用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一要留班,但想轉校讀小二!
樓主: BabyVG
go

小一要留班,但想轉校讀小二! [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

唔好意思問甘清楚,但應該只係話主科唔合格要留,佢呢種情况唔講明一定要留的。

Jane1983 發表於 16-7-5 10:45

唔好意思問甘清楚,但應該只係話主科唔合格要留,佢呢種情况唔講明一定要留的。 ...
明白,講真我自己都唔係100%清楚自己個間。不過不是事後孔明,只是善意分享,我自己通常都頗重視平常分和若老師有乜comment或要求,都會盡力配合,老闆有時間做下義工,儲定人情牌。

係呀,講開我都唔肯定自己果间。不過,我聽過其他朋友講,甘既情况係佢地學校係有討論空间的。

BabyVG 發表於 16-6-30 22:44
私,出名谷!都辛苦,已同老師講話可唔可以睇二年班成績先!佢話叫佢打好基礎!

...
純粹好奇, 其實你地學校要求主科要羅幾多分 ? 明明有進步都要你留班. 邊間學校咁高要求呢 ?

Jane1983 發表於 16-7-5 12:57

係呀,講開我都唔肯定自己果间。不過,我聽過其他朋友講,甘既情况係佢地學校係有討 ...
乜原來你都係咁, 我開學前已經咪熟學校個升留制度同考試分數安排比例, 總之一定要升到班!所以好奇怪, 點解學校唔係有升留制度, 無理由家長同老師唔咬弦, 就全科合格都話要留班。所以, 一定係meet唔到個requirement。

hohoyy 發表於 16-7-5 15:49
純粹好奇, 其實你地學校要求主科要羅幾多分 ? 明明有進步都要你留班. 邊間學校咁高要求呢 ? ...

我哋學校唔谷, 主科唔合格都要留班。不過,如果只有一科唔合格, 仲要有50分或以上, 就可以試升, 但如果第二年同一科都唔合格, 就算有50分或以上, 或只係術科, 都要留班。至於常識+術科, 就兩科唔合格要留班。

回覆 little_yolky 的帖子

因為亞女讀書幾好,我無想到會吾合格咁大鑊,所以無研究。但講真,如果佢有乜山高水低,我實一早研究定。

Jane1983 發表於 16-7-5 18:05

因為亞女讀書幾好,我無想到會吾合格咁大鑊,所以無研究。但講真,如果佢有乜山 ...
因為家姐當年似一舊飯, 要知己知彼, 一定要升到班, 所以入學前要熟讀。真係估你唔到, 依家居然係要煩阿妹, 真攞命。小二唔讀題, 我真唔知點算, 佢啱啱開始放暑假, 已經好乖咁將所有學咗既英文生字還返晒俾老師了。

引用:Quote:Jane1983+發表於+16-7-5+18:05+回覆+

原帖由 little_yolky 於 16-07-05 發表
因為家姐當年似一舊飯, 要知己知彼, 一定要升到班, 所以入學前要熟讀。真係估你唔到, 依家居然係要煩阿妹,  ...
佢地一放暑假,就好似將學過嘅嘢帶埋一齊放假咁,唔知去咗邊我地小一下學期已經唔讀卷,死未

little_yolky  果隻嘢如果小一下唔讀卷,留班都似。  發表於 16-7-6 09:17

little_yolky 發表於 16-7-5 18:09
因為家姐當年似一舊飯, 要知己知彼, 一定要升到班, 所以入學前要熟讀。真係估你唔到, 依家居然係要煩阿妹,  ...
me too.  不過我不嬲以為係全科的平均分,而唔係一張卷,但經jane一講,我都唔係太sure 因為我當年又真是冇問清楚。

Jane1983  吾好比自己和小朋友去到果個地步咪得lor  發表於 16-7-5 18:25

細路哥吾係呢樣,就果樣,睇住黎教。暑假流流長,最好執吓佢d野。
我女話出年要做全級第一,我叫佢想清楚,應該付出會多左,亦要好小心。

我地係津校。
我剛睇返,學校派俾我地嘅通告,每年一份。

一至五年級學生,中英數三科中,其中兩科不及格,或總分不及格,均為校方  考慮   學生留級的基本原則

但我仔其中一個好朋友,考級尾,三科唔合格,零分也有兩三科,平時默書可以成十次捧蛋,全年已每日提前返學上補底班,但這次不用留班,估計,亦要睇情況。

Jane1983  有酌情空間  發表於 16-7-5 21:06

引用:我地係津校。+我剛睇返,學校派俾我地嘅通

原帖由 babywoman 於 16-07-05 發表
我地係津校。
我剛睇返,學校派俾我地嘅通告,每年一份。
可能學校覺得就算留,但救返嘅基會微,索性放棄

Jane1983 發表於 16-7-5 18:31

細路哥吾係呢樣,就果樣,睇住黎教。暑假流流長,最好執吓佢d野。
你就好, 我阿女從來無咁既志氣, 佢依家話唔想讀聯繫間學校, 想考間好一D的, 我已經老懷安慰了, 唔好話級一咁叻, 佢真係諗都無諗過。

佢講吓遮。想講係個個细路都有自己的優點和缺點。我女讀書幾好,但绝對無你大女甘可人、乖巧和高EQ。德智體群美,實有一樣要執,做父母係甘,睇開d,心寬自然路阔。

Jane1983 發表於 16-7-6 10:29

佢講吓遮。想講係個個细路都有自己的優點和缺點。我女讀書幾好,但绝對無你大女 ...
我真係好愁, 阿妹真係好似無讀過小一咁, D英文生字可以完完全全唔記得晒, 死啦, 點算呀, 真係好驚, 小二仲有常識科添, C6又將個波拋咗俾我, 我真係唔知點算。得兩個月, 斬下眼又過咗一個禮拜, 究竟先睇書定先串返D生字, 定係又睇書又串生字, 抑或唔駛串返D生字只睇書, 愁呀!!!!!

Jane1983  睇完一本,串一本  發表於 16-7-6 11:40

Jane1983 發表於 16-7-6 10:29

佢講吓遮。想講係個個细路都有自己的優點和缺點。我女讀書幾好,但绝對無你大女 ...

對啊,邊有十全十美,孩子多數不會番番掂,總有嘢要執的。

引用:Quote:Jane1983+發表於+16-7-6+10:29+回覆+

引用:我地係津校。+我剛睇返,學校派俾我地嘅通

little_yolky 發表於 16-7-6 10:35
我真係好愁, 阿妹真係好似無讀過小一咁, D英文生字可以完完全全唔記得晒, 死啦, 點算呀, 真係好驚, 小二仲 ...
唉, 妳個細女還細, 我個女中二升中三啦,咪一樣將學過的科學理論忘得七七八八,每次老公一與她溫習便氣得七孔生煙,唔明她為什麼連最基本的原理也忘了。其實我女平時是OK的,尤其是需要手動的工作憑觀察也可懂得七七八八,這方面我仔便很差,教埋他做也只懂一二。只能說每個孩子皆不同,個人興趣及專長影響了他們某些表現。
‹ 上一主題|下一主題