用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小四數學一問,數硏,學林,公文式,邊間好? ...
樓主: yylove220055
go

升小四數學一問,數硏,學林,公文式,邊間好? [複製鏈接]

回覆:pickballboy 的帖子

can u give me the contact.

:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

引用:Quote:原帖由+tingting_mum+於+16-07-07+發

原帖由 MashiMaro 於 16-07-07 發表
我覺得數研的教材都好一般
有無聽過Math Concept?佢啲教材同師資得唔得?

仔小一開始補數研,跟住学校進度教同重温,每次测考有9字頭,如果只求keep到学校成绩我覺得OK。

引用:仔小一開始補數研,跟住学校進度教同重温,

原帖由 kkhon 於 16-07-09 發表
仔小一開始補數研,跟住学校進度教同重温,每次测考有9字頭,如果只求keep到学校成绩我覺得OK。 ...
你小一補當然好,但我中途插入亦希望成績好小小,已經心滿意足啦!

引用:Quote:原帖由+MashiMaro+於+16-07-07+發表

原帖由 littlemelody 於 16-07-09 發表
有無聽過Math Concept?佢啲教材同師資得唔得?
我也想知道?

引用:Quote:原帖由+yylove220055+於+16-07-07+發

原帖由 MashiMaro 於 16-07-07 發表
你小朋友是要補底還是更上一層樓?
我仔仔補過數研,
補底可選數研,
要睇個別老師和學生,同一個centre,同一位老師,哥哥數學一向好,跟這位老師,每次呈分都A,但成績普通同學跟這位老師就沒有進步,因為這位老師是適合教叻的學生,可以令學生更上一層樓,妹妹數學普通,我就轉另一位有耐性的老師。

我囡有補學林,佢地都係跟學校課程俾相應 worksheet 你做,一星期有一份功課,但多數係影印本,考試時有做test...但我小朋友做佢地券多數都高分過學校,唔知係咪淺d呢?
我都想知數研係點.

回覆:升小四數學一問,數硏,學林,公文式,邊間好?

如果公民數同數研一齊上,會唔會令小朋友混淆?

數學搵1對1嘅老師, 約幾錢一個鐘呢?

回覆:升小四數學一問,數硏,學林,公文式,邊間好?

我女小一下學期已上數硏,今年升小五,真係要夾老師,中途換過一個老師,之前嗰個只係識同我講數學要操,但佢冇操過我女,之後一個就話我女個底打得吾好,加減乘除吾夠快,之後就操佢,我女數學通常9字頭

回覆 mcmc2014 的帖子

公文同數研應該唔會混淆, 其實兩個機構都係俾練習做, 唔識老師會教

不過公文就死板d,  小朋友要自動自覺做, 加上比較少文字題同解難題
數研就多d唔同類型的題目

但唔同老師, 教唔同技巧, 小朋友都有機會亂

引用:如果公民數同數研一齊上,會唔會令小朋友混

原帖由 mcmc2014 於 16-07-26 發表
如果公民數同數研一齊上,會唔會令小朋友混淆?
有必要上兩個嗎?

回覆:yylove220055 的帖子

阿囡三間都讀過。
公文讀左五年,真係由幼稚園讀到高小。
不斷操同類嘅題型,以超學年為目標。
好處是凡加減乘除方程式一睇就計到,
但有時會因求快而粗心失分。
弊處是小學嘅數學課程仲包括文字題、方位方向、幾何,公文就唔多教嘅,
所以呢方面阿女就要由頭學起。
佢讀到小五第一學期,佢已經讀到初中程度,但始終呈分試要緊,所以要暫停公文。

跟住讀學林。我覺得啱數學唔太叻嘅學生,佢地每個課題都會有唔同題型嘅分析俾學生睇,會逐步拆題。咁啱阿囡學校教快半年,學林教佢嘅佢都掌握到,老師直頭要另印題目佢做,咁我見佢都冇咩突破,讀左一個學期就走喇。

而家升中,佢就去數研。暑假學緊中一課程,有啲挑戰性,成效有待觀察。

我本身文科出身,真係唔識點分好唔好,但係睇住小朋友補左咁多年數,我覺得公文幫佢打左個好好嘅根底。佢細個做公文做到喊,但我堅持要佢學,佢咬緊牙關去學落去,小學時嘅成績都好唔錯架。

所以我會建議若小朋友仲細,去學公文;如果數學弱,要解決即時問題,揀學林。數研啱高小以上。

>^^<

回覆 tingting_mum 的帖子

Can you also PM me the math tutor contact?Thanks.
‹ 上一主題|下一主題