用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Ying Wa vs St Joe (wan chai)
樓主: aka722
go

Ying Wa vs St Joe (wan chai) [複製鏈接]

回覆:Ying Wa vs St Joe (wan chai)

咩校都有人話谷,st.joe 根本好okay, 校友network 已經冇得輸,歸屬感差好遠!

iamiris 發表於 16-7-8 08:59
st joe 超級谷,功課多,個個都要補習。英華happy school,冇咁大壓力
用家,冇補習,成積中上........最緊要上堂留心,勤力,記性好,自動波........etc

iamiris 發表於 16-7-8 09:06
刚刚学校舊生分享會,我聽完一定唔揀st joe,係語境好,但默書測驗低過80就打电話比家長,一年睇指定list的6 ...
小學至中學用家..........打電話同睇書果度冇聽過

家長唔做野睇住小朋友學習有聽過,其實其他學校既家長都會有咁既事發生....

回覆 KikiDaddy 的帖子

Totally disagree. My son is studying in SJPS P3 and never heard such thing. SJPS 冇教深一年

回覆:Ying Wa vs St Joe (wan chai)

St Joe用家,學校好reasonable, 冇補習功課正常,反過來講因為部分派位嘅同學能力上跟唔上,成績中等已經幾乎入硬SJC, 而單係中學嘅名氣,校友網絡嘅強大就已經冇得輸,讀書好講有冇好嘅peer group

如果係叩入 st joe, 基本上唔洗點諗。因為升中一定無大問題。

Thank you all for your comments.

引用:Thank+you+all+for+your+comments.+ +

原帖由 aka722 於 16-07-08 發表
Thank you all for your comments.
咁快close file? 我都想知多D大家嘅意見喎⋯⋯

回覆 aka722 的帖子

若打算中學去外國升學, 讀ying wa 開心D!

點解可以咁叻

回覆:kkhon 的帖子

丶,

simsimchung

iamiris 發表於 16-7-8 09:06
刚刚学校舊生分享會,我聽完一定唔揀st joe,係語境好,但默書測驗低過80就打电話比家長,一年睇指定list的6 ...
默書測驗低過80就打电話比家長
>我未收過呢類電話,反而老師有打過嚟關心阿仔做咩好似唔係幾開心!

一年睇指定list的63本書交報告
> 有指定2,3本,唔係全部,不過好似無63本咁多WOR!同埋只係寫書名,作者,類別之類幾樣,跟住抽其中一本做個小小報告.

數学用st joe獨有的算式,一定要出去st joe補習社補。
> 我睇過係教小朋友個CONCEPT點樣可以快D計到答案,唔算獨有! 上堂留心就識,好多人都唔駛補習.

做功課做到半夜12:00
> 好多時學校功課堂已經可以完成, 除非去咗其他活動先要返屋企做,但係個零鐘都可以做哂.

引用:Quote:iamiris+發表於+16-7-8+09:06+刚刚学

原帖由 missparent 於 16-07-09 發表
默書測驗低過80就打电話比家長
>我未收過呢類電話,反而老師有打過嚟關心阿仔做咩好似唔係幾開心!
個舊生返嚟咁分享,我就照分享,佢冇理由無端端講大話既。不過st joe不是我杯茶,我仔應返唔到呢類學校。

引用:Quote:原帖由+missparent+於+16-07-09+發表

原帖由 iamiris 於 16-07-09 發表
個舊生返嚟咁分享,我就照分享,佢冇理由無端端講大話既。不過st joe不是我杯茶,我仔應返唔到呢類學校。

...
呢個舊生會都幾有趣,特登公開倒自己母校米?學校請舊生返嚟唱好母校就見得多,唱衰母校就真係未見過。

引用:Quote:原帖由+iamiris+於+16-07-09+發表個

原帖由 Soundervolt 於 16-07-09 發表
呢個舊生會都幾有趣,特登公開倒自己母校米?學校請舊生返嚟唱好母校就見得多,唱衰母校就真係未見過。

...
可能佢自己讀得唔開心?不過上網既野要自己懂得分析,自己過濾,唔好人云亦云。

我唔係用家,不過如果我已有英華offer,我一定唔會再扣其他,無謂自尋煩惱。如果我仍然扣其他,即係非常進取同有時間,亦唔介意番學路程,揀St. Joe 無壞,升唔番中學可以考其他,反正有時間週圍考下。

引用:我唔係用家,不過如果我已有英華offer,我

原帖由 teambuilder 於 16-07-09 發表
我唔係用家,不過如果我已有英華offer,我一定唔會再扣其他,無謂自尋煩惱。如果我仍然扣其他,即係非常進 ...
係喎,考到英華,又冇細佬還去叩門,咁一定去SJ啦。

YW好好多

iamiris 發表於 16-7-9 10:46

...

呢D分享....有時聽左都係算啦.....用家講野都唔一定準既

想當年又係KG畢業生升小後既聚會....有1...2個家長同我地吹水...都係講升小後更况
呀甲家長話....你小朋友好叻...聽乙家長話你地間小學程度好深...功課多....個個谷到盡好緊要....補習又多
我地R晒頭咁答....小學程度唔深喎....P1無考試...唔使補習...功課一般...周6日更會少D功課...出名唔谷既小學喎

奇怪在....乙家長和我小朋友係同校....當年P1仲係同班天...成績似乎又係一般...R晒頭
乙家長由P1-6都同某D friend既家長講...佢小朋友間小學要求高成績好...唔係咁多學生頂得住...不停自誇
有時有D分享真係要分析吓

我地唔係講St Joe/Ying Wa ~~~
‹ 上一主題|下一主題