用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有什麼證書, 您們認為小朋友最好考了去叩門? ...
樓主: target4
go

請問有什麼證書, 您們認為小朋友最好考了去叩門? [複製鏈接]

我係真心及認真答,真心覺得叩門好難,我小朋友有Kpcc, gapsk高級,movers,校際朗誦,好靚的成績表⋯etc,只叩一間都叩唔到

引用:Quote:Hoho_baby+發表於+16-7-5+16:20+我諗

原帖由 HK-MAN 於 16-07-05 發表
學校咁著重普通話證書,咁佢地不如睇下係咪雙飛單飛咪得囉.
雙飛既文化又唔同! 不過都有高質素既雙飛家長既!

回覆:target4 的帖子

回覆 yannie_man 的帖子

你個囡甘細個日日練3個鐘,好辛苦wor。

回覆:Bobo1210 的帖子

引用:我係真心及認真答,真心覺得叩門好難,我小

原帖由 PeppermintPatty 於 16-07-05 發表
我係真心及認真答,真心覺得叩門好難,我小朋友有Kpcc, gapsk高級,movers,校際朗誦,好靚的成績表⋯etc, ...
所以話証書無物用。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請問有什麼證書, 您們認為小朋友最好考了去叩門?

雖然好市儈,但都要講句真心話。當一個家長奉行愉快童年咩都唔學,去到叩門又奢望入間名校。咁我想問:憑咩校長會相信一個奉行愉快童年嘅家長,會願意配合學校要求、或願意付出金錢時間去培養小朋友(學業及非學業)?
有人話栽培小朋友唔一定係課外活動。咁的確係,但家長用咩黎証明自己有努力先?真係常常去公園博物館戶外遊樂就贏晒咩.....

引用:囡囡現在每天需要練習鋼琴、長笛各45分鐘,

原帖由 yannie_man 於 16-07-06 發表
囡囡現在每天需要練習鋼琴、長笛各45分鐘,乒乓球1小時!
要教導孩子學懂堅持及認真對待所學!並非為證書才 ...
同意要小朋友自己承諾自己堅持,也同意過程比結果重要。

但每天三練習個真的很多。

retriever 發表於 16-7-6 07:55
所以話証書無物用。
有用,提高換領面試的機會,面完便知龍與鳳。君不見,好多叩門唔成功post,又話仔女乖,學業成績好,證書一籮籮,都唔收佢啲仔女,又話無運……

HK-MAN 發表於 16-7-6 08:58
有用,提高換領面試的機會,面完便知龍與鳳。君不見,好多叩門唔成功post,又話仔女乖,學業成績好,證書一 ...

問題係邊D 証書換到面試機會?!

我反而覺得係幼稚園成績表!

引用:我係真心及認真答,真心覺得叩門好難,我小

原帖由 PeppermintPatty 於 16-07-05 發表
我係真心及認真答,真心覺得叩門好難,我小朋友有Kpcc, gapsk高級,movers,校際朗誦,好靚的成績表⋯etc, ...
好明白

回覆:請問有什麼證書, 您們認為小朋友最好考了去叩門?

係冇乜用,但起碼增加叩門面見機會!我阿女係咁,有好多間有得見,雖然最後唔收!

課外活動, 我堅持係小朋友有興趣才學, 唔迫練/學.
同意, 名幼成績表+名幼獎項,可能重要過其他證書, 尤其叩門階段.

引用:Quote:HK-MAN+發表於+16-7-6+08:58+有用,

原帖由 retriever 於 16-07-06 發表

都要睇下係乜幼稚園嘅成積表至得,KV SC CCKG 當然冇問題,但如果係村校,考第一都未必有用吧?

retriever 發表於 16-7-6 09:01

認同呢樣必定係最重要學校必睇既野.

mrs.frog 發表於 16-7-6 09:30
都要睇下係乜幼稚園嘅成積表至得,KV SC CCKG 當然冇問題,但如果係村校,考第一都未必有用吧?

...

村校成績表如果叩名小可能冇用,但叩番區內熱門學校一定有用.

村校都有好多叻學生, 但同名幼相比, 如果得一個位, 校長會俾邊個??

mrs.frog 發表於 16-7-6 09:30

...

名幼在這階段確係發揮作用, 易搏到個機會.

mimi222shi 發表於 16-7-6 09:34
村校都有好多叻學生, 但同名幼相比, 如果得一個位, 校長會俾邊個??

重點係埋到身先.

到左面試, 名幼生一樣可以唔PERFORM... 雖知名幼生不少家境好好, 幾多牛奶仔架... 又有公主唔出聲...

一般問既野唔深, 個人認為態度好重要!

所以村幼絕對可以偷襲得手

之前都提過, 首重面試表現.
加上面試既野, 好多時講運, 如果有機會見校長都唔識真惜, 咁無野講...
‹ 上一主題|下一主題