用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Ying Wa vs St Joe (wan chai)
樓主: aka722
go

Ying Wa vs St Joe (wan chai) [複製鏈接]

回覆:Ying Wa vs St Joe (wan chai)

多謝用家門真心分享

回覆 aka722 的帖子

SJC!

SJ用家,冇補習,父母上班,成績算上上

我覺得作為用家除了說好的也可說一些可改善地方,客觀一點。

學校功課量好reasonable, 考試前的上課時間好人性化,老師很專業,阿仔好中意學校,但以傳統名校來説,校舍就真係比下去。另外,我個人來說不喜歡從小一已排名次,這會加劇家長們對小孩的催谷。還有,我唔明為何學校都不可讓考試卷帶回家給家長看看,這個對家長跟進小孩學習好重要。

我親戚個女讀maryknoll和好朋友女讀女拔,學校起碼初小冇名次,會派試卷回家比家長簽名。

另外,大家需要明白這世界冇free lunch, 始終直繫中學係band1a,雖然好多用家包括我都覚得學校的功課量默書考試範圍合理,但我都比較過(一些)34,45,91,81的地區一線學校,SJ的默書範圍考試要求的確比他們高

引用:SJ用家,冇補習,父母上班,成績算上上我覺

原帖由 Tintin926 於 16-07-10 發表

吾派卷回家咪方便試題重覆,減少老師工作量
大家希望顯示全班名次或只有班頭十?

Tintin926 發表於 16-7-10 20:35

我都覺得試卷應該派返比家長呀睇吓小朋友錯咩同埋邊一方面較弱,從而加以改善。另外5,6級如果有名次,會幫到家長决定升中選校排位!

Tintin926 發表於 16-7-10 20:35

我估你指唔派考試卷嘛?我唔係用家,但從SJ家長手中看過測卷,不過不是最近,坦白講內容都係一般正路嘢,唔覺得特別出得好tricky.  另外,其實好多學校都唔派考試卷,家長想知道錯處,應該可以問老師。

引用:Quote:Tintin926+發表於+16-7-10+20:35+SJ

原帖由 missparent 於 16-07-10 發表
我都覺得試卷應該派返比家長呀睇吓小朋友錯咩同埋邊一方面較弱,從而加以改善。另外5,6級如果有名次,會幫 ...
SJPS嘅九龍兄弟學校會喺四年級升五年級時會有唯一一次對家長公報囝仔全級排名,雖然五至六年班唔會喺成績表上顯示名次(考頭幾名一定知,因為會喺學期尾上台攞獎狀),但升六年級時會個別通知家囝仔究竟係屬於A、B、C(Banding)組別。所以家長係可以有足夠資訊去掌握到小朋友升中時方向。我相信SJPS係兄弟學校,可能會有類似嘅安排。

引用:Quote:Tintin926+發表於+16-7-10+20:35+SJ

原帖由 ajfamily 於 16-07-10 發表
我估你指唔派考試卷嘛?我唔係用家,但從SJ家長手中看過測卷,不過不是最近,坦白講內容都係一般正路嘢,唔 ...
點會唔知囝仔錯處及弱點吖...派卷後老師會對學生解釋錯處,家長日仲可以跟不同科目老師慢慢傾囝仔嘅所有問題,學校係同家長係有足夠嘅渠道去溝通。

‹ 上一主題|下一主題