用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請推薦中文書俾小二男生
go

請推薦中文書俾小二男生 [複製鏈接]

[size=27.2218px]小兒現升小二,他非常喜歡看『大偵探福爾摩斯』,已經讀完全套三十四本。之後我推介佢睇兒童版三國演義,但他不會主動看。我想因為是三國裏的中文字對佢嚟講太深,如果我口頭上說給他聽,其實佢中意聽嘅。我想請教下前輩,有冇熱門書適合我個仔睇?佢唔鐘意啲情情愛愛,或公主類圖書。打打殺殺就最啱佢
   7    0    0    0

可以考慮《冒險小虎隊》,《名偵探系列》,雖然冇打打殺殺情節,但係相信男仔對推理情節也有興趣。

推理仲有《豚鼠探長智破奇案》、《雷思瑪雅少年偵探社》系列幾好睇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Thank you!

小達爾文探險日記

回覆:請推薦中文書俾小二男生

魔幻偵探所
同埋阿仔宜家睇緊哩套,佢話好好睇
奇蹟之旅
https://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?term_1=%E5%A5%87%E8%B9%9F%E4%B9%8B%E6%97%85&theme=WEB

‹ 上一主題|下一主題