用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試深淺問題
go

呈分試深淺問題 [複製鏈接]

我每年都聽到有些學校某科的呈分試突然特別深,影響全級拉低分數,其實如果有些學校呈分試真係比其他學校深,咁咪好唔公平囉,其他呈分試淺d既學校學生成績好d,但呈分試深d既學校既學生成績相比差d,咁出深d對學校有咩好處?自行面試大家拿張成績表出來都比人輸蝕啦,人地中學又唔會知你低分d係因為試卷深d,有冇人知呢?

王家爸爸  唔係咁既  發表於 16-7-9 14:53
   21    0    0    0

建議樓主看看其他帖, 這問題很多帖, 很多人問及答過

laban_sh 發表於 16-7-9 14:30
我每年都聽到有些學校某科的呈分試突然特別深,影響全級拉低分數,其實如果有些學校呈分試真係比其他學校深 ...
[size=30.3998px]我諗你真係要去教育局網站睇清楚個遊戲既玩法。

引用:我每年都聽到有些學校某科的呈分試突然特別

原帖由 laban_sh 於 16-07-09 發表
我每年都聽到有些學校某科的呈分試突然特別深,影響全級拉低分數,其實如果有些學校呈分試真係比其他學校深 ...
知道遊戲玩法,就知道卷深好過卷淺。

MASAYA  同意   發表於 16-7-15 15:50
daisy17772    發表於 16-7-12 01:31
王家爸爸  同意  發表於 16-7-9 18:16
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:呈分試深淺問題

請各位高人教,我很蠢的,可否詳細分析。   thank you very much

回覆 花生友 的帖子

簡單啲講:

呈分試作用:決定學生在自己校內的名次.(當然計算方法包含了一些統計學的換算,還要乘上不同的科目比重)
所以,考卷愈深,愈能反映學生的真正實力;相反,考卷愈淺,就很難看到同學的高低.

至於不同學校的學生怎樣去比較,以排出不同banding?這就要用前兩次雙數年的PRE-S1數據,分別配對學生於校內三次呈分試名次,得出一個總分,(所以三次呈分試的比重會是一樣的)這樣就可以和其他學校學生作比較.

daisy17772    發表於 16-7-12 01:31

花生友 發表於 16-7-9 16:18
請各位高人教,我很蠢的,可否詳細分析。   thank you very much
簡單D講, 你只需要打底同校同級既同學仔去爭取較前既呈分名次。

你係同全級既同學仔鬥, 去爭取師兄師姐為你們打回來既江山(band 1百份比), 但呢個百份比無人知, 學校老師亦只能根據過去派位小朋友派去乜學校來斷估無痛苦。

至於自行, 教署就會根據呈一呈二既次第, 將小朋友全港排次序。咁相關中學, 就會知道報考小朋友既前後次序(唔係真係次第, 例如100個報該校, 只會知道該100個小朋友成績既先後排位順序, 而唔會真歷知道佢係响全港排名既名次)。

所以, 江山係前人幫你哋打返嚟既。要對師兄師姐好D呀。

回覆:呈分試深淺問題

淺好,自行及叩門有利

大貓媽媽  深先可以分高低架。  發表於 16-7-15 16:52
王家爸爸  坊間誤解   發表於 16-7-9 18:17

我教小学的朋友话呈分卷不能太淺要符合程度,话教育局会來查卷,佢地要keep住五年內的卷,会抽查。

Tophand8899 發表於 16-7-9 16:58
淺好,自行及叩門有利
中學收生老師一點也不笨。

wonglily  幾年前簡介會聽上智校長講過,上過一次當,對那間小學以後報名的同學,都比較在意。   發表於 16-8-17 07:49
大貓媽媽    發表於 16-7-15 16:55

引用:Quote:Tophand8899+發表於+16-7-9+16:58+淺

原帖由 王家爸爸 於 16-07-09 發表
中學收生老師一點也不笨。
我愚蠢想請教你, 假設甲同學卷淺在學校取4A, 乙同學卷深在學校取4C, 自行選擇同一所Band 1B中學經排列次第後乙同學排名前過甲, 所以卷深淺沒關係是嗎? 只計成績是否乙同學勝?

回覆:BLouie 的帖子

乙同學雖排位好D,自行比不上同校學生,一樣輸

引用:乙同學雖排位好D,自行比不上同校學生,一

原帖由 Tophand8899 於 16-07-09 發表
乙同學雖排位好D,自行比不上同校學生,一樣輸
明白了, 謝謝你

回覆 王家爸爸 的帖子

不好意思! 有問題想請教,既然中學有自行報名學生的次笫,為甚麼還要求遞交小學成續表呢? 有的學校還要看小四的成績表,這是否要看同學成績的穩定性呢?
另外,成績表排名有機會跟呈分排名不一樣,有同學可能被視藝和音樂拉低了呈分名次,中學收生會否考慮這些因素呢?

請賜教! 謝!

王家爸爸  仲有係操行、如果操行唔好,想知點解(從老師既評語估)。  發表於 16-7-11 09:19
王家爸爸  睇你啲成績趨勢(升緊定跌緊)、有無偏科(特別強、特別弱)。  發表於 16-7-11 09:19

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 不好意思!+有問題想

原帖由 okey-dokey 於 16-07-09 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

不好意思! 有問題想請教,既然中學有自行報名學生的次笫,為甚麼還要求遞交小學成續 ...
我認為自行中學主要睇成績表嘅操行及評語作為參考,主要係睇全港次第及面試表現。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-07-09+發表中

原帖由 BLouie 於 16-07-09 發表
我愚蠢想請教你, 假設甲同學卷淺在學校取4A, 乙同學卷深在學校取4C, 自行選擇同一所Band 1B中學經排列次第 ...
我有個疑問 ~ 學校呈交是校內呈一至三成績分數,教局又點知你卷深淺? 大家也是一堆數字,不是安這些數字排? 還是學校要呈交其它資料來推算學生呈度,再而全港排名?

王家爸爸  諗下:教局點解需要知你卷深定淺?  發表於 16-7-11 09:20

引用:Quote:原帖由+okey-dokey+於+16-07-09+發表

原帖由 gracelam 於 16-07-09 發表
我認為自行中學主要睇成績表嘅操行及評語作為參考,主要係睇全港次第及面試表現。

...
我就是不明全港次第是如何排列?謝賜教

little_yolky 發表於 16-7-9 16:55

你係同全級既同學仔鬥, 去爭取師兄師姐為你們打回來既江山(band 1百份比), 但呢個百份比無人知, 學校老師亦只能根據過去派位小朋友派去乜學校來斷估無痛苦。

由呢份通告黎睇,我相信學校是會知道學生升中組別數據,只是不能對外透露而已。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3296346&extra=page%3D1&page=13

正因為有呢個派位組別數據,學校才可以估計往後年度的小六同學派位組別的大約
比例。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-07-09+發表中

原帖由 BLouie 於 16-07-09 發表
我愚蠢想請教你, 假設甲同學卷淺在學校取4A, 乙同學卷深在學校取4C, 自行選擇同一所Band 1B中學經排列次第 ...
乙比甲勝。
中學可向教局取報了它的同學的相對排名先後。

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 不好意思!+有問題想

原帖由 okey-dokey 於 16-07-09 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

不好意思! 有問題想請教,既然中學有自行報名學生的次笫,為甚麼還要求遞交小學成續 ...
很多小學小五及小六成積表不標示名次(無論班及級名次), 各科成績只有grade, 不顯示分。grade是拉curve, 而非幾分便A。
中學對於區內及區外較有名氣小學的 grading / 分數,唔多唔少有相當認知;因為從過往入讀學生在校成績可見。
中學會按教育局給的相對排名,選了一批人,再細看小學成積表內容(各次丶各科及操行丶評語⋯),分了ABCDE批(只是概念,實在可能只是ABC批),再interview, 集中火力在ABC批上。DE批內人,除非very excellence and outstanding interview performance, 令人一見難忘,否則陪跑多。

‹ 上一主題|下一主題