用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一要留班,但想轉校讀小二!
樓主: BabyVG
go

小一要留班,但想轉校讀小二! [複製鏈接]

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-7-6+10:35+

YanKanMom 發表於 16-7-6 10:46
唉, 妳個細女還細, 我個女中二升中三啦,咪一樣將學過的科學理論忘得七七八八,每次老公一與她溫習便氣得七 ...

係呀係呀, 好似同猫猫玩, 細女會用行動先去玩咗先, 再觀察猫既反應見步行步, 但大女會先睇有關猫習性既書了解咗先。

YanKanMom  行動派和理論派  發表於 16-7-6 11:28

回覆 YanKanMom 的帖子

係呀,到佢范范掂,又可能身體唔够壯,或者樣貌唔得省鏡。细路梗有好多事實,唔係前人都講唔出“養兒一百歲,長憂九十九“的绝句。

little_yolky 發表於 16-7-6 10:35
我真係好愁, 阿妹真係好似無讀過小一咁, D英文生字可以完完全全唔記得晒, 死啦, 點算呀, 真係好驚, 小二仲 ...
這是因為沒有進入長期記憶,要入到,就要間唔中從短期記憶進出,所以structured readers 內的生字來來去去都係個d,起初每升一級只會增加少量生字,也是這原因,到到小朋友開hill打通經脈才會記得好d。

Jane1983 發表於 16-7-6 10:29
回覆 little_yolky 的帖子

佢講吓遮。想講係個個细路都有自己的優點和缺點。我女讀書幾好,但绝對無你大女 ...
十分同意,要接受小朋友的短處,develop 長處,才是上策,當然最好就合格升班

Jane1983    發表於 16-7-6 12:09

回覆:BabyVG 的帖子

其實你小朋友啱啱識應左呢間學校一年,突然又轉校我怕到時影響好大,其實讀多一年都冇咩問題姐,讀多一年到時對你小朋友來講反而好容易都學過,可能考試測驗冇難度!

呢 d 讀深一年的學校,小朋友是否可以適應得到好快看得出,P1 - P3係蜜月期都跟得辛苦已經係 clear signal,樓主無為留戀。
呢 d 學校到高小,讀 d 野深想死,如大人都support 唔到,叫小朋友自己一個點面對!

我會揀轉校

引用:再考慮清楚先,因為老師講法都啱,始終你學

原帖由 ckh311 於 16-06-30 發表
再考慮清楚先,因為老師講法都啱,始終你學校深同谷,你堅持要佢上,可能效果會仲差,因為越來越深。但我個 ...
認同

‹ 上一主題|下一主題