用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學生零用錢?
go

小一學生零用錢? [複製鏈接]

應該點安排 佢地每日的使費,小學生有八達通,應該點教小朋友理財?又怕佢用其他同學仔比較零用錢多少....

0    0    0    0

我由細都大都冇零用錢,都依家幫人補習賺錢先至有零用錢。我想係學校買嘢食就問阿媽攞,亦都冇咁無聊去同人比較(當然,見到其他同學買好多零食會有啲唔開心),不過以前阿媽就會俾我帶零食返學,所以冇需要零用錢。
我以前個數學老師話知道八達通會令小朋友忽略「錢」嘅概念,因為拍卡之後張卡仲喺度,反而實錢嘅話,佢會意識到手上少咗錢。老師話佢女平日書包有$50應急,如果佢想學校買嘢食,就要事先申報幾多錢(小朋友未有意識報大數),唔會俾多俾少。平日增值$50,要小朋友佢自己增值,明白嗰$50去咗邊。家長都可以試吓安裝八達通app,可以查佢究竟有冇動用搭車錢,如果突然有$4-5唔見咗,即係學校買咗紙包飲品,如果喺7-11買咗嘢,個app會顯示「七十一」同埋買咗幾多錢。

回覆:小一學生零用錢?

通常學校唔建議學生用八達通去小賣部到買嘢食,因為八達通有負數,建議只帶適量零錢。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

good advice! thanks

醒目開學勳章

因為我兩女(小一、小三),自行返學放學,所以我每日比每人$20返學!

回覆:sinityleee 的帖子

冇比 wor, 返學放學有接送,學校冇小賣部,所以冇。

放學附近有商場,最驚佢會跟同學去買野食...

每星期俾-蚊佢儲起,P2每星期两蚊……P6每个月廿五蚊~零食屋企提供,或间唔中俾幾蚊買下燒賣。嚴禁使用八達通買零食飲品,只可用黎搭車。
‹ 上一主題|下一主題