用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍城 Manhabit 文娜雅拔 2016 PN
樓主: desireekwan
go

九龍城 Manhabit 文娜雅拔 2016 PN [複製鏈接]

AM offer here....之前交咗英藝留位,而家再睇下,呢間又好似唔錯,但係要成2千幾蚊留位費,真係1516....

回覆 Gilda 的帖子

Yes..I am still thinking too..if only 970..is reasonable to pay..but almost 3K..although I still waiting other results..

妹珠BB 發表於 16-11-16 08:00
都1516緊!而且係第一個interview, 未睇其他(emoji)

我仲等緊其他offer,最衰佢registration咁早,我有其他offer可能下禮拜先知結果,所以依家好矛盾。

RMC0101 發表於 16-11-16 10:50

Yes..I am still thinking too..if only 970..is reasonable to pay..but almost 3K..a ...

仲有啲根本未in.....好似York, HK preschool,我今日打去問佢一班有幾多小朋友,佢話今年答唔到,剩係答到上年,一班AM,兩班PM ,雙班主任制,總之人數唔會多過EA規定,最多1對15,我問佢可唔可以星期六去參觀下校舍,佢話星期六家長日,冇得參觀,校舍就係interview 個日睇咁大兩層only

引用:Quote:RMC0101+發表於+16-11-16+10:50+ 回

原帖由 Gilda 於 16-11-16 發表
仲有啲根本未in.....好似York, HK preschool,我今日打去問佢一班有幾多小朋友,佢話今年答唔到,剩係答到 ...
佢有答我一班25人左右

siuyiu15 發表於 16-11-16 19:02
佢有答我一班25人左右

不過睇佢website係幾吸引嘅,好多活動教學

但係校舍冇英藝咁大同新淨,真係唔知點揀好,我仔8月尾,難得有am offer,其他熱門學校就算收都可能係PM ...

開了家庭會議,最後決定唔take offer

Gilda 發表於 16-11-16 10:14
AM offer here....之前交咗英藝留位,而家再睇下,呢間又好似唔錯,但係要成2千幾蚊留位費,真係1516....
...

MH am offer too
冇交到zenith am offer 留位費

你地會take嗎

EggEgg08 發表於 16-11-16 19:40
開了家庭會議,最後決定唔take offer

點解?有其他offer?

mrscircle 發表於 16-11-16 20:30
MH am offer too
冇交到zenith am offer 留位費

我交咗zenith, MH收咗又覺得好似唔錯,冇咁多強國人,但要交成2千幾蚊做backup真係肉痛,之後仲要書面通知退學麻煩

究竟zenith 好定MH好?(emoji)(emoji)(emoji)

我的是8月B, 也有offer

回覆:九龍城 Manhabit 文娜雅拔 2016 PN

係咪am offer嗰啲多數係大B?

Summysummy 發表於 16-11-17 00:44
我的是8月B, 也有offer

你take offer嘛?

Gilda 發表於 16-11-16 21:25
點解?有其他offer?

其實報呢間學校時已知道呢間並非我們很心儀的學校,因為有讀過的朋友分享過可能因為它們是新校,課程規劃或其他方面也未很成熟。報名是希望給予小朋友嘗試和自己親身感受一下。面試當日老師們的互動給我們的感覺也不太好,不是說他們態度不好、笑容不好等等,而係反而在等候過程和group in 時環顧周圍老師和老師間的互動,感覺唔到他們整體那份作為老師的「熱誠」(不知道怎樣形容,總之是一個感覺)呢間學校賣點重閱謮,其實我相信現今冇一間學校不重閱讀的,但我亦覺得冇需要過份標榜。閱讀係一個興趣、習慣,而且係個人靜下來做的事。小朋友回校上課短短三小時,我期望是學校提供完善規劃的課程讓他學會不同知識,而不是大家各自靜靜地坐著閱讀。反而重要的係學校有冇教學生怎樣閱讀。至於英文語境,相信大部分九龍塘大部分私幼都有。最後因為留位費貴,我覚得不值得,感覺而家放棄了,遲d回頭再申請入學應該仍然有機會入返。

hppa    發表於 16-11-17 15:19

Yes, I have the same feeling too

1) Paying almost 3K..is too expensive
2) Have to write formal letter for give up the vacancies.
3) Have to cancel the autopay transfer..i wonder why have to do this sooooo early!

So troublesome..

EggEgg08 發表於 16-11-17 09:02
其實報呢間學校時已知道呢間並非我們很心儀的學校,因為有讀過的朋友分享過可能因為它們是新校,課程規劃 ...

(emoji)(emoji)(emoji)

hppa    發表於 16-11-17 15:20

Gilda 發表於 16-11-17 13:31
Thanks for your thought, you are right!  You reminded me that I can't see any passion on the interv ...

我地group interview 時,個男NET負責講故事,另外有4個老師坐一行手拿著板在旁俾分,可能是下午見老師已開始鬆檞,其中有3個老師全程自己笑笑口私私細語,像少女講是非一般,已經覚得唔尊重也唔専業。

hppa    發表於 16-11-17 15:21

回覆:九龍城 Manhabit 文娜雅拔 2016 PN

我見下午又覺得老師幾好 個net 好有心機引我女答問題 只係我有其他offer 都唔take 了

‹ 上一主題|下一主題