用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 展開參觀學校之旅
go

[學校] 展開參觀學校之旅 [複製鏈接]

主力去特殊學校。。
有無同路人?
   0    0    0    1

引用:主力去特殊學校。。有無同路人?

原帖由 CHOLE_MUM 於 16-07-07 發表
主力去特殊學校。。
有無同路人?

加油。我由仔k2開始睇,由主流學校睇先,特殊幾時約都有得睇,間間打去問有無體驗日,同小朋友感受間學校,會更適合。話咁快9月就升小一,好開心選到間喜歡&適合阿仔既體障學校,開心搬家。大家一齊加油。

我記得methy媽你啊。。。
到時分享多d仔仔學校啊

Methy ma,開左學了。。。
仔仔點啊

引用:Methy+ma,開左學了。。。仔仔點啊

原帖由 CHOLE_MUM 於 16-09-11 發表
Methy ma,開左學了。。。
仔仔點啊

仔仔讀體障學校適應得好好呀、評估左讀主流課程,比左張list買小學課本&作業,不過都比第一日既功課嚇親,有限空間內英文寫字句(見圖),但阿仔寫大小階英文仍然要一條條線協助,佢自己寫得唔靚,要我協助唔太開心,數學就簡單數數量就無問題。同班主任whatsApp溝通過,佢話會同各科老師傾&參考我比既幼稚園功課,再將功課調適到適合他手肌,之後都比返適合佢程度既功課,有日有7版功課,佢都應付到,暫時以背誦認字為主,的確認字多左。
一班7個同學,老師照顧得好好,小一都多課外活動選擇,LEGO班,口琴班、足球、敲擊樂、插花等,開學快2星期,日日開心返學,放學講好多學校上堂既野。
每日派回家做既工作紙,老師都會印小朋友樣或學校上堂情況既個樣上去,我見到都想做

回覆:methy 的帖子

引用:Quote:原帖由+CHOLE_MUM+於+16-09-11+發表M

原帖由 methy 於 16-09-13 發表
仔仔讀體障學校適應得好好呀、評估左讀主流課程,比左張list買小學課本&作業,不過都比第一日既功課嚇親, ...
其實呢D學校反而照顧周到。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

好開心呢.....希望大家都搵到岩小朋友的學校

大家好 阿囡都插班轉特殊

回覆 methy 的帖子

請問你囝囝讀緊邊間學校,好似好好,好有得著,最緊要係囝囝開心。
希望知道你係邊間,可以借鏡,謝謝回覆。

引用:回覆+methy+的帖子 請問你囝囝讀緊邊間學

原帖由 CHUNG29G 於 16-11-17 發表
回覆 methy 的帖子

請問你囝囝讀緊邊間學校,好似好好,好有得著,最緊要係囝囝開心。
甘迺迪中心

‹ 上一主題|下一主題