用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小二插班入一線小學!
樓主: claudialuk2011
go

小二插班入一線小學! [複製鏈接]

回覆 karen55407 的帖子

讀小一, 插小二好正常, 原本讀果間小一教小一課程, 但插果間學校係所有嘢教深半年至一年, 真係好無奈!

引用:你有能力的話,唔難你無能力嘅話,係無可能

原帖由 小曳人 於 16-07-02 發表
你有能力的話,唔難

你無能力嘅話,係無可能!
極同意,有能力仲要有運氣!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:小二插班入一線小學!

係,除非有學校習慣一年班唔收足,留返d位插班。否則離校一年咪一兩個,閒閒地200人考,唔會易啊

引用:回覆+karen55407+的帖子 讀小一,+插小二好

原帖由 alfredk 於 16-07-02 發表
回覆 karen55407 的帖子

讀小一, 插小二好正常, 原本讀果間小一教小一課程, 但插果間學校係所有嘢教深半年 ...
有心去考咪自己教小朋友教到一線小學上學期頭2個月嘅嘢... 因為無人知佢考到邊度

回覆:小二插班入一線小學!

如在地區一線全级頭3,會否考慮插班同區名津呢

引用:如在地區一線全级頭3,會否考慮插班同區名

原帖由 nobletree 於 16-07-02 發表
試下無壞

我小朋友都成功插班到中西區一線小學.

回覆:claudialuk2011 的帖子

我小朋友最近轉校成功,從報名一線官津小學看,一般每級1-2個位,10-20人爭,最多人考插二年班試

引用:如在地區一線全级頭3,會否考慮插班同區名

原帖由 nobletree 於 16-07-02 發表
同區名津即係幾多線?一線學校之上原來仲有名津,真係好複雜......

karen55407    發表於 16-7-4 20:34

引用:難架,+因為一線小學正常一年級都收盡,+咁到

原帖由 olivia511 於 16-07-02 發表
難架, 因為一線小學正常一年級都收盡, 咁到二年級只係睇有冇人退學, 有都只係一個起、兩個止吧? 所以一線學 ...
一線喺一年級係唔會盡收㗎!二年級收插班先見到真功夫!

引用:Quote:原帖由+nobletree+於+16-07-02+發表

原帖由 B.B.BaBa 於 16-07-02 發表
同區名津即係幾多線?一線學校之上原來仲有名津,真係好複雜......
名津不外乎 喇沙, maryknoll, st mary, holy angels, marymount, wan chai st jo

引用:Quote:原帖由+B.B.BaBa+於+16-07-02+發表同

原帖由 sissysze 於 16-07-02 發表
名津不外乎 喇沙, maryknoll, st mary, holy angels, marymount, wan chai st jo
yes

回覆:claudialuk2011 的帖子

多謝各位意見!

醒目開學勳章 貢獻勳章

nobletree 發表於 16-7-2 15:58
今年LS 小二都收咗兩個地區一線
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題