用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 粵教定普教好?
樓主: siuyi170
go

粵教定普教好? [複製鏈接]

回覆 Lindytiger 的帖子

佢廣東話係below average 的, 所以我現在都要佢用廣東話讀吓書比我聽。

回覆 MASAYA 的帖子

我地小二才有普教中, 小一學期尾老師會出通告給可以入普教班的同學, 我女回家只是叫我簽名, 佢所有野自己已填好。

scyauchris 發表於 16-7-9 10:43
回覆 MASAYA 的帖子

我地小二才有普教中, 小一學期尾老師會出通告給可以入普教班的同學, 我女回家只是叫我 ...
Parents have 虛榮 and kids also have. Human nature.Just don't let 虛榮 control oneself

回覆 notcool 的帖子

佢知唔係個個都可入, 所以就決定入普教中, 原本佢打算入粤教中。

粵教中。寫作技巧果d其實睇多d書一樣可以好好。況且,一早已有報告指出普通話教學都唔一定幫助到寫作能力。

粵教中其實冇咁易寫錯字 因為同音字少啲
同埋唔駛花太多時間朗讀 因為老師suppose你聽佢讀一兩次就唔會讀錯

而且普教中 對我家小孩而言 太蝕底喇 屋企唔講普通話
唔夠人哋媽咪係大陸人嘅native
仲要呢代都幾多媽咪係大陸人

回覆:krw 的帖子

粵教中寫作太容易用左廣東話口語去寫,唔係太好!

引用:粵教!因為讀中學,考DSE嘅時候,大家都係用

引用:Quote:原帖由+1998Ruby1998+於+16-07-07+發

原帖由 小貓三隻 於 16-08-06 發表
但我地學校系普教中同學成績好d
會否是精英班制度而精英班只提供普教中?

引用:Quote:原帖由+小貓三隻+於+16-08-06+發表但

回覆 小貓三隻 的帖子

當然,每間學校唔同,但係我個重點係,唔一定普教中先至中文/全科好成績。今年我學校成績最好嗰5個,有4個唔係普教中,而我嗰班中文有5以上嘅,有一大半初中唔係普教中。
我覺得如果要普教中,首要條件係屋企講好嘅普通話,唔係嘅話,嘥氣。想中文好,睇書都得。我補習有個小師妹中文好好,屋企講廣東話,學校粵教中,但係佢勝在睇書多,所以中文成績好,全級頭20。(我本身屋企講客家話多,中文作文都有5,所以「廣東話會導致作文寫得唔好」呢個論點存疑。)

引用:回覆+小貓三隻+的帖子 當然,每間學校唔同

小貓三隻 發表於 16-8-6 20:21
其實應該唔關普定粵嘅,其實我自己再揀嘅話可能會揀粵教中,不過我系講我學校咁晏系普教中成績比較好,d班 ...
其中一個原因係普遍進取既父母會揀普教中,讀普教中既學生係咪聰明d好難講,但屋企投放資源會較多,以前多數聽到話想中文好就揀普教中另加補習,係而家先有返d人話想中文好深層次思考好揀廣教中
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:小貓三隻+發表於+16-8-6+20:21+其實

粵教中。普通話當一種語言來學。我甚至覺得是興趣班的一種。

回覆 小貓三隻 的帖子

認同。都要睇番小朋友的能力是否適合。

真的很難取捨,因自己冇語言天分,所以想小朋友由細接觸多種語言。
感覺學多一樣都好,但又怕佢唔明會阻礙佢學習。

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 因為文字同語言

原帖由 1998Ruby1998 於 16-07-08 發表
回覆 Soundervolt 的帖子

因為文字同語言變化速度不一,語言變化速度快過文字,短短百年就會有大差異(以前 ...
非常認同,我依然支持繁體字&粵語學中文,然後去學比較容易的簡體字及普通話

當個好爸爸

回覆:粵教定普教好?

我選擇粵教!

回覆:bokit 的帖子

支持普教中,小朋友仍都為左唔係母語的普通話作去準備!

‹ 上一主題|下一主題