用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SSGK vs St. Clare
樓主: dewberry
go

SSGK vs St. Clare [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+lightingchung+於+16-7-9+15:4

原帖由 lightingchung 於 16-07-09 發表

很多人㨂學校只係睇個名。冇認真比較中學DSE成績。

以為St Claire個名唔夠響就同SSGS爭一截。我覺得St Claire毫不輸蝕,DSE成績完全拍得住SSGS。St Claire kg仲要收非常大部份上小學。
為咗個名或根本小之又小(甚至根本不存在)嘅中學成績分別揀SSGKG唔去St Claire...

祝這些家長升小好運

JadenBB 發表於 16-7-9 19:20
只指出St Clare's不是百分百直升,其實很多學校都不會100%保證直升。朋友女兒在St Clare's讀初小,我聽她說 ...
你朋友小幾?
今年之前St Claire 仲係全收kg學生咁濟。

你個friend見到好多外來生,都唔應該關St Claire kg難上St Claire小學事掛?

引用:Quote:JadenBB+發表於+16-7-9+19:20+只指出

原帖由 siden 於 16-07-09 發表
你朋友小幾?
今年之前St Claire 仲係全收kg學生咁濟。
你覺得唔妥。。。一句聽朋友講老作乜都得。扣門位咁少又虚無飄妙,仲有而家出生率咁高,仲有中西區適龄兒童係多咗好多,博抽獎係好低,唔好用舊時數據,要適當predict 下。仲有個睇野都睇錯嗰個,ssgc三大率係得****40.45****

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-07-09+發表你朋

原帖由 lightingchung 於 16-07-10 發表
你覺得唔妥。。。一句聽朋友講老作乜都得。扣門位咁少又虚無飄妙,仲有而家出生率咁高,仲有中西區適龄兒童係 ...
算啦。

以升小保障來說,我自己覺得SSGKG同協恩kg一樣毫無吸引力。

St Claire中學成績也不比SSGS差。St Claire kg仲要有明顯升小保障。當然St Claire primary 要俾學費係disadvantage。但呢個係想要有升小保障嘅代價。

好奇怪有好多家長只係靠個名氣就話去SSGSkg。真係唔驚將來抽到三線學校又叩唔番入SSGPS?

當然,如果係基督教徒忠於自己宗教,我則非常支持。

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-07-09+發表你朋

原帖由 lightingchung 於 16-07-10 發表
你覺得唔妥。。。一句聽朋友講老作乜都得。扣門位咁少又虚無飄妙,仲有而家出生率咁高,仲有中西區適龄兒童係 ...
2014-15三大率64%是學校網頁上公布的。

各人有各人的心儀學校和選擇,最緊要尊重別人。怪不得依家好多posts最後都加句「不喜勿插」,因為依家EK是充滿住「不喜即插」嘅文化。

siden 發表於 16-7-10 14:05
算啦。

以升小保障來說,我自己覺得SSGKG同協恩kg一樣毫無吸引力。

The school name should be " St Clare" instead of St Claire

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+16-07-10+

原帖由 JadenBB 於 16-07-10 發表
2014-15三大率64%是學校網頁上公布的。

各人有各人的心儀學校和選擇,最緊要尊重別人。怪不得依家好多post ...

不是不滿就插,是你説朋友就讀st clare小學,話人地多外校生,從而使人覺得人地收回幼少生不多,有誤導成份。那三大比率我真的在網頁找不到,麻煩貼一下link 好讓更改一下自己的檔案

Bunnygirl  but it just represents 64% of going to local institution but NOT 64% of all graduates.  發表於 16-7-12 16:43
Bunnygirl  i think Jaden BB gets the 64% from this link (second graph - CU+HKU+UST)http://www.ssgc.edu.hk/home.   發表於 16-7-12 16:42
siden    發表於 16-7-10 18:18

引用:+本帖最後由+rinarina+於+16-7-10+17:27+編

原帖由 rinarina 於 16-07-10 發表
Thx for telling

回覆:SSGK vs St. Clare

我係 St Clare 小學家長。

一向以來,小學的外來係唔算多。
大女係kg 直升的,大部分kg 同學都選擇直升。

小一時有 107人,外來生只有十人左右!

算啦。

各有各好,亦各有所好。

mykate 發表於 16-7-10 18:15
算啦。

各有各好,亦各有所好。
自己2間都咁中意,説真心我自己更喜歡ssgc,可惜一諗起大抽獎+扣門,我就怕怕。。。如果唔好彩抽到band 3,我怕我會後悔一世。另外如果真係無得升上st clare小學,應該都可以大抽獎抽ssgc吧(呢一點唔confirm).

回覆 lightingchung 的帖子

如"沒有"或"不要"St Clare's 小學offer, 當然可以參加大抽獎, 就算不是住 net 11, 如好喜歡, 也可誇區搏SSGPS

引用:Quote:mykate+發表於+16-7-10+18:15+算啦。

原帖由 lightingchung 於 16-07-11 發表
自己2間都咁中意,説真心我自己更喜歡ssgc,可惜一諗起大抽獎+扣門,我就怕怕。。。如果唔好彩抽到band 3,我怕 ...
算la

有人喜歡拿自己小朋友來搏

咪由得佢地

後果自負

太好心會被説多事

仲有,無數據支持的「朋友說」被質疑也可歸究於其他人喜歡插便插。Forum越來越奇怪

We have given up the SSGKG offer
1) have a younger daughter born in Sept, no guarantee they will take her as
small b
2) we only have 15 points 叩門位 too little
3) first year of school is PM then next year is AM and 3rd year is PM again
4) most importantly my daughter likes her current kg very much

Choose St. Clare
‹ 上一主題|下一主題