用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 贏在中途站
go

贏在中途站 [複製鏈接]

點解個個都話贏在起跑線,乜春都學,又非洲鼓又盛,入到好中學又點?唔見得一定入到好大學,雖然因為朋輩關係個機會係大D。同埋,入到好大學又點?係呢個社會要成功(除左要專業資格果類)往往最重要都唔係學歷,極其量只係一張入場卷,要成功其實講到尾都係個人醒唔醒和態度,唔係要讀書叻。

不過講得太遠,我就只集中講入大學呢個中途站,因為我雖然唔完全認同,但我相信大部份家長最終講所謂「贏」或「輸」都係講呢方面。

個思路而家成日話要入好大學就要入好中學,要入好中學就要入好小學....如此類推,推到要計埋出生月份?但其實要入好大學係香港既制度真係唔駛你入好中學,你考好DSE就得。

其實大部份小朋友最後都係考DSE,點解唔係小學或初中就開始教佢入面一D key concept,譬如經濟學既供求、生物學既身體結構運作、物理既光學。。。等等?

譬如如果我以前讀理科咪買本而家既DSE Physics Chem Bio自己重溫下,之後諗個有趣既方法同佢講。又例如科學館有個鏡子館,其實咪就係講緊高考物理學既光學囉,佢玩緊既時候又可以同佢講下唔同鏡子的原理,唔係玩完就算,都唔知背後原理。

唔駛講得好深,但概念要準確,簡單既概念應該會有少少入左小朋友個腦,佢地學野咁快。當十萬個為什麼咁講,或者當係故事咁講。讓小朋友唔駛係高中先勁趕先學,連past paper都唔夠時間做,又無時間比佢沉澱知識。呢樣先係贏在中途站。

反而細細個真係要玩多點,運動多點,學術上只有中英數最重要,打好根基,其它學科真係唔一定要好高分,最重要佢讀書讀得有成功感。

其實我咁諗係咪已經好怪獸?

2    0    0    1

我估而家有好多父母無時间、精力去陪玩、伴讀、陪伴同从旁示範或解釋,更多既係外判。外判係最简單方便快捷既方法:只要報个課程、交学費同請人帶出帶入就可以了。

引用:點解個個都話贏在起跑線,乜春都學,又非洲

原帖由 dativebond 於 16-07-05 發表
點解個個都話贏在起跑線,乜春都學,又非洲鼓又盛,入到好中學又點?唔見得一定入到好大學,雖然因為朋輩關 ...
這位人仕睇法有遠見!

回覆:贏在中途站

外判非香港政府獨有,任何地方也有,鐵娘子大力把產業私有化,目的是提升效率,她深明政府官僚制度缺乏效率,在香港情況類同,政府幹的永遠不及私人出色,前者提升效率是通過市民聲音,後者靠市場競爭。當然私有化並非完美,獲服務者付出更多(沒有免費午餐),和出現受僱提供服務者遭剝削,因此,上述任何各走極端也出現問題,政府需準確掌控。
樓主所説贏在中途站,其實任何時候起跑也不保證笑到最後,一切講求機率,早起跑或更多資源當然可以提高機率,所以會出現怪異行為,怪獸家長和放任不管也是問題,早一點準備(合理情況下)總比晚來醒的失控機會低。

回覆:贏在中途站

7月13日DSE放榜,但我覺得DSE並不如一般人所想的重要。真正決定孩子前途是他待人處事的能力,而非考試的結果。考試成績的好壞並不是決定性,並不真正影響他已掌握的能力。

求學不是求分數。任何階段都不應以考核要求去完全主導孩子求學取向和發展。孩子應找尋和確立自己的目標,和計劃多個途徑去達致目標,及應對不同的情況和結果。

dse2017 發表於 16-7-5 22:57
樓主你自己寫的?。一向強調個人全面發展而不係平面式加上單向讀書而係隨自己興趣及社會發展方向而走出自己 ...
我覺得唔係天生天養,父母自己學晒先再教子女,只係將學校學習改為屋企學習,唔係教子女如何伸手去學,而係切碎斬件容易餵食,點會係天生天養
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

諗個有趣既方法學習,呢個方向係可行既,有日我上youtube開左首The NEW Periodic Table Song畀小朋友聽 https://youtu.be/VgVQKCcfwnU

佢覺得有趣就自己去書櫃搵《原子有話要說!元素週期表》呢本書睇,有興趣就會自己縱向學習 http://www.books.com.tw/products/0010638756

愛因斯坦講過「興趣係最好既老師」,識得自學先係贏家,理得條起跑線終點線係邊

Soming    發表於 17-2-3 09:35
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:諗個有趣既方法學習,呢個方向係可行既,有

原帖由 MASAYA 於 16-07-06 發表
諗個有趣既方法學習,呢個方向係可行既,有日我上youtube開左首The NEW Periodic Table Song畀小朋友聽 htt ...
呢首歌配地鐵站名,國家名我都聽過,完來仲有元素表,仔聽到好high

引用:諗個有趣既方法學習,呢個方向係可行既,有

原帖由 MASAYA 於 16-07-06 發表
諗個有趣既方法學習,呢個方向係可行既,有日我上youtube開左首The NEW Periodic Table Song畀小朋友聽 htt ...
這些有幫助,但孩子愈大,好老師愈來愈重要。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

人生頭三個六年,如何過?

如何學習成為獨立自主嘅成年人?踏入第四個六年,自有分曉。大概,係時候調節一下自省能力。

有無做過父母,所講所寫,真係好唔一樣,人各有志,各施各法,但有實際經驗嘅家長,內容總係有骨有肉

Barbe    發表於 16-7-7 18:36

shadeslayer 發表於 16-7-6 20:19
這些有幫助,但孩子愈大,好老師愈來愈重要。
伯樂可遇不可求,萬幸孩子暫時都遇到不少良師,尤其中文老師

引用:有無做過父母,所講所寫,真係好唔一樣,人

原帖由 ABC-DAD 於 16-07-07 發表
有無做過父母,所講所寫,真係好唔一樣,人各有志,各施各法,但有實際經驗嘅家長,內容總係有骨有肉:funny ...
Well said.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 16-7-7 08:40
有無做過父母,所講所寫,真係好唔一樣,人各有志,各施各法,但有實際經驗嘅家長,內容總係有骨有肉:funny ...

仔女漸大,越明白不能對人地有太多指指點點。
同一家庭,幾個小朋友可能有不同的路。

HKTHK    發表於 16-7-14 15:28
Yanamami  絕对係  發表於 16-7-7 23:12

引用:其實小朋友未見過呢個世界既野,唔知自己鍾

原帖由 wankikichu 於 16-07-06 發表
其實小朋友未見過呢個世界既野,唔知自己鍾意咩,俾小朋友試下唔同既野,試過下,俾機會佢發掘下興趣囉。依 ...
因為好多香港孩子由K1開始, 忙忙忙, 追追追, 學習考試為本。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-7-7+16:59+因

原帖由 wankikichu 於 16-07-07 發表
咪就係咁樣, 攪到大人同細路都癲咗囉...
唉,那有閒情發掘興趣!有足夠時間睡覺已經還神。

wankikichu  贊成!  發表於 16-7-8 11:52
‹ 上一主題|下一主題