用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 單親會較難有學校收嗎
go

單親會較難有學校收嗎 [複製鏈接]

我剛成為單親,同小朋友爸爸關係惡劣。

最近申請小一時都好苦惱,因為有學校會問父母是否同住。遲d又會有家長面試指明要父母同時出席。如果我叫埋小朋友爸爸去,其實大家面口都唔會好。唔叫,又怕被學校歧視。

請問有冇人可以指點下?thanks

1    0    0    0

直接填單親也可以,只填爸爸名字其餘N/A左佢……正面面对同回答就好了,而家单親好平常,無必要別扭,反而顯得唔自然。相信校方会睇你点正面面对人生上-d障礙与难題,做孩子既好榜样。

heidya    發表於 16-7-4 11:38

引用:我剛成為單親,同小朋友爸爸關係惡劣。 最

原帖由 belgiumchoco 於 16-07-03 發表

最近申請小一時都好苦惱,因為有學校會問父母是否同住。遲d又會有 ...
我不認為單親會受歧視。加油 加油

父母都返全職都lower priority
可以一齊去就一齊去啦
唔問到就唔好講囉

回覆:單親會較難有學校收嗎

我覺得照填父親職業就得 唔駛特別註明分開咗 老師問到就話爸爸返工就得了

其實小朋友面試表現係最緊要,有d學校如Sfa,根本吾in家長,就睇小朋友實力。其他野,尤其係你控制吾到的,無謂想咁多。

一個人帶住小朋友已經吾容易,盡力而為,幾十間直私,吾係間間要父母一齊見先收。吾讀直私,亦大把好官津。加油!

heidya    發表於 16-7-4 11:39

belgiumchoco 發表於 16-7-3 21:07

最近申請小一時都好苦惱,因為有學校會問父母是否同住。遲d又會有 ...
我就算填咗爸爸資料, 佢爸爸從來無時間出現過兩個女嘅面試/家長會, 拎成績表見家長, 都係我一手包辦晒,
連啊女畢業禮都出席唔到, 其實唔緊要, 唔會被歧視架

heidya    發表於 16-7-4 11:40

原帖由 belgiumchoco 於 16-07-03 發表

有人沒有透露單親,成功考入名直資,事後由於小朋友比較曳,老師發現單親後,竟直接指責家長當初隱瞞真相,又話如同欺騙,直認如早知是不會取錄。

oho1  校方咁都得...!  發表於 16-7-4 12:02
heidya    發表於 16-7-4 11:41

宜家社會眼光開放咗,單親家庭唔再係咩奇怪事。但都要睇你去 in 咩學校,有啲真係唔介意家庭背景,只在意小朋友能力。有啲真係會抗拒。 唔知會遇到邊類。 同你老公商量吓,為咗小朋友,真心又好,做戲又好,一齊去面試,全力支持自己骨肉。

我細個考小一時無寫,當年interview只in我,無要見父母,順利考入首選學校。入學後至在手冊時填無其中一邊資料,年年咁填,都麻木哂,只要無曳,老師校長都無理(就算幾廿年前未咁興離婚)。到上到中學大把同學父母離婚/分居,所以no big deal,不用介意。

我覺得點都好,槍頭對外要一致,太惡劣無謂勉強,學校是小朋友唸的,不是大人,但建議你可以知會對方進度,當然佢願意參與,你又忍到,又能顧及小朋友感受最重要。如大家心理個關過唔到,又唔貪心,自行分配學位及大抽獎係你好朋友。

其實好多面試都是他自己做,爸爸返工,都是我自己一個帶去!

回覆:meowymeowy 的帖子

多謝哂你地既意見!
我諗如果問起就照直講,始終都呃唔到6年。
Thanks again

karen55407 發表於 16-7-4 09:19
有人沒有透露單親,成功考入名直資,事後由於小朋友比較曳,老師發現單親後,竟直接指責家長當初隱瞞真相, ...
果間學校甘樣唔好.....有教無類......佢地做不到

回覆 karen55407 的帖子

學校好過份!

krw 發表於 16-7-3 22:58
父母都返全職都lower priority
可以一齊去就一齊去啦
唔問到就唔好講囉
So truth !  有些學校強烈地表達一個信息....!

就是 "書"---並非一個學童自已努力讀就夠的 !  

相反是要一個家庭甚至家族全人皆兵、全心全意全力(包括金錢及時間)協讀才算合宜!!!

heidya 發表於 16-7-4 11:42
果間學校甘樣唔好.....有教無類......佢地做不到
他們言下之意是......

有教無類...永遠是對的 ! 不是校方做不到! 只是責任在於家長!  

家長是必需先調教、改變好自已小孩的固有"無類"型...變成適合校方施教的那一"無類"型!

而校方才能有效地"有教其"無類"而已"!  

heidya    發表於 16-7-4 14:39

oho1 發表於 16-7-4 12:12
So truth !  有些學校強烈地表達一個信息....!

就是 "書"---並非一個學童自已努力讀就夠的 !  
直私有得揀 又緊張成績 (驚成績差冇人報) 單親一定蝕 名官津 地區名官津 喺有得揀嘅階段又係咁
係二三線官津先會冇所謂

而且好多學校係將單親家庭associate with問題學生
搵學校係唔公平
佢有得揀人 又唔駛咁蠢話係因為你單親所以唔揀你

樓主情況其實又唔係咁差
父母資料照填咪得囉 又唔會問埋父母婚姻狀況
學校唔問唔好提 問都可以話佢返工
要父母出席嘅 咪叫佢嚟囉

唔好比不必要的壓力自己同小朋友, 比足心機去教, 可以好過好多家庭. 努力.

heidya    發表於 16-7-4 14:42

小朋友是無辜的, 大人的事, 佢地無得揀, 為小朋友著想, 希望前夫盡量出席, 最少比個好印象去扣門.....如果堅拒.......真是無可奈何!!!
正面面对同回答就好了,大人不可逃避单親, 否則小朋友會失去自信, 日後與人交際, 溝通都無信心......正面去諗, 相信校方会睇你点正面面对人, 日後家校互相合作.....
‹ 上一主題|下一主題