用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學的吸引之處
樓主: Rain+Bow
go

德望小學的吸引之處   [複製鏈接]

回覆:Gagagogo 的帖子

你朋友女兒很叻,是否第一round入返德中?

引用:我好朋友的女兒正是本屆小六生,她説第一ro

原帖由 Gagagogo 於 16-07-24 發表
我好朋友的女兒正是本屆小六生,她説第一round沒收到的家長是會傍惶的,及有一些不值的,雖然失望,但亦沒 ...
你講嘅野我全部都信係事實。

除咗入唔到中學的家長對學校冇怨言

回覆:siden 的帖子

認同

回覆:德望小學的吸引之處

她的女兒是第一round 入, 其實有怨言都是正常,如果是我,我會先檢討,然後繼續向前,如女兒真的不適合學校的教學方法,作為家長我就會找間更適合她的學校,使她發光發亮,不會再執著面子了

Rain+Bow 發表於 16-7-6 12:42
每間學校都有乖學生,同壞學生,睇多與少啫。
講真,家庭教育都好緊要,學生品德好壞,又吾可以完全怪晒學 ...
有時唔係家教問題, 係朋輩間相處時間比家人長, 長遠而直接受到影响就算家長知道小朋友拽咗, 依個TEENAGE只可當朋友適切勸解, 無得打鬧

siden 發表於 16-7-9 22:09
你咁講我忽然省起。

係喎。
聽正在 GH 讀的家長講過, 學校在 social media (Facebook 有 BK 唔知...) 有 mon 住㗎  

引用:Quote:siden+發表於+16-7-9+22:09+你咁講我

原帖由 yocoffee 於 16-07-25 發表
聽正在 GH 讀的家長講過, 學校在 social media (Facebook 有 BK 唔知...) 有 mon 住㗎  
...
除非好high profile, 否則唔知邊個打邊個卦

回覆:德望小學的吸引之處

其實德中想做top of the top, 首先唔係要減底收德小的比率,而應該提高,先可以留到最top嗰批唔揀其他女龍揀德望,或者讀緊有能力嗰批唔插班走人,大家睇st Mary 同st Paul convent, 差不多一條龍而且可以成績咁好,就知成功關鍵唔在於咁短視咁喺中一收多d認為叻的外來生。

soph222  Totally agreed !!!  發表於 16-10-19 15:08
ebujuj    發表於 16-7-26 14:50

原帖由 Gagagogo 於 16-07-24 發表
我好朋友的女兒正是本屆小六生,她説第一round沒收到的家長是會傍惶的,及有一些不值的,雖然失望,但亦沒 ...
「朋友説其實第一round 都有6成多, 但有些自己放棄,便好似只得5成law」

做法是先收5成,當中有些放棄了,之後再收自己學生補上,那麼最終只是守住5成這個關口。我認為不可以説6成多。不是執著5成/6成,只是不希望其他人過份樂觀。

引用:其實德中想做top+of+the+top,+首先唔係要減

原帖由 hha 於 16-07-26 發表
其實德中想做top of the top, 首先唔係要減底收德小的比率,而應該提高,先可以留到最top嗰批唔揀其他女龍 ...
這可能是最快的方法,可説是急功近利。也可以令各部門的家長、學生、老師緊張起來,再把成績推高。

引用:其實德中想做top+of+the+top,+首先唔係要減

原帖由 hha 於 16-07-26 發表
其實德中想做top of the top, 首先唔係要減底收德小的比率,而應該提高,先可以留到最top嗰批唔揀其他女龍 ...

收多尐德小嘅學生上德中就可以令德中成績好(睇極唔明)?如果真係要德中收多尐德小學生而又可以成績好,其實最主要係要搞好德小學生嘅質素去達到中學部收生嘅期望。如果德中收德小學生數量少,只係反映近四成德小學生未能達標。St Mary、SPCS可以一條龍而唔需要改變,係因為佢地小學部學生能夠達標,如果唔係就會好似恊恩咁脫勾,脫離關係更加唔使講人情味。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-7-27+10:46

原帖由 Soundervolt 於 16-07-27 發表
老實說。

我覺得德小學生質素達標有凸。

以我觀察初小中小GH 同SPC程度根本冇分別。高小卷我未比較過不敢斷言。

GH primary中英程度一定不比SPC差,比MCS/HY 等名津小學有過之而無不及。就算GH留唔住top 10%小學生(去DGS /SPCC/或叩入名津中),都冇理由中學成績同SPC爭一截。SPC 公開試成績真令人非常佩服。

我強烈懷疑係德中教學或師資有問題谷唔起成績。

如果有熟悉中學情況家長解疑惑就好了。

Soundervolt 發表於 16-7-27 10:43
收多尐德小嘅學生上德中就可以令德中成績好(睇極唔明)?如果真係要德中收多尐德小學生而又可以成績好, ...

重點係中學學位遠超小學學位, 可以靠名氣多收優秀外來生.

SPCC都有用呢招.

很多名校, 無論名津, 名直...又要傳承, 又要表現, 中學多收小學近一倍. 好似 DB, LS, SPB都一樣...

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-07-27+發

原帖由 siden 於 16-07-27 發表
老實說。

我覺得德小學生質素達標有凸。

如果德小大部份學生係高質素,理應中學部可以收多尐本校學生,如果收街外人而水準差不多,其實冇乜意思,咁嘅安排其實當中有乜野原因?

Yanamami  -山还有-山高吧~  發表於 16-7-27 11:51

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-07-27+發表老實

佢以前只係out咗band 2/3 生留band 1生上GHS。

依家(大約)係out 咗band2/3之餘,仲要out埋不屬band1 前列的band1 生。

唔係GH小學band1 生唔夠,係學校想谷高中學的學術、體藝成績,所以留位收出面勁人。

呢個雖然純粹speculate, but won't be far from the truth

soph222  Yes !!! It's true.  發表於 16-10-19 15:11

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-7-27+11:09

仲有,如樓上所說,收得5成,人人自危,家長有危機意識,原本冇諗住谷行都逼住開turbo, 順手幫小學谷埋成績。

情況雷同協小,以前收8成幾,而家未知收幾多上中學,我識的家長都緊張咗谷多咗。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-07-27+發

原帖由 siden 於 16-07-27 發表
仲有,如樓上所說,收得5成,人人自危,家長有危機意識,原本冇諗住谷行都逼住開turbo, 順手幫小學谷埋成績 ...
如果德望真係咁諗就不如好似協恩咁,一了百了....

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-7-27+11:10+

原帖由 retriever 於 16-07-27 發表

其他學校就唔知,喇沙書院就一定冇收多喇小一倍咁誇張,街外學生佔書院總人數大約27+%。

‹ 上一主題|下一主題