用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心
樓主: YWWong
go

沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心   [複製鏈接]

教育署係用人手入Data兩次來作核實,隨時有錯的,根本呢個系統落後到不得了,絕不可靠的方法。佢入完機家長無得對,佢自然無得錯,只照顧自己飯碗,不理他人生死。一於打去要求覆核,唔受理就申訴專員公署投訴。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-06+發表大機

原帖由 e12340 於 16-07-06 發表
咁同校另一位全級考34名派入了沙蘇又如何解釋?
唯一解釋就係級34的同學都係b2,但抽號比樓主前,執到雞,入左沙蘇。

回覆 sunshine0613 的帖子

好多人質疑樓主估錯,現在老師實牙實齒話係B 1,家長梗係信老師啦。一般老師都好保守,如果只是邊緣,不會肯定。尤其這兩年是用同一個A T 成績,學校推算就更準確了。樓主這case 真是好奇怪,值得去上訢。

引用:Quote:原帖由+e12340+於+16-07-06+發表咁同

原帖由 whywhywhywhy 於 16-07-06 發表
大家係band2,沙田band1位多,所以band2生都有機會抽到,只係有人比較幸運罷了

...
唔好意思我錯咗!個女仔係自行1入沙蘇!佢排位係自行和甲部1:蘇淅,2:郭得勝乙1:郭2:林.......20蘇淅因老師話係邊緣人所以佢乙部唔擺沙蘇第一!

引用:Quote:flmama+發表於+16-7-6+09:20+回覆+YW

原帖由 YWWong 於 16-07-06 發表
班主任講了有名次較低的同學都入了band 1, 而老師亦好明確講了阿仔是band 1 生 ...
其實冇得明確,老師都只是靠估,校內排名跟次第可以掉轉,全級31名冇乜意思!好大機會是邊緣人,一加權之後,落咗去B2。

如果最後入邊間都好,你都要控制負面情緒,你覺得學校配不上你兒子,他未來六年用什麼心態在學校讀書呢?!

sell2japan    發表於 16-7-9 10:48
EFJ3  控制負面情緒.... 完全同意  發表於 16-7-6 15:56
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-7-6+13:39+如

原帖由 little_yolky 於 16-07-06 發表
因該係樓主排得後既同學仔同樓主一樣係B2, 但人哋郭填乙一, 所以入到, 佢乙二就無得入。不過, 佢班主任又實 ...
小學老師可以睇到教局呈分排名?應該中學至睇收返黎既小學生全港排名。

little_yolky  老師應該係同佢講個呈分次第,根據過去既數據估佢係B1。  發表於 16-7-7 10:59

YWWong 發表於 16-7-6 07:14
1) 沙循 2) 郭得勝3)聖心 4)鄭榮之 5) 林漢光 6)胡中 7) 基督 8) 馬祟 9) 陳震夏
你仔仔p.4-p.6考試表示穩唔穩定?
有D人考試唔穩定的, 我仔年年都係上學期好過下學期, 平均分會跌5分.
愈多功課小測, 表現會愈差, 好明顯係覺得做卷做到煩, 求其做.

引用:Quote:原帖由+YWWong+於+16-07-06+發表兒子

原帖由 叉雞飯 於 16-07-06 發表
其實沙田一直有君子協定不能叩門。為何不先試培_基,體芸。
面對現實出九龍或向北走。大部分都即天.收表, ...
今年反競爭法已經實行,若有學校為了減少競爭而作出不收同區學生等犯法行為,家長可考慮訴諸法律,將不顧家長利益之犯法校長繩之於法。

keredman 發表於 16-7-6 14:45
教育署係用人手入Data兩次來作核實,隨時有錯的,根本呢個系統落後到不得了,絕不可靠的方法。佢入完機家長 ...
教署永遠都話自己對!!每年d家長都要比他們玩,小學一次、中學一次。
樓主不要放棄,已叩門的可再試打電話去問,可能有人放棄呢

Apparently the most possible reason is incorrect estimation of banding.  
Root cause:  全級排名 not =呈分排名

First is to knock door to get a place with a school that you and your son can accept.

second, consider to appeal the case to EDB if you strongly believe your son is Band 1.

詁錯b1,搵著家長搞,教育局覆查難過登天。

ANChan59 發表於 16-7-6 15:09
其實冇得明確,老師都只是靠估,校內排名跟次第可以掉轉,全級31名冇乜意思!好大機會是邊緣人,一加權之後 ...
靈糧一級有150人左右,31係band2既話,個band1率都相當低...

洋蔥頭媽咪  但級31是否只係呈3成績 ? 如呈1/呈2排名後,B2又唔奇喎  發表於 16-7-6 18:36
October.  家長眼睛係雪亮既, 150人點睇都係熱門學校,  發表於 16-7-6 16:20
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

daisy17772 發表於 16-7-6 15:55
Apparently the most possible reason is incorrect estimation of banding.  
Root cause:  全級排名 not  ...
放心, 老師睇到呈分概排名. 所以唔關事.

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-06+發表大機

積奇百事 發表於 16-7-6 16:20
放心, 老師睇到呈分概排名. 所以唔關事.

Never heard of this possibility.

If this is definite, how to explain the situation of this case then in your opinion?

fukee發表於 16-7-6 13:26

pmpm.

whywhywhywhy 發表於 16-7-6 13:53

...

pmpm.

洋蔥頭媽咪  3次呈分都級八 ? 學校呈分排名與級排名有時未必相同  發表於 16-7-6 18:39

daisy17772 發表於 16-7-6 16:33
Never heard of this possibility.

If this is definite, how to explain the situation of this case th ...
我朋友教書, 佢同我講過, 校長係知有幾多BAND1位, 佢會同老師講大約概人數.等老師安教小朋友點選校.
但係如果校長報大數就會出現咁概情況. 因為佢間小學真係試過咁.

依個只係其中估概一個原因.

tsuilan 發表於 16-7-6 12:54
蘇浙,林漢光,鄭榮之,郭得勝,馮黃鳳亭。我個仔年年考全班第一派band 2,但同学仔全班考第6派band 1,老 ...
其實會否因為大家的主科學習成績不分伯仲,但因為考第六的小朋友的視藝及音樂更勝一籌,所以獲派組別一呢。你知啦,派位有計尼兩科geh.

謝謝大家的意見! 可能心情比較差, 表達能力也差了, ,班主任有係話我個仔是band 1 的, 由其是阿仔好多同學都派去Band 1.... 但教育局的掛排名係點, 都算了, 已成事實. 公佈後 學校已第一時間出推薦信比我去叩門, 班主任由昨天早上一直陪住我個仔行出來搵我, 這兩天不停幫我搞推薦信, 幫我打電話, 與我保持聯絡及鼓勵我和阿仔, 我好感激她的支持.

阿仔好乖, 佢話不如去番陳震夏, 唔使交學費, 仲同同學仔whatsapp一齊講我地比心機讀上大學, 叻比D band 1 生睇. 校長之前常常提學生, 總會有派得不理想的情況, 但唔好氣餒, 比心機會做最叻個位, 可能阿仔記在心, 好快已接受了.

今天已去聖心及王肇枝交表, 但知道聖心唔會收沙田生, 沙官到今未有電話, 相信因君子協定, 無望了.

體藝通知明早interview, 但結果要8/7 4:30後才公佈. 現在我要8/7前決定讀陳 or 德, 今.明兩日要好好想一下了.

sell2japan  為自己而努力, 態度正確, 最終有好結果  發表於 16-7-9 10:52
placebo50  有d學校避免俾同區學校話, 會喺開學後先聯絡家長, 所以呢輪電話又未必實未機會,   發表於 16-7-6 19:42
mammamia0603  亞仔好懂事,為你們給力。  發表於 16-7-6 18:33
chesswin  你學校老師點個贊呀!, 相比我的情況, 你學校好好  發表於 16-7-6 17:43
mcl203  繼績加油...  發表於 16-7-6 17:01
‹ 上一主題|下一主題