用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想問下早期訓練定到校支援比較好?
go

[其他] 想問下早期訓練定到校支援比較好? [複製鏈接]

小朋友五歲半, 評估係有限智能, 想問下選早期訓練定到校支援比較好?
   2    0    0    0

回覆:liumannga 的帖子

回覆:想問下早期訓練定到校支援比較好?

一定係早期訓練,把握6歲前的黃金時期。

引用:小朋友五歲半,+評估係有限智能,+想問下選早

原帖由 liumannga 於 16-07-06 發表
小朋友五歲半, 評估係有限智能, 想問下選早期訓練定到校支援比較好?
何謂有限智能,可以講下小朋友怎樣?返一般幼稚園?

回覆:Sask999 的帖子

有限智能係正常與輕度中間,不可讀特殊學校

早期好d,
到校是新計畫,導師又要同班主任協調,
而且部分人手不穩定

回覆 crystal媽咪 的帖子

點解咁快知道到校服務人手唔穩定嘅?

Letter_lalaland 發表於 16-7-6 21:50

主要原因喺治療師不足,但政府更推計畫以滿足社會強力需求,所以今年初所大承辦機構都有人手不足情況。

crystal媽咪  都係原因之一,治療師話會稍後推展至其他非牟利幼稚園  發表於 16-7-7 20:30

Letter_lalaland 發表於 16-7-6 21:50

親眼見,有間用協康,去年十二月開始有服務,到今年5月轉左人。
我無去問原因,但比着我都會揀坐定定在中心教,
好過拿着大小包教具去數間學校。

而家的天氣,一時曬,一時狂風大雨,我理解,但唔鐘意轉人,
越轉越好就梗係無所謂

回覆:liumannga 的帖子

早期 好有heard 去訓練小朋友

我都好後悔選擇到校服務, D導師成日都請病假, 一請連續幾星期無得上堂, 之後就會轉人, 實際可以學到野都有限

我都好不開心,選左到校服務,我覺得我女間幼稚園個校長好有問題,我本來選早期,個校長專登叫我入校長房,話早期訓練有問題,一定要選到校服務

我女評估完,俾左報告學校,班主任連一句都冇跟我溝通,好像當我女不全在,本來想k3轉校,不過老公不想煩,而且將來計畫升的小學跟現在校長超熟,怕影響小學

之前試過一次不聽校長講,佢地已經即刻變曬面,半年冇跟我傾亞女發展,仲要問番我,亞女有沒進步,佢返全曰,老師好像咩都不知

引用:之前試過一次不聽校長講,佢地已經即刻變曬

原帖由 liumannga 於 16-08-17 發表
之前試過一次不聽校長講,佢地已經即刻變曬面,半年冇跟我傾亞女發展,仲要問番我,亞女有沒進步,佢返全曰 ...
咁,點解還要比巨讀?唔轉校?怕影響小學?但女女係感落去都唔係辦法

回覆:想問下早期訓練定到校支援比較好?

我自己3年前已經同阿仔上早期,近期問過早期中心的人員,佢地都覺得到校服務不太好。
試想一下,工作人員要帶大量的用品去學校,大熱天/雨天時都好辛苦。有些學校也未必有足夠/固定的地方比佢地做訓練。
比較之下當然是早期中心比較好。
其實到校服務是政府因應大量Sen 的需求而突然加出來的,好多社福機構都來不及準備,3丅人手都好難一時之間有足夠人手,所以各位家長如果要決定早期/到校真係要想清楚。

crystal媽咪  Agree,講中晒  發表於 16-8-21 12:01

到校支援服務,一星期一次服務,吾足夠,可能再搵其他服務幫下佢。
早期訓練好好多。

liumannga 發表於 16-7-6 14:37

你小朋友咁快做左小一評估?

liumannga 發表於 16-8-17 17:11
我女評估完,俾左報告學校,班主任連一句都冇跟我溝通,好像當我女不全在,本來想k3轉校,不過老公不想煩, ...
會影響到嘅話, 都影響咗啦, 咁多學生, 校長行埋未必會提起啦, 你又冇俾麻煩佢.........不過係我就揀轉校.........

回覆 liumannga 的帖子

我覺得最緊要係小朋友鐘唔鐘意係o個到返學。另外,如果小朋友係學校無人,跟唔上同學仔學習進度,咁對佢都未必有益。有時未必要諗得咁長遠話小學影唔影響到。早期訓練都好重要,盡早介入,快d追得上!

‹ 上一主題|下一主題