用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 kinder/primary level 揀IS係咪以caring為準則
go

kinder/primary level 揀IS係咪以caring為準則 [複製鏈接]

冬日勳章

學校focus on children development/ 比較children-centered, academics為次, 小朋友學習興趣/ 品德為主, 如果academics唔夠, 會middle school or when tran走? 我嘅direction是否正確? 你地係咪咁諗?
   0    0    0    0

回覆:kinder/primary level 揀IS係咪以caring為準則

你的想法可能和大部分kinder 入IS 的人有分別。我不能代表其他人,我自己的想法是,喜愛inspiring , 互動的教育方式,希望孩子喜愛學習,有自學的動力,有濃厚的閱讀興趣。初小之前,要對學術看得開,我指係不能和local school 相比。我相信,當一個小朋友可以在這様的教育氛圍(IS)下成長,學習的量和深度合適,有留白空間,對小朋友的成長是理想的。這樣,小朋友自然會發展所長。學術的路很長,小朋友有能力,有動力,自然會走得遠。

回你IS kinder 是否caring ? 又未必,只是IS kinder 包容度大,caring 不是最合適的字。你說學術唔夠所以便轉回local ? 這個我相信不是大部分家長的打算。

回覆:Jayelle 的帖子

老實說,大部分IS幼稚園和小學都是愉快學習,照顧足夠,選定心水學校吧!最好有中學函接。

冬日勳章

引用:你的想法可能和大部分kinder+入IS+的人有分

原帖由 貝珠 於 16-07-09 發表
你的想法可能和大部分kinder 入IS 的人有分別。我不能代表其他人,我自己的想法是,喜愛inspiring , 互動的 ...
我理念同你相同,但我有少少擔心這種學校未必有strong academic support,我不太識點表達,我女is accepted to a rather small and new is, their high school is opening in coming September. So no previous public exam / uni admissions data can refer to, 所以我有少少擔心,不過間學校係好嘅,唔知你明唔明我講咩

我意思係轉other is

‹ 上一主題|下一主題