用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 查詢有關新油天學校教學資料
go

查詢有關新油天學校教學資料 [複製鏈接]

請問課程如何(中英數)?英文是不是外籍老師教?數學用英數嗎?功課點書測驗考試多不多?謝謝幫忙😊
   1    0    0    0

回覆:CARMA 的帖子

數學用中文教,默書評估每星期都有。
但唔辛苦,因平時功課量不多,在校老師亦會幫小朋友溫習。
英文科有外籍老師,但不一定是外籍老師教。

回覆 gordonccc 的帖子

Gordonccc,唔該晒你嘅資料,之前我係Baby Kingdom見話有六位外籍老師教英文,現在沒有那麼多嗎?thanks
食飯在禮堂或課室?

回覆:CARMA 的帖子

每班也有英文科老師教grammar ,而外籍老師主要是教授會話,拼音和reader,低年級在課室吃飯,高年級在飯堂!

回覆:查詢有關新油天學校教學資料

聽說這間學校較谷,請問是否課程敎快或教深?

引用:聽說這間學校較谷,請問是否課程敎快或教深

原帖由 sum_chan 於 16-07-26 發表
我都想知

引用:數學用中文教,默書評估每星期都有。 但唔辛

原帖由 gordonccc 於 16-07-05 發表
數學用中文教,默書評估每星期都有。
但唔辛苦,因平時功課量不多,在校老師亦會幫小朋友溫習。
英文科有外籍 ...
平時功課唔多又幾吸引

回覆 kvvvcheung 的帖子

教快少少,不過如果由一年級開始係度讀,根本唔成問題,因為沒有人會理會係咪教快。 若果小朋友跟唔上亦唔使擔心,因為有補底班,當然,若果小朋友真係追唔上,你就要考慮搵間適合佢嘅學校啦。

回覆 kvvvcheung 的帖子

我個人認為功課多唔多係睇個別耇師,不過由於每日食飯後有時間,小朋友好多時會利用呢段時間做功課,所以帶返屋企嘅功課量就唔算多,當然,亦要睇你小朋友做功課嘅時間啦,做得快咪會覺得時間好夠用,做得慢嘅就唔夠時間溫書或玩耍。

sum_chan 發表於 16-7-26 11:07

小兒讀緊4年級,完全唔覺得谷,每日最多1小時內完成功課。咁多年都有時間睇電視同玩。教既野唔算太深。老師校長都用心教學, 小朋友好喜歡返學
‹ 上一主題|下一主題