淺在學校取4A, 乙同學卷深在學校取4C, 自行選擇同一所Band 1B中學經排列次第 ...
一般卷淺既學校都係低BANDING既學校,如果甲同學係低BANDING學校取4A,可能係BAND2生。相反,卷深既學校好多都係高BANDING既學校,如果學校BANDING足夠高,乙同學係學校取4C(假設有A-E五級成績),可能係BAND1生。

回覆 王家爸爸 的帖子

請問點知自己小學banding高定低呢?

王家爸爸  可以係過去既派位結果估到。  發表於 16-7-11 17:12

sunshine0613 發表於 16-7-11 07:42
我同意你所講

Me too !

王家爸爸 發表於 16-7-11 09:28
一般卷淺既學校都係低BANDING既學校,如果甲同學係低BANDING學校取4A,可能係BAND2生。相反,卷深既學校好 ...

Can't agree more.

醒目開學勳章

引用:Quote:BLouie+發表於+16-7-9+21:44+我愚蠢

原帖由 王家爸爸 於 16-07-11 發表
一般卷淺既學校都係低BANDING既學校,如果甲同學係低BANDING學校取4A,可能係BAND2生。相反,卷深既學校好 ...
一陣會有人出黎話你錯

其實我鍾意卷深,起碼比較到高低,靠實力

王家爸爸    發表於 16-7-12 09:27

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-07-11+發表一

原帖由 CrabPincers 於 16-07-12 發表
一陣會有人出黎話你錯

其實我鍾意卷深,起碼比較到高低,靠實力
我就鍾意我仔學校呈分卷深淺適中唔算太難,不過通常有一科會深少少(eg.英/數),校長話深少少容易分同學高低。
卷淺考小心,卷太深考實力,卷太深太多科見紅自行始終冇咁著數,卷太淺通常粗心嘅同學就好易衰 (包括我仔)

王家爸爸  正係你校長講既原因,所以正常學校都會深啲。   發表於 16-7-12 14:39

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+16-07-12+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-07-12 發表
我就鍾意我仔學校呈分卷深淺適中唔算太難,不過通常有一科會深少少(eg.英/數),校長話深少少容易分同學高低 ...
係~呈一份中文深到爆

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+16-07-12+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-07-12 發表
我就鍾意我仔學校呈分卷深淺適中唔算太難,不過通常有一科會深少少(eg.英/數),校長話深少少容易分同學高低 ...
你仔學校校長同我女講既一樣

claudiayumt 發表於 16-7-11 17:08
回覆 王家爸爸 的帖子

請問點知自己小學banding高定低呢?
明白, 謝謝回覆!

littlelamlam 發表於 16-7-12 09:17
係~呈一份中文深到爆
又好少會真係深到好多人唔識做。

引用:Quote:littlelamlam+發表於+16-7-12+09:17+

原帖由 王家爸爸 於 16-07-12 發表
又好少會真係深到好多人唔識做。
唉~我仔就係呢個呈一中文炒左, 好多同學都低分

回覆:呈分試深淺問題

低分就惨,自行叩門,機會微

洋蔥頭媽咪 發表於 16-7-12 08:19
借樓主個帖問問, 請教各位大大。

噚晚飯局, 親戚(仔女已經係中學生, 都係入地區B1頭中學)話見我依家女女升小四, 搵NET補一補個oral, 諗住升中面試好睇D, 佢哋兩母女異口同聲話無必要, 嘥氣, 因為佢哋堅持話學校講既咩咩比例都係呃人既, 成績佔99.9%, 智商130, 面試就算你坐响度都會收, 仲舉咗佢朋友例子, 包括Queens、DGS、協恩、LS等等名校。

咁, 我想問, 名校可能係咁啫, 我女女唔會考丫嘛, 咁如果一般既英中, 係咪面試會用英文? 佢哋話英中面試都係中文喎。表入面講既各類別評分百份比, 係咪呃人架? 但明明有JM話某某中學, 同校級5同學仔無收, 收咗個級1X喎, 因為級1X有好多活動同埋面試好D, 級5乜都無只有成績同埋面試唔出聲。咁其實係咪真架?

引用:我教小学的朋友话呈分卷不能太淺要符合程度

原帖由 kkhon 於 16-07-09 發表
我教小学的朋友话呈分卷不能太淺要符合程度,话教育局会來查卷,佢地要keep住五年內的卷,会抽查。 ...
老師也跟家長這樣說,教署會查卷,學校的卷偏深,老師解釋教署會有一個難度分加落去,類似跳水的計法,所以我們學校的C跟其他區內學校比較,就不會是C,排次第名單,就會比區內學校高。

little_yolky  呃人!  發表於 16-7-15 14:35
‹ 上一主題|下一主題