用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仲未有新聞派成點呢
樓主: 123smile
go

仲未有新聞派成點呢 [複製鏈接]

LGC 發表於 16-7-4 15:20
祝大家好運
http://www.info.gov.hk/gia/general/201607/04/P201607040378.htm
  希望成功啦~~~~
[size=medium]~ 我愛臭嬌 ~

引用:祝大家好運+http://www.info.gov.hk/gia/ge

原帖由 LGC 於 16-07-04 發表
祝大家好運

http://www.info.gov.hk/gia/general/201607/04/P201607040378.htm
不明白,為什麼甲部加乙部獲派首志願只有65%,自行派首志願66%,怎麼算的?

回覆 義氣仔女 的帖子

但禮賢派位九成是英中, 就不是很多小學能做到了.

回覆 la5711 的帖子

好在小女間小學派位不差於貴校啫

回覆:仲未有新聞派成點呢

我探過吓口風,老師好惡死叫牛諗定需要乜嘢,聽日一次過攞好先走,所以,我現在好失落

回覆:la5711 的帖子

我仔也是禮小,大家明早收好消息吖!

回覆:123smile 的帖子

越是這樣越可以讓你覺得更加驚喜!😬

我個心已加速中……緊張到又痾又嘔了希望不要中那20%

moon.ng 發表於 16-7-4 15:29
不明白,為什麼甲部加乙部獲派首志願只有65%,自行派首志願66%,怎麼算的?

...
只計自行派位...首志願66%.....包直資/私校%
只計統一派位...甲乙部首志願65%
2部份係分開計既% ~~~

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-7-4+15:29+不明白

原帖由 mcl203 於 16-07-04 發表
只計自行派位...首志願66%.....包直資/私校%
只計統一派位...甲乙部首志願65%
2部份係分開計既% ~~~
自行和統一兩部分的頭志願一定有很多重疊的哦!

moon.ng 發表於 16-7-4 17:46
自行和統一兩部分的頭志願一定有很多重疊的哦!
自行搞定左....唔會仲放番係統一再計啦....想扯低統一果D%咩 ~~~

引用:我個心已加速中……緊張到又痾又嘔了希望不

原帖由 Annie-78 於 16-07-04 發表
我個心已加速中……緊張到又痾又嘔了希望不要中那20%
我已經不停想喊

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-7-4+17:46+自行和

自行搞定左....唔會仲放番係統一再計啦....想扯低統一果D%咩 ~~~
就是說扣除自行66%首志願和不知幾多二志願,剩下的只有總人數的大約兩成去搞珠,兩成裡面又有65%搞到甲乙第一志願!兩成裡面的87%獲頭三志願。這樣對嗎?那麼計算下來只有很少人需要去叩門!

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-04+發表自行

原帖由 moon.ng 於 16-07-04 發表
就是說扣除自行66%首志願和不知幾多二志願,剩下的只有總人數的大約兩成去搞珠,兩成裡面又有65%搞到甲乙第 ...

覺得有啲複雜,今日新聞又話獲派首志願有八成,92%頭三志願

moon.ng 發表於 16-7-4 18:01
就是說扣除自行66%首志願和不知幾多二志願,剩下的只有總人數的大約兩成去搞珠,兩成裡面又有65%搞到甲乙第 ...
"獲自行分配學位的學生當中,66%學生獲派首志願的學校" <-----只講自行階段....無提同統一有關

即係....舉例.....佢條數係20,000人係自行階段獲成功派位
當中有13,200人係首志願成功....當中包括X,XXX人係直資/私校收左
6,800人係次志願成功.....XX,XXX人係自行失敗係無提
PS...20,000人係假設...我理解 EDB 係唔會俾D實質數你可以計到%....佢地係刻意唔提供....無可能計到真%

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-7-4+18:01+就是說

"獲自行分配學位的學生當中,66%學生獲派首志願的學校"
這樣就麻煩了,所有人都有參加自行,不是所有人的65%而是自行成功裡面的65%,暈!根本無法知道有多少人是自行成功。

moon.ng 發表於 16-7-4 18:40
這樣就麻煩了,所有人都有參加自行,不是所有人的65%而是自行成功裡面的65%,暈!根本無法知道有多少人是自 ...
就係講D唔講D.....唔會講俾公衆知每一個分類數字.....俾公衆計得到
一有數字....批評就會增多....我估乍

我又唔係好明啦!參加直資同私校之類點解會計在自行分配學位數度?明明當初無參加依家又計埋?
請問數字是否確實計埋直資?

ek49 發表於 16-7-4 19:01
我又唔係好明啦!參加直資同私校之類點解會計在自行分配學位數度?明明當初無參加依家又計埋?
請問 ...
計埋當自行首志願....可以篤高個%吖嗎....結果咪靚仔好多....滿意度高晒
當然....似乎....EDB都係無交待箇中計法...都係坊間估既~~~

回覆:ek49 的帖子

應該只計參加自行派位的學生人數

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   
‹ 上一主題|下一主題