用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 應該幾時同學校講?
go

[過動] 應該幾時同學校講? [複製鏈接]

小朋友派到心儀小學,下星期去學校做校服和考分班試。心理學家寫定封信比我,同學校講佢情況。如果我當日就比信學校,講佢嘅情況,學校會否呢個時候就將佢退學?講比學校知,係唔想佢哋以為佢頑皮,唔聽教,比啲訓練佢;但講咗又驚學校會借啲二丁佢走,好担心。請問有冇過來人分享。

2    0    0    0

annie0517 發表於 16-7-4 19:53
小朋友派到心儀小學,下星期去學校做校服和考分班試。心理學家寫定封信比我,同學校講佢情況。如果我當日就 ...還是
官、津校不能因為是SEN學生而要求退學,學校是谷成績的,還是愉快學習,有教無類?你的小朋友是專注力不足型、過渡活躍型、還是混合型?前者可以觀察開學後的情況再決定,後兩類學校可能不久已適別出來了。除了不想被老師誤會,你想得到調適和政府服務嗎?

我的個人經驗,小兒是專注力不足型,不會搗亂,社交很好,只是自己發夢,所以老師沒有建議或投訴。學校社工認為是我過份緊張,否定他是ADHD,拖拉至最近才確診,還要不是輕微個案,若早一點知,我會要求學校在功課上有調適,不用痛苦了幾年,其次是測、考上是否可以加時。小兒初小成績還可以,到小三分數只是剛合格多些,常識是他喜愛的科目,較為高分,小四測驗試過全部不合格,醫生解釋不服藥,成績更會愈來愈差,因為高小課程深了,需要更多思考。我不會期望學校會有什麼訓練給小兒,都是靠自己,始终大部分學校都是會看重得奬學生,希望得到更多BAND 1 位,派到更多好中學。

其實學校如留心, 是可以很早已可觀察到小朋友的情況.
過渡活躍型更易看出來. 專注力不足型一正式上堂便表現. 因小學rules不同KG, 要坐定上堂.
分班後,可以先連絡班主任, 等佢了解佢情況, 易得當佢係頑童, 被罵被罸.

回覆:應該幾時同學校講?

我小朋友係混合型,會有啲滋擾。我想逃唔過老師眼睛。

回覆:annie0517 的帖子

有經驗老師好快知,不如自己早講,學校可以向政府攞到錢,又可以在開學前有心理準備,安排坐位,有經驗老師,或拆開同一症狀小朋友唔同一班

回覆:應該幾時同學校講?

小一適應班已經同班主任講,班主任仲讃我肯一早講,可以令佢有所準備,老師好照顧我仔,安排佢坐第一行,日常對阿仔的甩漏都好睇諒

回覆 Hopeful2010 的帖子

請問你的小朋友現在已食緊藥嗎?我小朋友同你小兒情況都相似,有時成日自己發夢,暫時成績都沒有影響,但怕讀上去課程開始深,需要多思考,是否一定要食藥才能有效!

早d講,學校安排老師/服務都早d

PurinBB 發表於 16-8-10 13:15
回覆 Hopeful2010 的帖子

請問你的小朋友現在已食緊藥嗎?我小朋友同你小兒情況都相似,有時成日自己發夢 ...
有吃藥,起初感覺良好,不知是否暑假關係,做暑期功課時又遊魂,但他總算完成閱讀了兩本中文和一本英文小說。月尾會覆診,並會加劑量和加長時間。我也不肯定吃藥能够提升成績,醫生比喻他有近視,不給他戴眼鏡,他跟本看不清黑板上的字。
‹ 上一主題|下一主題