用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心
樓主: YWWong
go

沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心   [複製鏈接]

回覆 YWWong 的帖子

循道中學
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-06+發表大機

原帖由 e12340 於 16-07-06 發表
咁同校另一位全級考34名派入了沙蘇又如何解釋?

級排名未必等同呈分排名,而且好多人集中左睇呈3成績/排名,但別忘記係計3次呈分試,如果同學呈一/呈二較好只係呈3差左,排名就會高。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-7-6 13:39
如果乙1排蘇浙唔入,幾乎可以肯定區排名並非B1生,因今年B1生將蘇排乙3都入倒。
講番轉頭,學校估錯 bandin ...
全班第一應該BAND1. 除非弱校, 因為升中係跟全級排名睇以往兩次Pre-S1成績.請問讀邊間小學呢?

回覆:沙田區,兒子成為了8�,好傷心

太不合理了!應該揾教育署查一下,攪清楚,試試揾下小學校長幫忙。現今特區官員凡事都求求其其,信唔過!

睇返我個女CASE,你個小朋友應該都係估錯band, 今年可能多左水泉澳呢個大邨, 多左不少學生入黎抽, 導致學校的估計banding要再降, 我阿女係學校計算應該係b1c最尾哥1-2個, 都卑人推後到b2

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-7-6+13:39+如

原帖由 soph222 於 16-07-06 發表
全班第一應該BAND1. 除非弱校, 因為升中係跟全級排名睇以往兩次Pre-S1成績.請問讀邊間小學呢?
...
唔可以睇全班名次,要睇全級,試過有朋友全班第三,但全級考七十都會,除非有係精英班就唔同

TYPHOON▷8◁    發表於 16-7-6 23:15

我同你case一樣, 雖然已經過咗3年, 我琴日聽到朋友派到第一志願, 我都喊咗出黎, 當年四圍搵學校, 我真係畢生難忘.

引用:Quote:irenenurs之,ng+發表於+16-7-6+12:4

原帖由 tsuilan 於 16-07-06 發表
蘇浙,林漢光,鄭榮之,郭得勝,馮黃鳳亭。我個仔年年考全班第一派band 2,但同学仔全班考第6派band 1,老 ...
咁情況應該大家都係band2,但同學仔no.靚,所以派到band1

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-7-6+13:39+如

原帖由 soph222 於 16-07-06 發表
...
全班第一未能作準,級排名亦未必等同呈分排名。
如果同學仔班排名後,但主科成績高分其他科先弱,呈分乘比重後唔排除呈分名次就會高過其他同學而級名次就差過人地。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-06+發表大機

大家係band2,沙田band1位多,所以band2生都有機會抽到,只係有人比較幸運罷了

soph222 發表於 16-7-6 13:49
...
全班 =/= 全級 ~~~

sell2japan    發表於 16-7-9 10:46

引用:Quote:原帖由+soph222+於+16-07-06+發表全

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-07-06 發表
全班第一未能作準,級排名亦未必等同呈分排名。
如果同學仔班排名後,但主科成績高分其他科先弱,呈分乘比 ...
學校不是安成績排名次? 還是教育局還有其他計法排名次?

little_yolky  教育局有計法排名次。  發表於 16-7-6 14:11

回覆:沙田區,兒子成為了8�,好傷心

去九龍城區啦,試丘佐榮

我係諾諾,各位Auntie/Uncle請多多指教! [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid98/pbd41c729c985f406ac23e37da006ae6f/fa0075f5.jpg[/img] ]http://lilypie.com]

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-7-6+12:53+b

唔只心唔舒服,浪費左母親和兒子6年的努力,努力付出而沒有收獲和好結果,我身同感受好明白,我昨天在沙田 ...
升到中學又是另一個世界,你同孩子努力左日後一定有回報,唔一定band1先讀到書,我眼見朋友仔女升上band1學校,結果係讀得不理想,而且仲要担心考得太差影響選科機會,所以唔好灰心

洋蔥頭媽咪 發表於 16-7-6 13:39
如果乙1排蘇浙唔入,幾乎可以肯定區排名並非B1生,因今年B1生將蘇排乙3都入倒。
講番轉頭,學校估錯 bandin ...
因該係樓主排得後既同學仔同樓主一樣係B2, 但人哋郭填乙一, 所以入到, 佢乙二就無得入。不過, 佢班主任又實牙實齒話睇完呈分名次佢小朋友係B1所以有時真係唔知信唔信老師好。

洋蔥頭媽咪  係,因為B2生只可揀1間B1,否則浪費  發表於 16-7-6 18:20

whywhywhywhy 發表於 16-7-6 14:05
升到中學又是另一個世界,你同孩子努力左日後一定有回報,唔一定band1先讀到書,我眼見朋友仔女升上band1學 ...
好似今日睇新聞, 有個B3同學仔抽到乙一唐乃勤, 小朋友開心到喊, 但阿爸唔開心, 要去叩B1.....有陣時, D家長真係要睇嘢清楚D。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-7-6 13:49
級排名未必等同呈分排名,而且好多人集中左响呈成績/排名,但別忘記係計3次呈分試,如果同學呈一/呈二較好 ...
所以我哋學校呢樣好, 小五下學期級名次係呈一排名, 小六上學期係呈一+呈二排名, 學期中係三次呈分排名加埋個次弟, 清楚好多。

我上年都同樓主一樣有類似經歷,而且我更加係毫無準備,好明白樓主嘅心情。 幸好老師已經為小朋友準備左校長推薦信, 加上課外活動,佢最後考上一間很好的直資中學。所以樓主不要灰心,加油!
來看我的BLOG
http://www.baby-kingdom.com/?uid-137816-action-viewspace-itemid-16886

引用:Quote:irenenurs之,ng+發表於+16-7-6+12:4

蘇浙,林漢光,鄭榮之,郭得勝,馮黃鳳亭。我個仔年年考全班第一派band 2,但同学仔全班考第6派band 1,老 ...
我相信你子學校的 校內名次排名 各科Weighting 不是跟教育局次第的 9 9 9 6 3 2 1

會否自行孝入?

‹ 上一主題|下一主題