用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中暑假功課
go

升中暑假功課

終於註左冊,中學叫我地買三本中英數三科暑期作業做,另有中文&英文讀書報告。

仲打算辛苦左兩年,呢個暑假比小朋友開開心心咁過,以為只要考埋過Pre-S1 & 上bridging course就ok, 原來仲有咁多功課係暑假內完成。

王家爸爸  我大仔當年一個星期做完,然後玩咗成個月。  發表於 16-7-9 15:51
YmOra  都可以按排到時間玩和休息嘅!孩子長大了,苦的不像以前吧!  發表於 16-7-9 09:38

引用:終於註左冊,中學叫我地買三本中英數三科暑

原帖由 Snoopy211 於 16-07-08 發表
終於註左冊,中學叫我地買三本中英數三科暑期作業做,另有中文&英文讀書報告。

仲打算辛苦左兩年,呢個暑 ...
做吾完,開學之後做哂先有得停手!

回覆:升中暑假功課

我個仔間學校要做中、英、數和通識4 本。

王家爸爸  咁多?  發表於 16-7-9 15:52
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

我地都係3本,16/8要交回,得一個月時間做

醒目開學勳章

在求學生涯,玩得最開心的暑假應是是考完dse果個暑假,我仔依家好羨慕家姐日日去打波食飯行街

YmOra    發表於 16-7-9 09:35

5本中文書讀書報告,英、數各一本作業,有排做

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

版主

我諗最開心都係小學時的暑假, 中學的暑假唔似放假, 可能我小朋友的成績唔好, 佢7,8月仲要返學校補課 (中文補1星期, 英文補兩星期), 升中六果D仲慘, 日日都要補.....   唔洗補課嘅, 都有不同類型活動, 所以家長都唔洗點安排暑期活動比佢地

醒目開學勳章 王國長老

我囡升中一時中英數各一本暑期作業,另外中英各十本讀書報告。

前一年係無暑期作業架,只得讀書報告,到我囡時改左。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

相比第日……再苦也是甜~我同女講,好好享受中学既生活,大学畢業後就再無禁無憂無慮既日子了~

引用:相比第日……再苦也是甜~我同女講,好好享

原帖由 Yanamami 於 16-07-09 發表
相比第日……再苦也是甜~我同女講,好好享受中学既生活,大学畢業後就再無禁無憂無慮既日子了~ ...
剛剛才離開小學校園,一下子就要想像到大學畢業後的生涯,真係歲月神偷

Yanamami  眨下眼大女就升F6, 升中仲好似昨天既事~快到你唔信!  發表於 16-7-9 18:26

我女嘅升中暑期功課是文言文功課一份,Eng Lit功課一份,中、英文讀書報告各一份,量不多,但有難度,現在物色一些文言文書藉讓她先閲讀,吸引相關知識後,才開始做那份文言文功課!