用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭先收到學校有個miss call....
樓主: chesswin
go

頭先收到學校有個miss call.... [複製鏈接]

回覆:頭先收到學校有個miss call....

我仔學校,今日有同學仔問班主任收到結果未,班主任答收到喇,同學仔問派成點,老師唔肯講,仲話叫全班預備定叩門信,十分口密,所以一定唔會個別打電話通知囉。

岩岩打番學校問叩門策略(嘗試探口風),班主任好正經同我分析邊間成功率高,我諗疊埋心水聽日要叩啦

引用:岩岩打番學校問叩門策略(嘗試探口風),班

原帖由 馬騮仔 於 16-07-04 發表
岩岩打番學校問叩門策略(嘗試探口風),班主任好正經同我分析邊間成功率高,我諗疊埋心水聽日要叩啦

...
明天你一定要上來講啊!看你們老師是不是好貪玩!😀

...
我未敢打

...
厚住面皮打咗,班主任好晦氣, 態度認真想速速收線,而且成日話真係幫唔到你,唔好意思,仲叫我諗清楚有咩漏聽日一次過問學校攞(成績表和證書正本),我諗我都兇多吉少

jackjackwin  咪咁快自己嚇自己啦  發表於 16-7-4 15:16

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+16-07-04+發表岩岩

原帖由 moon.ng 於 16-07-04 發表
明天你一定要上來講啊!看你們老師是不是好貪玩!😀
班主任平時比較斯文同正經架

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+16-07-04+發表岩岩

原帖由 123smile 於 16-07-04 發表
厚住面皮打咗,班主任好晦氣, 態度認真想速速收線,而且成日話真係幫唔到你,唔好意思,仲叫我諗清楚有咩 ...
我無直接問,只係話問定叩門有咩注意。我有諗過加多句派得理5理想

上年在放榜前一日,在家整理叩門資料期間,得知其中一間中學要填阿仔的班名次和級名次,於是打了回校問班主任,當時班主任問我:如果阿仔派到xx中學(第二志願),你都會去叩門?我:會,預備定好d⋯
可能我後知後覺,回想當時和老師的對話,其實老師已經放咗小小風⋯結果派入了第二志願。

liuliu

我唔想學校難做, 唔會打電話返去, 亦費事自己亂估, 希望大家都係虛驚

引用:上年在放榜前一日,在家整理叩門資料期間,

原帖由 liuliu 於 16-07-04 發表
上年在放榜前一日,在家整理叩門資料期間,得知其中一間中學要填阿仔的班名次和級名次,於是打了回校問班主 ...
我岩岩對話中有提過叩第二志願,但班主任話可以博另一間程度再好少少,如果叩第二志願入到的話有點⋯浪費,但當然機會率計係合理選擇

原帖由 123smile 於 16-07-04 發表
厚住面皮打咗,班主任好晦氣, 態度認真想速速收線,而且成日話真係幫唔到你,唔好意思,仲叫我諗清楚有咩 ...
老師咁講應該派得唔差,如果要叩門老師應該會同你講耐啲,唔好嚇自己

引用:Quote:原帖由+123smile+於+16-07-04+發表厚

原帖由 whywhywhywhy 於 16-07-04 發表
老師咁講應該派得唔差,如果要叩門老師應該會同你講耐啲,唔好嚇自己

...
認同,我個班主任好詳細,所以我打定輸數了

引用:Quote:原帖由+whywhywhywhy+於+16-07-04+發

認同,我個班主任好詳細,所以我打定輸數了
會唔會就係派第二志願,因為老師話你可叩進取小小的,準備定叩門資料先,如果派第二志願會叩嗎?祝大大家明天都派到心儀中學

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+16-07-04+發表認同

原帖由 whywhywhywhy 於 16-07-04 發表
會唔會就係派第二志願,因為老師話你可叩進取小小的,準備定叩門資料先,如果派第二志願會叩嗎?祝大大家明 ...
其實派第二我都會叩,但志在參與無壓力的

‹ 上一主題|下一主題