用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小二插班入一線小學!
go

小二插班入一線小學! [複製鏈接]

小二插班入一線小學易唔易?多唔多位?

4    0    0    0

引用:小二插班入一線小學易唔易?多唔多位? +

原帖由 claudialuk2011 於 16-07-02 發表
我都想知,因為我仔今年小一派得唔好

原帖由 claudialuk2011 於 16-07-02 發表
邊啲為之一線?喇叭?灣仔st jo? mcs ? smcs?

引用:Quote:原帖由+claudialuk2011+於+16-07-02+

原帖由 lawrainbow 於 16-07-02 發表
我都想知,因為我仔今年小一派得唔好
等年尾考完第一次exam考第幾先唸啦....

回覆 claudialuk2011 的帖子

我識人讀寶校,今年小二插班入到恊和(長沙灣),呢個小朋友英文幾好架。

好明顯唔好易啦!去得插班都係头三名吧~

準則係:班頭五,操行B以上先有得in,不分名校寶校

當然名校英文好面試有優勢,但第一關係筆試,大家搏一鋪

好多好易, 快D去插啦, 手快有, 手慢無.

一線小學,10個8個位,算唔算多?因為考插班大有人在!個人認為唔係一線小學,考級1-3名,已經好叻!但須留意,有大部一線小學功課量可能多少少或者較深,如果小朋友唔係太合作,就麻煩!另外,去左一線,有機會名次,分數跌,大人同小朋友接受到嗎?會打擊小朋友嗎?知有小朋友考級1-3,插班後,主科唔合格,尤其是中文,功課做到喊,全年擔心唔合格要留班!不過,過左過渡期適應左,但成績都係中後!

我囝叫好彩。前年派寶校,走唔到唯有盡讀,乜都唔參加,我都好心痛!報15間,乜區都有,in左8間,終於插到一線名校,佢話做份paper 3粒鐘,做得唒,面試問正佢識嗰D,所以運氣都好緊要

而亦有小朋友小一丶二唔使點讀書,考級1-3,媽咪唔考插班,因為現時個女係學校好開心,佢話就算唔係一線小學,keep住成績係級1-3,考中學睇成績表一定冇問題!

alfredk 發表於 16-7-2 11:21
而亦有小朋友小一丶二唔使點讀書,考級1-3,媽咪唔考插班,因為現時個女係學校好開心,佢話就算唔係一線小 ...
咁又係呀, 考1-3, 入band1機會大, 讀得開心最緊要

難架, 因為一線小學正常一年級都收盡, 咁到二年級只係睇有冇人退學, 有都只係一個起、兩個止吧? 所以一線學校其實係好難插二至五年級架~

回覆:小二插班入一線小學!

如果小朋友夠叻夠醒又夠乖,就好易,考邊間都有好大機會入到

回覆 olivia511 的帖子

以我所知一線津校及神校,通常一年班唔會收盡,每班大約有2個位留比小二插班,叩門冇成績,但插班有!

回覆:小二插班入一線小學!

一線係指邊啲?地區一線同全港一線已經好唔同。希望大家盡量講得清楚啲,唔好太空泛

醒目開學勳章 貢獻勳章

你有能力的話,唔難

你無能力嘅話,係無可能!

但我同意:睇咗第一次考試成績先諗,
當年我都係見到成績表先諗:咦~ 可以試試喎!
恐龍家

引用:一線小學,10個8個位,算唔算多?因為考插

原帖由 alfredk 於 16-07-02 發表
一線小學,10個8個位,算唔算多?因為考插班大有人在!個人認為唔係一線小學,考級1-3名,已經好叻!但須留 ...
我小朋友由二線插一線,慶幸並非你朋友嘅情況,雖然並非名列前茅,但都係中上游。

mayyylai    發表於 16-7-2 19:06
‹ 上一主題|下一主題