用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄧鏡波VS九龍塘中 (急)
go

鄧鏡波VS九龍塘中 (急) [複製鏈接]

請問大家以上兩間學校邊間好些? 校風如何? 我朋友個仔派了九中. 佢想知鄧鐘鏡波OK 唔OK .

0    0    0    0
我係琳琳豬個媽咪......叫肥妹媽咪琳琳豬 2005 年 12 月 19 日出世﹗

回覆:鄧鏡波VS九龍塘中 (急)

咁係咪鄧鏡波收咗佢?

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

fanny豬豬 發表於 16-7-7 09:53
請問大家以上兩間學校邊間好些? 校風如何? 我朋友個仔派了九中. 佢想知鄧鐘鏡波OK 唔OK .

...
九中的公開試表現低過鄧鏡波好多。

憫父,

我個仔入左九龍塘香島 (自行收生是入), 因大抽獎無選此校. 係唔係唔應該再三心兩意諗鄧鏡波 ? 其實我驚亞仔讀得辛苦同跟唔上. 但放棄香島叩鄧鏡波又十分矛盾.

Gar 發表於 16-7-7 13:26
憫父,

我個仔入左九龍塘香島 (自行收生是入), 因大抽獎無選此校. 係唔係唔應該再三心兩意諗鄧鏡波 ? 其實 ...

香島是一間十分好的中學,只因這校的左派背景,很多人不願選擇這校,若你不介意學校的背景,這學校是一間十分好的中學。

學校肯收你囝囝,一定係覺得你囝囝不錯才會收的,不用太擔心囝囝的能力。

香島的讀書氣氛較鄧鏡波好。

若看 4 科主科的及格率

香島鄧鏡波
中國語文98.6%86%
英國語文99.3%96%
數學99.3%84%
通識99.3%89%

相信香島每科只有 1 個至 2 個學生取不到 2 級或以上的成績,鄧鏡波是比不上的。

要有好成績,辛苦是必然的,最重要的是囝囝是否容易諗唔開做傻事?如果囝囝是硬淨的,不會亂做傻事,香島一定是最好的選擇。

引用:Quote:Gar+發表於+16-7-7+13:26+憫父,+我個

原帖由 憫父 於 16-07-07 發表
香島是一間十分好的中學,只因這校的左派背景,很多人不願選擇這校,若你不介意學校的背景,這學校是一間十 ...
憫父,請問如果九龍塘香島VS基督教崇真VS李國寶,該如何選擇?我幫阿仔同學問的,因為我自己仔註冊左基督教崇真,主觀上我希望同學仔選基崇,其實最好應該選哪一家呢?🙏🏻🙏🏻🙏🏻

‹ 上一主題|下一主題