用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德 41區- 係咪弱校
樓主: Chrisksyeung
go

新華德 41區- 係咪弱校   [複製鏈接]

siden 發表於 16-8-5 09:29
有資深會員出來咗證全級頭10幾先係band1,你死要話冇理據去去去,你選擇性失明,隨你。

建議?你以 ...
我仲記得當年聖家爸爸講過, 學校有人定期上EK睇吓有冇關於學校既留言.

當年佢俾學校發現成日上EK爆料, 仲話自己被副校召見添.

當然, 大家都係可以當故仔咁聽吓算啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+tomchan666+於+16-08-05+發表

原帖由 siden 於 16-08-05 發表
有資深會員出來咗證全級頭10幾先係band1,你死要話冇理據去去去,你選擇性失明,隨你。

建議?你以 ...
他的說話無禮得很.

karen55407    發表於 16-8-5 18:35
Bobo1210  無禮*2 !  發表於 16-8-5 12:04
siden    發表於 16-8-5 10:37

回覆:bubuG 的帖子

板主,純路過,建議把此帖關閉。

引用:板主,純路過,建議把此帖關閉。 +

原帖由 beagoodman 於 16-08-05 發表
點解呀?

言論自由呀!!!

香港已經無被選舉既自由。 so sad.

Yanamami  咪係~  發表於 16-8-5 10:03

well...

香港爸爸貫切地用同一標準去分析...
你可以質疑他的資料來源,若然你有更準確資料,我相信他會多謝你
你也可以質疑他的分析方法,大家可以去蕪存異
你更可以質疑他的引申論點,大家可以繼續各自表述,據理力爭

但好明顯,他沒有將一些較主觀的因素包括在內,例如:"愛心/愉快/校園設施/功課量/谷唔谷..."

這當然是功利,但如果大家唔顧BAND 1 率/派BAND 1學校率,哪來這麼多學校比較帖?

beagoodman 發表於 16-8-5 09:54

關帖前,容許我賣大包俾個意見學校,以改善B1率?

方法好簡單,教與學亦不用改:只要將學校由KL3搬去KL4,問題
馬上解決,B1率有望回升至三成以上!

karen55407    發表於 16-8-5 18:36
hppa    發表於 16-8-5 12:35
hkpapa852  果然係絕招   發表於 16-8-5 10:05
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 16-8-5 09:09
話說, N年前新華德仲係標榜"愉快學習", 咁佢著重"愉快學習", 咁學術上稍有不及對手我認為係合理.

最近因 ...
講下題外話緩和下氣氛……
話說我女有个游水教練,人十分nice又教得好,我女五歲果年佢十曰就教曉三式(當然只係曉,仲要refine同多改善泳姿)。佢不甘做泳会教練被剝削,自己出黎搞,因佢教得好亦有一班人跟隨。学生学得开心亦有進步,可惜……佢呢个老好人,不善經營、無制度、無攻略(泳会係有策略同有potential泳員報比賽攞牌)……結果,執笠!

以上乃真人真事~社会係現实既。我好鈡意亦好尊重呢个教練,孩子亦好喜歡佢,但佢生存唔到只好又番泳会教。

hppa    發表於 16-8-5 12:39

要滅聲?作為路過之人,我覺得此帖很有參考價值,姑勿論誰是誰非,此帖的確給後輩很多思考空間,只要大家保持克制,理性討論,不應胡亂關閉

hppa  right  發表於 16-8-5 12:39
Yanamami  对对对,正反相方論点可引發台下觀眾更多思考~  發表於 16-8-5 10:09

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-05+發表

原帖由 retriever 於 16-08-05 發表
點解呀?
在小學區,唔好講政治。有關封帖的規定,請睇睇板規先。

只要屏蔽那幾段言論便可

引用:要滅聲?作為路過之人,我覺得此帖很有參考價

原帖由 kkqueendom 於 16-08-05 發表
要滅聲?作為路過之人,我覺得此帖很有參考價值,姑勿論誰是誰非,此帖的確給後輩很多思考空間,只要大家保持克 ...
已引起謾駡,非理性討論,何必呢?支持你另開新post作理性討論的延續。

kkqueendom  無需開新PO,在此集中討論便可  發表於 16-8-5 13:49

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-05+發表

原帖由 beagoodman 於 16-08-05 發表
在小學區,唔好講政治。有關封帖的規定,請睇睇板規先。
講公民權利都係講政治?

我唔同意果位版友既觀點, 但尊重佢發聲既權利。

大家亦可以睇下各方觀點理據,對後來者實有裨益。

beagoodman 發表於 16-8-5 10:08
已引起謾駡,非理性討論,何必呢?支持你另開新post作理性討論的延續。

...
其實不管是否再開新帖, 繼續討論都一定有火花.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:新華德 41區- 係咪弱校

如果我們孩子讀得開心,那怕網上的人怎樣說。自己的孩子前途,成績和選校根本都唔雖要去理會網上的評論。新/舊華德作為一間小班教學,老師有心,校風好,又何需理會別人。他們鼓勵其他的家長去選其他升中率超好的學校,等有心的家長入到,何嘗唔係一件好事,大家追求的事係2樣野。我細女今年讀那間升中率超高的私校,老實說我很後悔,好彩她都轉到校。我試過2間學校,如果比我再選,我唔會讀私校囉!講完。

hppa  yes as long as everybody is happy about the choice. more information is good to everybody for making   發表於 16-8-5 12:42
siden  適合自己就係最好學校  發表於 16-8-5 10:38
epsido    發表於 16-8-5 10:37
yellowtiger    發表於 16-8-5 10:31

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-8-4+23:39+當

原帖由 hkpapa852 於 16-08-05 發表
我估, 佢係講緊呢個表:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3289605&page=3#pid4305 ...
呢D行徑咪真係文革行為囉,莫須有

用緊文革行為 去號稱"反文革", 呵呵

其實可能我真係太多事, 見到樓主個仔咁叻, 叩到咁多間:

新華德, 基榮, 奉基, 農官, 福馬, 林文燦, 陳瑞祺

都希望佢唔好浪費自己既心血, 同佢個仔既才能

引用:其實可能我真係太多事,+見到樓主個仔咁叻,+

原帖由 hkpapa852 於 16-08-05 發表
其實可能我真係太多事, 見到樓主個仔咁叻, 叩到咁多間:

新華德, 基榮, 奉基, 農官, 福馬, 林文燦, 陳瑞祺
我相信Hkpapa嘅數據來源的可信性,亦多謝他的無私奉獻,大把新手家長得益

siden    發表於 16-8-5 10:37

hkpapa852 發表於 16-8-5 09:36
如何提升新華成績唔通係我嘅責任?
自稱「廢人」的你,提升新華成績確不是你的責任,我只要求你點出你所認為問題的關鍵所在,不能只用屁股想事情,然後拍拍屁股說自己是「廢人」就算,難道你不知道你這樣不負責任的言論無論是否事實都會引起新華家長無謂的擔憂,甚或影響在新華就讀學生的心情嗎?我知你沒有責任,但你要知道你的言論對別人確有很大不良影響。希望你看得懂我說甚麼!

囘想考小一時,作為超級理志人,看攻略書,資料不齊又outdate,仲要比$買,難得ek有人花時間心思去搜集資料和分析,真多謝都唔離。

若家長一心只想找愛心學校,當然冇數據可然,但又何必魚旦呢。再講唔通講股佬話隻股唔好又要同ceo講點樣去改善公司,什麼道理

功利人乙上

siden    發表於 16-8-5 10:39

elvisBB 發表於 16-8-5 10:19
如果我們孩子讀得開心,那怕網上的人怎樣說。自己的孩子前途,成績和選校根本都唔雖要去理會網上的評論。新 ...
很同意, 可惜大家不會理會, 只會繼續覺得數據神好勁, 講完

hppa  everybody has his/her own choice. more information is good  發表於 16-8-5 12:44
‹ 上一主題|下一主題