用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想小三插班, 去拎咩cert學校會睇?
go

想小三插班, 去拎咩cert學校會睇? [複製鏈接]

醒目開學勳章

當初以為自己小朋友唔谷得, 依家讀緊間二線津小, 功課都多每天六七樣, 四考, 小一成績12/150, 但發現佢適應左功課測考後, 原來好自律, 好似開turbo, 其實預計他小二成績只有向好, 問題是我們身處雙非淪陷區, 想諗插班去一線小三, 咁除考好考試外, 有咩cert學校會睇? 不過不想摧谷學新野 (小一玩過奧數比賽有奬, 小二會再玩)

3    0    0    0

A good school acadmic report is the most  important.

piglet0529 發表於 16-7-8 08:47
當初以為自己小朋友唔谷得, 依家讀緊間二線津小, 功課都多每天六七樣, 四考, 小一成績12/150, 但發現佢適應 ...
一張閃令令,會發光既成績表。

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-7-8+08:47+當

原帖由 nkf 於 16-07-08 發表
一張閃令令,會發光既成績表。
其實佢小一第四考分數已經係了, 不過未派成績表同埋學校會同三考average, 所以之前未諗插小二, 依家想諗如出年前三考都好的話就去考插小三, 睇下有咩可以令present出來更亮一點

piglet0529 發表於 16-7-8 09:23
其實佢小一第四考分數已經係了, 不過未派成績表同埋學校會同三考average, 所以之前未諗插小二, 依家想諗如 ...
考插班,學業成績為主,學業以外既cert,你可能要打聽下目標小學有咩喜好,投其所好。有學校喜好收體育項目出色學生,例如:打羽毛球、乒乓球等等。你個目標小三係邊間? 等其他家長建議下。不過,小朋友願意轉校嗎?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:想小三插班, 去拎咩cert學校會睇?

插班成績佔左90%分咁滯,除非小朋友有d好堅嘅獎(校際三甲已經唔夠照)否則無謂特登擺時間落去。

除了漂亮的成績表,男孩子如加上奧數的幫助,不少學校也增加機會。而運動和樂器方面,有項專長,會錦上添花,成功率會再增加,所以一樣也不能少。

回覆 piglet0529 的帖子

操行,我相信好多學校除咗睇學業成績,操行都好緊要,我覺得最好保持 A 級。

引用:當初以為自己小朋友唔谷得,+依家讀緊間二線

原帖由 piglet0529 於 16-07-08 發表
當初以為自己小朋友唔谷得, 依家讀緊間二線津小, 功課都多每天六七樣, 四考, 小一成績12/150, 但發現佢適應 ...
地區二線津小考全級頭幾名+個操行A插地區一線有機。

做人至緊要開開心心 :-D

Cert. 不太重要,成績起碼要考到頭3,
仲要睇下你之前係邊間小學,
通常插班,考中,英,數卷,
最好操高有一年程度,
考得好先有得見。

醒目開學勳章

引用:Cert.+不太重要,成績起碼要考到頭3,仲要

原帖由 kanhan 於 16-07-08 發表
Cert. 不太重要,成績起碼要考到頭3,
仲要睇下你之前係邊間小學,
通常插班,考中,英,數卷,
唔會特意操高, 考唔到就算

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-7-8+09:23+其

原帖由 nkf 於 16-07-08 發表
考插班,學業成績為主,學業以外既cert,你可能要打聽下目標小學有咩喜好,投其所好。有學校喜好收體育項目 ...
我唔知佢願唔願意, 但想當年是他自己的第一志願, 我諗住有位兼有得考先問佢

我諗全級考頭幾名一定要。仲要臨場考試發揮極致。如果要面試家長,你們都要應答得體。

我小朋友近排都是由二線轉去一線。去插班最主要係睇成績表!

回覆:Snowland 的帖子

插班試是關鍵,縱有級頭幾成績,但衰插班試,學校都唔會收

[

回覆:想小三插班, 去拎咩cert學校會睇?

如果私小冇名次,那如何看成績?

醒目開學勳章

引用:我小朋友近排都是由二線轉去一線。去插班最

原帖由 Snowland 於 16-07-08 發表
我小朋友近排都是由二線轉去一線。去插班最主要係睇成績表!
咁如果我拎到去插那間的考試題目, 做下果間學校的題型會好的嗎? 識人在那裡讀

做舊題當然有幫助啦,至少了解一下數量和難度,題目就年年不一樣的了,插班試是最重要的,加油

12/150,話實,成績未夠好

mianyang_99    發表於 16-7-8 11:43

我諗全級頭三會比較好

‹ 上一主題|下一主題