用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學的吸引之處
樓主: Rain+Bow
go

德望小學的吸引之處   [複製鏈接]

回覆 Soundervolt 的帖子

Yanamami  -山还有-山高吧~

-山还有-山高既同學都去哂油麻地返學啦。

CHP  佐敦  發表於 16-7-27 14:28

Soundervolt 發表於 16-7-27 11:08
如果德小大部份學生係高質素,理應中學部可以收多尐本校學生,如果收街外人而水準差不多,其實冇乜意思, ...
或者係个stimulation? 如人人可升必放軟手腳,若只有band1中及头,那人人都会加倍紧張;再者,外边有不少沒中学backup的小学,个个都早有準備,磨刀霍霍,不乏玩得讀得之人,广收賢才不為过也~

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-07-27+發

原帖由 siden 於 16-07-27 發表
佢以前只係out咗band 2/3 生留band 1生上GHS。

依家(大約)係out 咗band2/3之餘,仲要out埋不屬band1 前 ...
十分同意。今年不被gh中一收的,在round two 也抽到band one 津校,她們在round one 時沒有報名,可想她們也是band one 生。那些學生多是除了學術,沒有其他突出表現。

soph222  絕對係!!!  發表於 16-10-19 15:14

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-7-27+11:08+

原帖由 Yanamami 於 16-07-27 發表
或者係个stimulation? 如人人可升必放軟手腳,若只有band1中及头,那人人都会加倍紧張;再者,外边有不少沒 ...
也同意。當初入的家長,本想逃離這恐怖的教育氣氛,仿如一間地道的國際學校,享受一下讀書樂,事實上又要跌進火坑了。生在香港就是逃不過。

CHP 發表於 16-7-27 12:06
也同意。當初入的家長,本想逃離這恐怖的教育氣氛,仿如一間地道的國際學校,享受一下讀書樂,事實上又要跌 ...
吓,我諗最初選GH都唔係咁諗ah, 如果係就真係冇瞭解清楚間學校,你話選CKY咁諗就話啫 。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-7-27+11:08+

或者係个stimulation? 如人人可升必放軟手腳,若只有band1中及头,那人人都会加倍紧張;再者,外边有不少沒 ...

所以我有時覺得講學校冇人情味,其實校外有唔少人升小時因各種原因冇機會入讀心儀學校。唔少學生經過六年努力後能夠證明自己能力,但仍然因為學校要眷顧一尐未能達標嘅小學部學生被拒諸門外,咁又係唔係對呢尐街外學生冇人情味呢?

註:以上言論並非針對德望

我知那間學校最沒有人情味了......浸會大學附屬王錦輝, 最初明明話由幼稚園上到大學(浸大), 但最後做唔到.....証明了沒有包生仔的秘方......家長們努力找, 一定找到一間又叻, 又有人情味的學校.....加油

引用:Quote:CHP+發表於+16-7-27+12:06+也同意。

原帖由 Doray 於 16-07-27 發表
吓,我諗最初選GH都唔係咁諗ah, 如果係就真係冇瞭解清楚間學校,你話選CKY咁諗就話啫 。 ...
我意思係大家6年沒有搏盡,以為守住band one level 就可以,並不是完全放軟手。

Soundervolt  要守住band one level己並非易事  發表於 16-7-27 12:57

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 我知那間學校最

原帖由 Lucifer3960 於 16-07-27 發表

我知那間學校最沒有人情味了......浸會大學附屬王錦輝, 最初明明話由幼稚園上到 ...
哈哈!好讚!大家加油!

Lucifer3960 發表於 16-7-27 12:26

我知那間學校最沒有人情味了......浸會大學附屬王錦輝, 最初明明話由幼稚園上到 ...
哈哈哈,frankly speaking, 諗EK大部份家長都唔會target 浸會大學?!同埋我其實冇聽過浸小是必收浸幼,有可能是十年前頭屆的事呀?

Lucifer3960  傳理, 中醫, DSE 過30分也未必收  發表於 16-7-27 12:36

Doray 發表於 16-7-27 12:33
哈哈哈,frankly speaking, 諗EK大部份家長都唔會target 浸會大學?!同埋我其實冇聽過浸小是必收浸幼,有 ...
That's why I said 大部份家長.  Do you prefer your kid to study
傳理 in HK?  Honestly, I won't.

Extracted from official website of 浸幼

畢業生升學概況

香港浸會大學附屬幼稚園(浸幼)自2000年成立至今,已有十多年歷史。在香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學(浸小)成立之前,畢業生升讀全港不同的直資、私立及官立/津貼小學。自2006年浸小成立後,經兩校商討,同意讓報讀浸小的學生獲得優先考慮。過去數年,入讀人數令人滿意。

回覆:德望小學的吸引之處

其實一條龍學校同一尐中小直屬學校喺篩走學生冇乜分別,分別只係一條龍學校會用漸進式,未能達標嘅學生可以由二年班到中五都會離開,街外人唔會得知離校學生實際數量,但中小直屬學校會喺升中時人數變動比較顯著,所以驟眼感覺上會比較大分別。

hppa    發表於 16-7-27 17:50
Yanamami  True  發表於 16-7-27 12:59

Soundervolt 發表於 16-7-27 12:18
所以我有時覺得講學校冇人情味,其實校外有唔少人升小時因各種原因冇機會入讀心儀學校。唔少學生經過六年 ...
两睇吧~~
其实唔係好多轉做直資既中学俾人話無人情味嗎?那些坚持收盡自己小学部的才是有教無類不只看“業績”嗎?

是的,因种种理由沒机会入讀有中学backup的学校,經过六年在学業及体艺上的努力,就正正是这些直資而变得有门可入~所以嘛,世事总是难有两全~~

不过,SPCC DGS DBS都在收校外生之餘,又能接收全数小学部学生,亦係算两全其美。

hppa    發表於 16-7-27 17:51
siden    發表於 16-7-27 13:24

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-7-27+12:18+

两睇吧~~
其实唔係好多轉做直資既中学俾人話無人情味嗎?那些坚持收盡自己小学部的才是有教無類不只看“業 ...

同意!不過都要睇下中學部嘅學位數量,以喇沙為例,中學有七班而小學有六班,升中時大約會有一班小學學生被篩走,所以書院可以有兩班足夠學額去收外來生。今年據說有B2同學都過唔到馬路,所以唔好以為入到有直屬B1A中學嘅小學就可以比其他人輕鬆,安枕無憂升上B1A嘅直屬中學。

Yanamami  其实只要唔係100%收哂就無安枕無憂呢回事了…  發表於 16-7-27 14:18

回覆 Doray 的帖子

請問那裡讀傳理最好呢??

Lucifer3960 發表於 16-7-27 14:01
回覆 Doray 的帖子

請問那裡讀傳理最好呢??
我意思是我唔Prefer仔女讀傳理系,在香港現今環境做媒體工作,唔係話浸大傳理唔夠勁。

Soundervolt 發表於 16-7-5 23:55
冇呢類負面指控,又點可以稱得上傳統名校呢?幾時有聽過基層學校會有呢類評語?

...
肉麻當有趣, 批評當讚美, 面皮夠晒厚

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-7-27+12:26

原帖由 Soundervolt 於 16-07-27 發表
十分同意
所以其實德小不吸引,德中才是吸引,外邊有太多勁過自己既學生,我是校長也會越收越少自己學生。
因為有德中所以揀德小的大把人,入到德小以為6年後唔洗煩大有人在。正正就是現在越收越少自己學生既原因。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-7-5+23:55+冇

原帖由 yip144 於 16-07-27 發表
肉麻當有趣, 批評當讚美, 面皮夠晒厚

有證有據先至叫做批評,主觀偏頗叫做抹黑,不負責任又厚顏嘅抹黒言論梗係要當有趣啦。

回覆:hknote 的帖子

但其實中學部一直收唔晒小學部,我又唔覺得讀小學部的人會hea讀...

‹ 上一主題|下一主題