用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四-阿囝選了中史同文學,想請教有乜出路? ...
go

中四-阿囝選了中史同文學,想請教有乜出路? [複製鏈接]

阿囝係一間1C既中學,成績吾錯全級第十到,但佢對理科完全冇興趣,佢決定揀中史同中國文學,請教如果成績可以既話,大學有乜野出路?(我只係諗到可以做老師)

2    0    0    0

要睇番大學想讀咩課程,business, law都冇特別話讀咩科,不過值得留意中大中醫學不需要學生修讀理科(Science subjects are preferred but not necessary)。
可以上網睇下八大大學嘅programme,或者叫仔仔同老師/師兄傾下,看看有咩出路。
好多同學到JUPAS揀programme嘅時候,都唔係依照自己嘅選修科讀,例如我同學讀全理科,但係今年報JUPAS諗住讀英文系,有同學讀Econ,會計,但係佢諗住讀歷史。依家先中四,未來充滿變數,話唔定仔仔報JUPAS嗰陣突然想讀商科或者法律系呢!

tracy668899 發表於 16-7-4 19:41
阿囝係一間1C既中學,成績吾錯全級第十到,但佢對理科完全冇興趣,佢決定揀中史同中國文學,請教如果成績可 ...
唔洗咁早諗,最緊要揀佢有興趣的科目,取高分,到時入U揀咩科就可話事。去大學INFO DAY逛逛

引用:要睇番大學想讀咩課程,business,+law都冇

原帖由 1998Ruby1998 於 16-07-04 發表
要睇番大學想讀咩課程,business, law都冇特別話讀咩科,不過值得留意中大中醫學不需要學生修讀理科(Scienc ...
多謝資料👍🏻

引用:Quote:tracy668899+發表於+16-7-4+19:41+阿

原帖由 chocolatebean 於 16-07-04 發表
唔洗咁早諗,最緊要揀佢有興趣的科目,取高分,到時入U揀咩科就可話事。去大學INFO DAY逛逛
...
係啦重緊要佢㨂自己鍾意就讀得開心,多謝你

‹ 上一主題|下一主題