用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學的吸引之處
樓主: Rain+Bow
go

德望小學的吸引之處   [複製鏈接]

Naughty917 發表於 16-8-1 11:58
Top 40都唔一定收,我朋友個女成績中上(Top 15), 到而家都未有中一offer, 反而同學仔考25就1st round 已收 ...

如果係德望小學成績係Top 15, 就算無得直升, 參加派位識填表差極都派到間B2中學.

除非操行極差, 否則無乜可能一間B1中學都叩唔到(除非只叩比德望更top個D)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Naughty917 發表於 16-8-1 11:58
Top 40都唔一定收,我朋友個女成績中上(Top 15), 到而家都未有中一offer, 反而同學仔考25就1st round 已收 ...
如果你朋友冇呃你(級名次)就一定係有所隱瞞(操行差....etc.). 否則 top15已經跑咗喺全級9成幾嘅人前面, 好難相信德中咁都會唔收.

ok3 發表於 16-8-1 14:27
如果你朋友冇呃你(級名次)就一定係有所隱瞞(操行差....etc.). 否則 top15已經跑咗喺全級9成幾嘅人前面, 好 ...
Top 15.....德中唔收都絕大機會其他女直私收咗....除非操行出問題
仲有統一包底....近乎入硬B1中學

hkpapa852  黃大仙區B1學位唔夠, 靠派位未必入得番B1中學  發表於 16-8-1 15:40

mcl203 發表於 16-8-1 15:37
Top 15.....德中唔收都絕大機會其他女直私收咗....除非操行出問題
仲有統一包底....近乎入硬B1中學
...
如果唔係有其它問題, 根本好難相信top15入唔返德中. 俾我直頭可能會一試兩間神中添啦!

回覆:mcl203 的帖子

香港爸爸,德中頭15,就算黃大仙唔夠位,都近乎0機會入唔到B1中學啦,若最終係0機會,又唔係品格出左問題,就真係弄人lu ~~~

mcl203 發表於 16-8-1 15:54
香港爸爸,德中頭15,就算黃大仙唔夠位,都近乎0機會入唔到B1中學啦,若最終係0機會,又唔係品格出左問題, ...
德中頭15, 如果無操行/品格上問題, 只要自行肯去報考兼認真去面試任何兩間黃大仙B1津中, 應該入咗9成.

另外, 只要填表正常, 都應可以聖母/文理包底.

如果連呢D都唔得, 我認為應該係: 倒數第15

hppa    發表於 16-8-1 17:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-8-1+15:54+香港爸

原帖由 hkpapa852 於 16-08-01 發表
德中頭15, 如果無操行/品格上問題, 只要自行肯去報考兼認真去面試任何兩間黃大仙B1津中, 應該入咗9成.

另 ...
是否全班排15?不是全級?

引用:Quote:mcl203+發表於+16-8-1+15:54+香港爸

原帖由 hkpapa852 於 16-08-01 發表

另 ...
唔好話級15

班15都sure band 1 la

回覆:德望小學的吸引之處

無必要呃你,我系講事實

siden  人地話太陽由西方升起你也毫不猶豫在Ek散播消息話係事實  發表於 16-8-2 07:54

回覆:ok3 的帖子

老師同佢講因為佢冇sports 同樂器,所以排後補

punlik 發表於 16-8-1 16:37
唔通轉左外國人做校長, 用外國計分法選生.德望以前既校長去左港同,港同既DSE成績好似坐火箭咁上, 可能仲好 ...
又即刻睇下今年暫時公佈既DSE成績:

中學

33222率

4主科5+比例

港大同學會書院

78.60%

20.7%/57.9%/47.1%/34.3%

德望中學

85.10%

13.7%/62.1%/32.9%/28.6%

除咗3322率同英文科, 港同都出色過德望

事實上今年德望既成績, 同其餘B1頭既學校距離越嚟越遠了!

hppa   data king  發表於 16-8-1 17:15

回覆:Naughty917 的帖子

有點不明,唔俾offer但又唔俾人叩同區門?咁個學生好慘喎。其實升中程序同1st 2nd round offer時序係點?係咪2nd round offer依然比考自行時間早所以1st round 都未報得自行咋?

siden  你唔係信佢呀化?  發表於 16-8-1 18:39

whitepurin 發表於 16-8-1 17:57
有點不明,唔俾offer但又唔俾人叩同區門?咁個學生好慘喎。其實升中程序同1st 2nd round offer時序係點?係 ...
由一個自己可能連升中派位都唔知係點運作既人聽聞返嚟再轉述既事件,唔需要太認真去看待

引用:無必要呃你,我系講事實 +

原帖由 Naughty917 於 16-08-01 發表
無必要呃你,我系講事實
我相信妳,我只覺得妳朋友沒有將事實的全部跟妳說。

回覆:Naughty917 的帖子

唔係你呃,你朋友講唔清楚俾你聽啫。只要有做正常野,級15無理由有如此下場。

引用:返學時間的確比較早,但阿仔同阿女都係要咁

原帖由 happybibi 於 16-07-31 發表
返學時間的確比較早,但阿仔同阿女都係要咁早,習慣了也沒有什麼。至於工課堂,對我不重要,因為本身工課唔 ...
德望家長,最後真係得5成?咁上唔到的,去邊d中學升學呢?

引用:老師同佢講因為佢冇sports+同樂器,所以排

再加埋妳朋友咁樣同妳講,我就更加覺得是找個感覺良好的理由去說明為何中學唔收返,老師直接咁樣講的可能性很低。

回覆 beagoodman 的帖子

成績較為前列的德小學生有部份會去女拔等其他學校,一般考75%以外德小學生,應該可要求學校出推薦信去德愛,因為同屬一個母會,另外也有些會入音小中學部。

引用:老師同佢講因為佢冇sports+同樂器,所以排

請問佢係完全無學過音體,抑或是有學而無獎攞?

‹ 上一主題|下一主題