用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問小六兩班變三班的影響
go

請問小六兩班變三班的影響 [複製鏈接]

亞女學校早幾屆到今屆都係兩班小六派位升中,下年到亞女小六係3班。

請問對於分banding人數會有那種影響?
有利還是不利?

謝謝!

1    0    0    0

未同外人鬥,自己人先打自己人。

引用:未同外人鬥,自己人先打自己人。

原帖由 Yanamami 於 16-07-06 發表
未同外人鬥,自己人先打自己人。
唔好意思,不太明白,請問即係點呢?

假設pre-s1成績一樣
今年兩班人數50人,3分1入band1。
下年3班人數75人,係咪同樣會3分1人入band1?

謝謝!

-间中学不会按比例多收你校学生吧~多人爭了,不是先自己人鬥自己人嗎?

引用:亞女學校早幾屆到今屆都係兩班小六派位升中

原帖由 karenlyk 於 16-07-06 發表
亞女學校早幾屆到今屆都係兩班小六派位升中,下年到亞女小六係3班。

請問對於分banding人數會有那種影響? ...
St Clare❔

Yanamami 發表於 16-7-6 07:51
-间中学不会按比例多收你校学生吧~多人爭了,不是先自己人鬥自己人嗎?
唔好意思!可能我講得唔清晰.
明白學額係唔會改變.

想問係banding比例分佈,會唔會因人數改變而有影響.

謝謝

引用:亞女學校早幾屆到今屆都係兩班小六派位升中

原帖由 karenlyk 於 16-07-06 發表

請問對於分banding人數會有那種影響? ...
總人數不變,改成小班教學,我學得是好事

karenlyk 發表於 16-7-6 09:05
唔好意思!可能我講得唔清晰.
明白學額係唔會改變.
當……當两班共70人,又當-半係band1=35人~而家三班105人,—半band1=53人~禁53人爭相同禁多band1位,係咪比35人激烈?同-间中学唔会因為平日收开你3位同学,今年收6位吧~

Yanamami 發表於 16-7-10 12:56
當……當两班共70人,又當-半係band1=35人~而家三班105人,—半band1=53人~禁53人爭相同禁多band1位,係咪 ...
我估...樓主係担心B1位會否相應多番....針對統一派位~~~

mcl203 發表於 16-7-10 13:00
我估...樓主係担心B1位會否相應多番....針對統一派位~~~
禁係咪全区band1生影响大d? 自行同考直資就-定係自己人打自己人。大抽獎就睇同区band1人数升跌?

Yanamami 發表於 16-7-10 12:56
當……當两班共70人,又當-半係band1=35人~而家三班105人,—半band1=53人~禁53人爭相同禁多band1位,係咪 ...

眼見某學校為例,上年升中約100人有约50幾人去B1,今年升中约120人又系得约50幾人去B1。。。

王家爸爸  Banding比率應該唔會變。  發表於 16-7-18 14:28

我地學校都係。由2班變3班,再下一年3變4. 主要因為2005出生率提升,06-07 越來越多!!
我覺得今年間間小學都派得好因為2004出生率還是很低。

回覆:請問小六兩班變三班的影響

同意樓上

我打過電話去教署問, 答案唔係咁, 建議樓主都係打去教署問清楚
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

引用:我打過電話去教署問,+答案唔係咁,+建議樓主

原帖由 MrsCLee 於 16-07-18 發表
我打過電話去教署問, 答案唔係咁, 建議樓主都係打去教署問清楚
咁可以講下教署點回應?🙏

MrsCLee 發表於 16-7-18 12:06
Banding比例, 其實即使用同一組Pre-S1調整分, 因所有學生三次呈分排名唔會完全一樣, 所以係每次呈分排名加上調整分後, 最後每年每校既B1人數, 有機會係唔同.

因為學生三次呈分排名都會有少許變化, 如A校一名校內成績浮動既學生, 即使佢最終呈分排名係A校上屆係屬於B1, 但因最終加上三次Pre-S1調整分後, 排名可能不及B校原屬B2頭既學生, 而跌落B2 (A校會少了一個B1位, 相反B校多了一個B1位)

加上學校過往升讀B1中學比例, 其實有以下地方要考慮:

a. 係B1中學學額充足既區, 如九龍城, B2學生其實亦有機會入到B1中學, 反之亦然;

b. 部份B1學生, 可能基於歸屬感, 或派位策略問題, 最後會入唔到B1中學

c. 因為直資收生較早, 部份B1中下游既學生可能為求安心,  一早註冊咗B2A-B1, 甚至B2既直資中學

d. 部份直資中學, 亦會收一D面試表現較出色, 或有特殊技能既非B1學生

e. 和上一點類似, 部份B1官津中學, 係自行階段,
亦會收一D面試表現較出色, 或有特殊技能既非B1學生

f. 部份B1學生註冊直資後, 可能在期後的呈分試作半放棄狀態, 結果一D原本係該校B2學生可成功搶灘上B1, 令該校在統一派位階段B1學生出現變化, 甚至令該校最後既整體升讀B1中學比例提高了

g. 有直屬/聯繫B1中學既小學, 因為有一定數量既學生可升讀直屬/聯繫中學, 自然會提高咗升讀B1中學既比例

h. 升中人數多寡, 以及
叩門階段後既影響, 亦會使部分非B1學生能向上游 (音樂椅效應)

所以, 見到某校升讀B1比例, 還要細分心析和估計到底該校有多少B1學生, 唔好天真到以為, 某校既升讀B1中學%=學校B1學生%.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:MrsCLee+發表於+16-7-18+12:06+我打

原帖由 hkpapa852 於 16-07-19 發表
Banding比例, 其實即使用同一組Pre-S1調整分, 因所有學生三次呈分排名唔會完全一樣, 所以係每次呈分排名加 ...
個幾星期無上ek,唔知大咁多回應討論。

多謝各位的意見!還是在成績上繼續努力

‹ 上一主題|下一主題