用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 你哋仔女用左手定右手?
go

你哋仔女用左手定右手? [複製鏈接]

不過點都好,如用開左手,唔好夾硬要佢用返右手。
http://topick.hket.com/article/1 ... %E9%A9%97?itc=20004
   1    0    0    0

我個小朋友3歲, 左右手都用, 用用吓右手會轉左手....似乎鍾意用左手揸筆, 但又會用右手揸筷子....所以我都唔敢好肯定佢係左撇子.

我就係被迫改正既左撇子,有人研究過,如果被迫改正,會對方向感會有不良影響,我自己就係路痴,唔知係咪咁被影響,但如果當年識講俾阿媽聽唔好改,我一定唔會改,由初初識寫字又要重頭學過,好慘架

回覆:你哋仔女用左手定右手?

我自己是被引導用右手的,原本我是左,右手都用,不過用了右手後,成長都無乜問題,學習和運動都能正常發展,方向感亦都正常。

記得小時候有同學是左手的,但也不見得很聰明,成績也不算好

不過如果有得揀,我喜歡任我自由發展,左右手並用

引用:我就係被迫改正既左撇子,有人研究過,如果

原帖由 candy125125 於 16-06-30 發表
我就係被迫改正既左撇子,有人研究過,如果被迫改正,會對方向感會有不良影響,我自己就係路痴,唔知係咪咁 ...
我同你一樣,被迫轉右手,大個都係認唔到路

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:615 的帖子

我家個地圖迷BB時多用左手,大大下,筆同筷子被工人放右手,我地無為意,大大下發展阿仔其他嘢用左手,佢自己話無所謂,左右手都得

恐龍家

回覆:你哋仔女用左手定右手?

回覆 MCEsc 的帖子

同是天涯淪落人。。。

s.andp 發表於 16-7-3 08:44
左右手也會遺傳的
我家的情況應該係隔代遺傳....

回覆 vpo0615 的帖子

咦,我都係喎,仲要只傳女唔傳男,傳大唔傳細

引用:Quote:原帖由+candy125125+於+16-06-30+發

原帖由 MCEsc 於 16-07-02 發表
我同你一樣,被迫轉右手,大個都係認唔到路
我仔仔宜家都係用左手多,長輩見到話慘囉!快d教返佢用右手啦!但係明明我仔肯自己食飯,佢用邊隻手有咩所謂,我唔想格硬迫佢轉驚有心理負面影響

回覆 vathee 的帖子

感同身受......我99就係唔想我個囡用左手, 都係舊派思想囉; 我阿媽就係左右手都得嘅, 不過佢細個時受到D舊派思想嘅人嘅壓力, 所以先學用右手......我阿媽對於我個囡用左手係持開放態度嘅!

幾多歲先知係左定右?佢啱啱3歲,左右手都有用

我女細時, 用左手, 我99 幫佢轉返右手.. (我99其實係用左手, 左手切菜, 但右手寫字 ) , 我無為意.. 亞女剛開始寫字, 係反轉曬.... ..而家就無問題啦..

到我仔..我落咗 order 叫我99唔好攪亞仔.. 佢用右手, 就右手... 左手, 就左手....最尾我仔都係用左手.....

‹ 上一主題|下一主題