用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無過來人或同路人,覺得我小朋友係咩問題?(長) ...
go

有無過來人或同路人,覺得我小朋友係咩問題?(長) [複製鏈接]

我的小孩 現在3歲4個月
由細細個到現在都唔怕陌生人,會主動聊人傾計,鍾意同年紀相若或大d的小朋友玩,咩興趣都啱嘅,煮飯仔又鍾意、車又啱,乜嘢玩具都有興趣試下玩下咁,無特定喜好/興趣。新奇/鍾意的玩具,可玩15分鐘以上。佢要拿住/聞住一種毛巾質地的布訓覺,如果無,難以入睡。會爭野玩,被搶玩具會攻擊人,打人等,都試過無端端咬同學手指,如對方有敵意,仲試過用玩具打對方。多言、每事問、打爛沙盤問到督,個人心急,唔喜歡排隊,輪流玩的遊戲又好急好急想玩先,個人容易忟憎,平靜的時候喜歡自己唱下歌仔,記性好,例如半年前食過一款生日蛋糕都記得,公園層經維修過的設施當時無得玩,兩個月後去返,佢又記得維修過。層經大約2.5歲至3歲期間好怕迫,例如,電梯、港鐵多人,會尖叫,嗌話好迫好辛苦咁。但後來好像大d明白道理,講多d佢知點解會咁迫人,佢又好似明白咁,3歲後少左咁抗拒迫人的感覺。個人就怕黑的,無啦啦熄燈就會好驚咁。成日要人抱,唔肯行路,點都唔肯,用過好多好多方法,番放學出街都要抱!直至3歲2個月,好大轉變,同佢多講好多道理之後(例如話佢長高左好多,抱唔到)少咗好多扭人抱。仲有,係3歲3個月前,跟本未見過佢正經行路,一係狂衝一係跑。仲有大約2.5歲至3歲期間,有強烈固執行為,例如父母著左對方其中一隻拖鞋唔得,一定要交換番。又例如佢放學有3條路可回家,我通常選第1條路,但佢就睇心情,一時要求行1 一時要求行2 一時要求行3,如果唔妥協,拿拉到你肯行為止。不過又係明白多左道理之後,現在少了此情況好多!

剛讀n班一、兩個月左右,老師已懷疑他有感統的問題,講少少剛番學的情況先,他開學時坐不定,完全不受控,爬枱爬椅、走來走去,不專心老師說話,大力關課室門、整古嬸嬸等 。
後來我們去左扶x會估感統評估(當時大約2歲9月),評佢係觸覺&本體覺較弱,之後參加左訓練兼常去公園玩,老師感覺佢個人定左d。後來耀x(大約3歲)評估他前庭覺弱、手腳協調差和大肌肉差d,依家都有做訓練,感覺都有改善。
等到政府做評估那天,評定他為懷疑自閉譜系、社交能力較弱、專注力較弱。依家等緊見兒童精神科和排e位。
有無過來人或同路人,覺得我小朋友係咩問題?

1    0    0    0

小朋友言語有無遲緩? 叫佢個名有反應嗎? 識聽指令嗎?

其實你都去左評估,你不信評估結果?

引用:其實你都去左評估,你不信評估結果?

原帖由 legolas625 於 16-07-05 發表
其實你都去左評估,你不信評估結果?
謝謝你回覆!其實個e生全部聽我地講以上我打嘅內容去做評估做結論咋,當日e生俾佢玩嘅野做嘅野,佢全部做到,唔係話信唔信,咁e生都係懷疑囉。咁我想睇下呢度有無經驗人士或同路人知道/覺得係點囉。

引用:小朋友言語有無遲緩?+叫佢個名有反應嗎?+

原帖由 newsky 於 16-07-05 發表
小朋友言語有無遲緩? 叫佢個名有反應嗎? 識聽指令嗎?
無言語遲緩,而且對答/反應都有的,10個月叫媽媽,1.5歲說短句 ,都是正常交流,不過欠眼神接觸。老師話佢是好聰明,有d未學已識,所以課堂上變得無心機聽,個心跳左去第二度

回覆:Shirleyloveyou 的帖子

聽你禁講似adhd, adhd都好固執,玩對抗。但要睇埋老師覺5覺。你可問下醫生,始終我地都係估下,唔係專家

引用:我的小孩+現在3歲4個月 由細細個到現在都唔

原帖由 Shirleyloveyou 於 16-07-05 發表
由細細個到現在都唔怕陌生人,會主動聊人傾計,鍾意同年紀相若或大d的小朋友玩,咩 ...
您其實評估左應常試去接受,加上佢咁細發現的話,可以儘快去幫佢。

引用:Quote:原帖由+newsky+於+16-07-05+發表小朋

原帖由 Shirleyloveyou 於 16-07-05 發表
無言語遲緩,而且對答/反應都有的,10個月叫媽媽,1.5歲說短句 ,都是正常交流,不過欠眼神接觸。老師話佢 ...
你可出面再找另一專家去評估佢係資優或是自閉譜系兒童。如早發現就可以早點幫助小孩!

回覆:有無過來人或同路人,覺得我小朋友係咩問題?(長)

其實係感統問題又好,係自倾又好,都係—個名稱,最重要要知小朋友本身問題所在,做計對性的訓練。

醒目開學勳章

引用:我的小孩+現在3歲4個月 由細細個到現在都唔

由細細個到現在都唔怕陌生人,會主動聊人傾計,鍾意同年紀相若或大d的小朋友玩,咩 ...
就你的形容應該係自閉譜系, 有感統問題, 但智力應該正常, 以前叫做亞氏保加, 現在列入自閉譜系, 即有自閉徵狀但智力正常, 很多社福機構有的比幼兒的密集班可上, 同時可經政府CAC評估排I E 或S位特殊幼兒服務, 亞氏小朋友有不少有ADHD, 要加留意, 大的又有機會有讀寫障礙, 不過有的係資優, 有的全部中晒

‹ 上一主題|下一主題