用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急求意見:香島正校 VS 油麻地信義
go

急求意見:香島正校 VS 油麻地信義 [複製鏈接]

急求意見:香島正校 VS 油麻地信義,請問這2間學校在學術上,校風上,那間較好?因不太認識,請各位提供意見,謝謝幫忙!

王家爸爸  香島  發表於 16-7-7 17:24
   1    0    0    0

回覆:chubb2004 的帖子

兩間已收?個人覺得香島好d!😊

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

引用:急求意見:香島正校+VS+油麻地信義,請問這

原帖由 chubb2004 於 16-07-06 發表
急求意見:香島正校 VS 油麻地信義,請問這2間學校在學術上,校風上,那間較好?因不太認識,請各位提供意 ...
2間都收了,因要註冊了,所以希望各位提供意見,Thx

香島好多不明因數,信義成绩雖不比同區劉皇發,
但有英文班,我凌選信義...

回覆:jason1977 的帖子

請問什麼不明因素?

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

回覆:急求意見:香島正校 VS 油麻地信義

香島學生好乖

PINK2007 發表於 16-7-6 22:04
請問什麼不明因素?
幾年前係一個兩制,早段入係1c精英班,後入係3a中文班,成績一般會勸你轉TKO香島,
雖四五千學費一年,但冇乜好感

王家爸爸  咁都得?  發表於 16-7-7 17:26

引用:Quote:PINK2007+發表於+16-7-6+22:04+請問

原帖由 jason1977 於 16-07-06 發表
幾年前係一個兩制,早段入係1c精英班,後入係3a中文班,成績一般會勸你轉TKO香島,
雖四五千學費一年,但冇乜好 ...
急求意見:香島正校 VS 油麻地信義,請問這2間學校在學術上,校風上,那間較好?因不太認識,請各位提供意見,謝謝幫忙! 

補充資料:香島正校英文班,信義未知

引用:急求意見:香島正校+VS+油麻地信義,請問這

原帖由 chubb2004 於 16-07-06 發表
急求意見:香島正校 VS 油麻地信義,請問這2間學校在學術上,校風上,那間較好?因不太認識,請各位提供意 ...
小兒成績大約是band 2頭

chubb2004 發表於 16-7-6 22:20
如果香offer係英文班,咁正常係香島,個人對直資冇好感,直資可以亂加學費....
又係poor guy..
所以我係都選信義既....

引用:Quote:chubb2004+發表於+16-7-6+22:20+急求

原帖由 jason1977 於 16-07-06 發表
如果香offer係英文班,咁正常係香島,個人對直資冇好感,直資可以亂加學費....
又係poor guy..
所以我係都選信 ...
香島收好多國內嚟學生,校舍細,睇你介唔介意。但一般學生勤力,純品、乖,而學習氣氛都唔錯。

王家爸爸  同意,我都覺得係咁  發表於 16-7-7 17:27

引用:香島學生好乖 +

原帖由 cherrieshum 於 16-07-06 發表
香島學生好乖
乖都好薯look

引用:+本帖最後由+Dylanlee+於+16-7-6+22:58+編

原帖由 Dylanlee 於 16-07-06 發表

回覆 chubb2004 的帖子
又未必,香港學生都唔弱。但我就反而嫌中三可揀嘅科比較少。

香島的公開試成績比信義優異許多,信義在校務報告內只列出入大學率,沒有列出公開試的表現。入大學率亦不見得突出,只有 8.7%。
入大學率 8.7 只有 BAND 2C-3A 的水平

香島列出了較詳細的資料,資料如下:
我校考獲5級或以上共121個,包括:9個5**、33個5*、79個5級;考獲4級或以上達45.2%(全港33.7%),整體合格率為98.3%(全港83.3%)。M2和物理科考獲4級或以上逾70%;生物、化學和文學科逾60%考獲4級或以上。4級或以上逾50%的科目有:數學、歷史、地理;4級或以上逾40%的科目包括:中文、企會財;生物、文學、地理、歷史、物理合格率達100%。

考獲大學學位入學資格為55.6%(全港35.1%),副學位入學資格為98.6%(全港68.9%)。
合格率香島全港
中國語文

98.6%

81.2%

英國語文

99.3%

79.4%

數學

99.3%

81.7%

通識

99.3%

86.5%

有 14 人入 3 大 學士課程
11 人入理大 學士課程
2 人入 浸大 學士課程
2 人入 城大 學士課程
4 人入 教大 學士課程
11 人入 公大 學士課程
其他自資大學學士課程 6 人
合共 50 人

賬面的入大學率 一定高於信義數倍
達 band 1C 的水平

Eat_Sleep_Play  資料好透明喎😆👏👏👏  發表於 16-7-7 17:15

回覆:Dylanlee 的帖子

80%都幾誇張,咁香港學生咪陪跑多

i super like 香烏,好乖,純

香島,我識一個土生士長香港學生都入到中大。
佢之前初中成績都麻麻㗎,但學校真係好好,同家長講叫佢地放心交比學校教,學校安排個學生入跳繩隊,比左好多機會佢,又比賽又出外交流,有嘜都預佢份,由此可見學校係有愛心培育學生。當然個學生都爭氣,最後入中大。
‹ 上一主題|下一主題