用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問clarinet可否自學?
go

請問clarinet可否自學? [複製鏈接]

阿女話想學埋clarinet (已學緊piano, trumpet和嗩吶),我諗住在淘宝淘ㄧ支讓她試下自學ok嗎? 砌clarinet容易嗎?請問有沒有初級的書可以介紹一下? 謝謝
   1    0    0    0

引用:阿女話想學埋clarinet+(已學緊piano,+trump

引用:阿女話想學埋clarinet+(已學緊piano,+trump

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+cmchang0927+於+16-07-05+發

原帖由 Hkgoldenphil 於 16-07-05 發表
任何樂器自學,不如唔好學,慳番買笛錢
點解呀?外國好多人都自學,例如結他,口琴

引用:Quote:原帖由+Hkgoldenphil+於+16-07-05+發

回覆:cmchang0927 的帖子

我以前有學過,個人認為係易學難精的一種樂器,所以最後放棄左

其實我都有面對同你差不多的情況,就是阿女學緊一個樂器的同時又中意另外幾個樂器,我應對她的方法是:好的,但現在要先學好呢個,你要考完8級才學另一個。
我覺得樂器質素好影響演奏效果,有個好老師又會影響學習的效果。
唔知係咪玩樂團的都係咁呢

回覆 Barbe 的帖子

係哦。。就係見到其他同學的,借来吹幾下話好聽piano p4時考左g8, trumpet來緊f1 sept考g8,所以又開始心思思學別人的clarinet

Omg! 我女又係中意其他同學的樂器,淘寶的樂器ok嗎?

好好一定不是,但見平平地,諗住試下睇佢係咪真係有熱誠才決定。。

你女好叻喎!咁又真係會想學另外一個樂器

不是叻啦,阿女有一個同學p6已有piano, saxophone, singing g8, 不過那同學音樂方面真是很有talent的,另外有一個就violin and viola 演奏級,piano g8,也是很有talent的。

好厲害啊!

個個都好勁!我仔宜家學緊piano, Trumpet, 佢想暑假去學敲擊,長號……其實有冇人可以suggest第3樣樂器學邊樣好

cmchang0927  我仔有學埋drum set, 都幾好玩,懶型咁。。  發表於 16-7-6 00:34

回覆 mansum92 的帖子

French horn? 我諗似trumpet

Trombone 我仔學緊,和trumpet較不相似,因為要掌握slide的位置,不是按掣

我係怕影響咀型,clarinet 同小號都唔似

cmchang0927  所以我想阿女學brass系的其他樂器多過clarinet...  發表於 16-7-6 00:32

cmchang0927 發表於 16-7-5 23:20

Trombone 我仔學緊,和trumpet較不相似,因為要掌握slide的位置,不是按掣 ...
你想佢學String instrument? 啲樂器都幾貴,我唔想阿女太容易得到,佢啲要求我都拖下先
我女第一支saxophone $8000,吹左年多,老師建議換,結果買左支$17000 可用到8級,我覺得如果成日要換樂器好貴

個人覺得,特別係小朋友,最好「吹、拉、彈」只各學一種,因為同領域下,會有機會互相影響。

特別係咀形,Clarinet 同 Trumpet 已經好大分別
‹ 上一主題|下一主題