用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新手媽媽多問 2016/3 月B
go

新手媽媽多問 2016/3 月B [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆 KateC2012 的帖子

妳是一位好媽媽,這麼早開始計劃。以下是我的見解:
2016/3 月B , 想問下:

1) N 班同Playgroup 應該以幾時讀 ?
Playgroup(pg) 最快半歲有得讀
PN班/N班最快2歲(間間學校的班級名唔同)
N班/K1班最快2歲8個月
Lk lower K/K2 最快3歲8個月....

2) 大家會是但讀一樣? (N 班 / Playgroup)
N班可以一天至五天,私立可以一星期1天至5天,有些會返2天。有學券資助的通常是5天,2歲沒有資助,但如直升上去就有學費減免。

3) 幼稚園應該幾時讀 ?我又應該幾時報?
幼稚園是2歲8個月或以上的幼兒報讀,通常早1年報,每間報名時間都有分別,去教育局網址查看。或者在便利店買幼稚園概覧會比較易明。

4) 如幼稚園時住係A 區, 但讀小學個陣會搬到係B 區, 咁填表報小時, 可以寫B 區嗎?
幼稚園是不能影響報小學的。報小學是看你報的地址。

doris628    發表於 16-7-22 17:50

回覆:amyvwong 的帖子

我b 係2016 5月, 我都有呢d 問題,對咩班咩級完全無概念。 thank you 你講得好detailed

‹ 上一主題|下一主題