用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge Starter 計分方式??
go

Cambridge Starter 計分方式?? [複製鏈接]

小女剛滿5歲,打算暑期報考Starter,因冇上個任何training班,故有以下疑問,煩請了解人士解答,感激不盡!!

見Starter大概分3大類:
1. Speaking (5 parts)
2. Listening (4 parts),
3. Reading and writing (5 parts)

如果滿分15盾,請問錯幾道題扣1個盾呢?

另外,Listening部分是否每一part都會重複講多一次?考試時係每個學生各戴住headphone,定係開住個高音喇叭大家一齊聽呢?Thanks a lot!!

31    0    0    0

回覆:fixedstar99 的帖子

沒有headphone 的,是播出來

引用:小女剛滿5歲,打算暑期報考Starter,因冇上

原帖由 fixedstar99 於 16-07-03 發表
小女剛滿5歲,打算暑期報考Starter,因冇上個任何training班,故有以下疑問,煩請了解人士解答,感激不盡! ...
應該每份卷可以有1-2 個錯。。有錯請更正!

引用:Quote:原帖由+fixedstar99+於+16-07-03+發

原帖由 ChelseaHui 於 16-07-07 發表
應該每份卷可以有1-2 個錯。。有錯請更正!
好奇想知這資料是從何而來的呢?

引用:Quote:原帖由+ChelseaHui+於+16-07-07+發表

原帖由 huba 於 16-07-07 發表
好奇想知這資料是從何而來的呢?
我女之前有上過幾堂Cambridge, 教佢嘅老師講嘅。有幾準我唔肯定,因為張cert 上面有寫 15 shields = answered most questions correctly, 點 define ‘most’ .. 無官方答案。

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-07-07+發表好奇想

原帖由 ChelseaHui 於 16-07-08 發表
我女之前有上過幾堂Cambridge, 教佢嘅老師講嘅。有幾準我唔肯定,因為張cert 上面有寫 15 shields = answer ...
多謝回覆。

回覆 ChelseaHui 的帖子

系BK爬文,見到有人話96%以上正確率為15盾,即係每part 25道題最多可以錯一個。咁請問listening是否會重複兩遍?

回覆 MSKAKACHAN 的帖子

考試課室有幾大,幾多個人,沒headphone會否有d小朋友坐既位置聽唔清呢?

回覆:fixedstar99 的帖子

Listening部分是每一part都會重複講多一次。你去下載份 Cambridge Starters Sample Paper睇下便知道。

回覆 huba 的帖子

係呀,我睇past paper係聽兩次,所以想double check下,多謝你

引用:+本帖最後由+fixedstar99+於+16-7-9+09:00+

原帖由 fixedstar99 於 16-07-09 發表

回覆 huba 的帖子

難得你已看過past papers,應該要信自己。

另外個人認為不需花太多時間去想些細微細眼的事,例如:1. 知道錯多少題才少一個盾,因知道了也不能影響孩子到時的表現 及 2. listening 場地的安排,因每位小朋友都在同一環境應考,除非孩子聽力需要輔助,如有特別需要,預早跟考試中心(英國文化協會及英基學校)提出作合適安排便可。

P. S. 阿仔話英國文化協會的劍橋英文試考試場地比英基較好。

引用:小女剛滿5歲,打算暑期報考Starter,因冇上

原帖由 fixedstar99 於 16-07-03 發表
小女剛滿5歲,打算暑期報考Starter,因冇上個任何training班,故有以下疑問,煩請了解人士解答,感激不盡! ...
請問你女女學左幾耐?

回覆 豬師奶8 的帖子

我地沒上任何training course,小朋友亦非來自全英文環境幼稚園,只係7月開始俾佢做下past paper,已報佐8月中考試

引用:回覆+豬師奶8+的帖子 我地沒上任何trainin

原帖由 fixedstar99 於 16-07-14 發表
回覆 豬師奶8 的帖子

我地沒上任何training course,小朋友亦非來自全英文環境幼稚園,只係7月開始俾佢做 ...
請問用左幾耐時間串字?

回覆 bbjanbb 的帖子

我個小朋友已識大部分Sarter vocabulary, 所以冇專門花時間去學串字,少部分唔熟悉既單詞會係做past paper過程中發現並重新記熟。
不過各個小朋友水平和能力唔同,不能一概而論。

引用:回覆+bbjanbb+的帖子 我個小朋友已識大部

原帖由 fixedstar99 於 16-07-19 發表

我個小朋友已識大部分Sarter vocabulary, 所以冇專門花時間去學串字,少部分唔熟悉既 ...
我小朋友升K2, 可讀到ORT stage 9, 認到生字但串長的生字吃力,佢學左phonics半年,都是原音為主,blending skills未掌握到。我自己上過phonics workshop, 試過自己教佢,效果都不太顯著,唔知係咪串字太悶,串唔到佢會無心機或忟憎,唔知點樣可以令到串字更有趣

ORT stage 9 似乎已經好高級,我只比小朋友讀過stage 1-2,佢對該書興趣不大就沒再試下去,我都不知究竟佢能力去到邊。但對比其他小朋友,我個女英文詞匯量唔算好大,只不過記憶力好,新字見到兩三次就記住了。佢幼稚園有教phonics,我平時都有提下佢,所以都算掌握到8成blending skills。
如果你小朋友要考Cambridge,串字係好重要,佢既然可以讀到ort stage 9,相信能力都好強,稍微花時間練習下應該沒問題。

引用:回覆+bbjanbb+的帖子 ORT+stage+9+似乎已

原帖由 fixedstar99 於 16-07-19 發表

ORT stage 9 似乎已經好高級,我只比小朋友讀過stage 1-2,佢對該書興趣不大就沒再試 ...
Thank you for your reply!

引用:Quote:原帖由+fixedstar99+於+16-07-19+發

原帖由 bbjanbb 於 16-07-19 發表
我小朋友升K2, 可讀到ORT stage 9, 認到生字但串長的生字吃力,佢學左phonics半年,都是原音為主,blending ...

對於串字能力,我較為贊成讓孩子透過愉快閱讀去浸出來。

如果因為時間關係唔等得,也可透過各式方法來加強,以下資料僅供參考。

http://hkcitizensmedia.com/2014/08/09/%E4%B8%89%E5%80%8B%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%B0%8F%E6%9C%8B%E5%8F%8B%E5%AD%B8%E4%B8%B2%E5%AD%97%E7%9A%84%E5%A6%99%E6%B3%95/

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2375751

引用:+本帖最後由+huba+於+16-7-20+20:07+編輯+\

原帖由 huba 於 16-07-20 發表
感激你的建議及資訊!

‹ 上一主題|下一主題