用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德 41區- 係咪弱校
樓主: Chrisksyeung
go

新華德 41區- 係咪弱校   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+epsido+於+16-8-4+23:13+編輯+

原帖由 epsido 於 16-08-04 發表
當我恍然大悟知到喇沙原來咁差之際,原來旺角友校更差,真係低處未算低。請問可唔可以俾條link我開下眼界?謝謝!

siden    發表於 16-8-4 23:45

引用:Quote:原帖由+tomchan666+於+16-08-04+發表

原帖由 karen55407 於 16-08-04 發表
事實怕乜人講呀?
啱嘅野未必啱聽.....

hppa    發表於 16-8-5 12:21

奥脫福  所以<選擇>月刊咪周圍仇家囉!  

I like it !

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-8-4+16:09+趁小

原帖由 tomchan666 於 16-08-04 發表
好了,就算hkpapa852及其他唱衰新華德的人講得對又如何?難道你們想所有讀新華德的同學仔不開心?想所有新 ...
只係路過,壇內太多問居心既帖。

一個人開唔開心, 唔係要他人負責的。

各說各觀點,據理力爭ok喎。

不要問居心,只要問理據。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-08-04+發表

原帖由 Soundervolt 於 16-08-04 發表
啱嘅野未必啱聽.....
其實我剛泡ek時都聽過華德/新華德係好野。

正確d講,係41 網唔填大熱門,就應該填呢間。。。

karen55407 發表於 16-8-4 23:35
你開個新戶有何居心?做打手乎?何解不用真身?怕呀?
請問何以見得係開新戶?我揾唔到開戶日期禾。

bubuG 發表於 16-8-4 23:37
文革會講客觀數據嗎?

bubuG無知得很,文革時紅衛兵批鬥人時必然拿出大量所謂客觀事實和數據,證據確鑿,冇得抵賴。你們這些對歷史一點都不認識的人,根本不懂分輕重,只會以偏概全。問題是那些所謂數據和事實如何演繹。

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-4+23:35+你

原帖由 wkimying 於 16-08-05 發表
請問何以見得係開新戶?我揾唔到開戶日期禾。
睇用戶資料

引用:Quote:原帖由+epsido+於+16-08-04+發表本帖

原帖由 Soundervolt 於 16-08-04 發表
當我恍然大悟知到喇沙原來咁差之際,原來旺角友校更差,真係低處未算低。請問可唔可以俾條link我開下眼界? ...
可能佢係教局高層,所以咁多第一身資料

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-08-04+發

原帖由 retriever 於 16-08-05 發表
其實我剛泡ek時都聽過華德/新華德係好野。

正確d講,係41 網唔填大熱門,就應該填呢間。。。
我覺得新華德都係一間好學校,我朋友個小朋友都讀得開心,只係喺九龍城升中網對手太惡,學校應該要諗諗怎樣可以改善。

retriever 發表於 16-8-5 00:05
只係路過,壇內太多問居心既帖。

一個人開唔開心, 唔係要他人負責的。
問題是hkpapa852和siden等人根本沒有掌握確實數據,然後再用一些道聽塗說的例子企圖論證,而論證的結果又是極負面的,但中傷之後又沒有提出建設性建議,甚至沒有指出關鍵所在。等同批一個人有多壞,但卻沒有指出導致這個人變壞的原因是甚麼?咁即是想點,想這個壞人自殺嗎?假設hkpapa852等人的說法恰當,那麼新華德的問題在哪裡?校長、老師、課程、收生、校風?為何收生不錯,校長老師又有心,校風純樸,(在討論區未見過對以上幾點作批評),何以還不算是一間好學校?
唯一解釋是hkpapa852等人純粹用功利的角度看事情,是徹底的功利主義者,這些人最適合帶同自己的小朋友返大陸學習,因為那裡才是他們熟識的地方。如果香港家長都像他們,那香港的小朋友就很可憐了。

hppa    發表於 16-8-5 12:24
epsido  校風真係好好  發表於 16-8-5 09:57
yellowtiger  hkpapa852和siden等人根本沒有掌握確實數據 >> very well said
由始至終佢地從"無公佈"的學校名單及"講   發表於 16-8-5 09:15
wkimying  講得好  發表於 16-8-5 09:00
MrBeast  someoneelses problem  發表於 16-8-5 08:58

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-05+發表

原帖由 karen55407 於 16-08-05 發表
我覺得新華德都係一間好學校,我朋友個小朋友都讀得開心,只係喺九龍城升中網對手太惡,學校應該要諗諗怎樣 ...
無記錯新華德係天主教,但邊個教會?

印象中天主教學校係嚴係谷係較多功課, 但亦唔會好目標為本咁追banding.

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-5+00:05+只係

原帖由 tomchan666 於 16-08-05 發表
問題是hkpapa852和siden等人根本沒有掌握確實數據,然後再用一些道聽塗說的例子企圖論證,而論證的結果又是 ...
老友,我支持你發言,但不支持你觀點, 理由如下:

1. 導聽途說係網壇常態,能引經據典係bonus,  但唔好當科研平台咁要求;

2. 負評後點解一定要俾建議?! 除非佢係圍內人士。即我路人甲乙丙見某小孩在地鐵上撒野, 我無必要研究佢父母點教出個極品,甚至要向佢父母建議?

3. 數據王研究昇中入U率當然功利,我都覺佢觀點功利,咁功利又如何?

問題係意見唔一樣,也不能說人有居心。。。

好似近期某梁姓年輕語: 你係我心內條蟲?

網壇討論放鬆d.

Soundervolt 發表於 16-8-4 23:39
當我恍然大悟知到喇沙原來咁差之際,原來旺角友校更差,真係低處未算低。請問可唔可以俾條link我開下眼界? ...
我估, 佢係講緊呢個表:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3289605&page=3#pid43056477

點解會有呢個表? 有睇上文下理應該會明白

如果唔睇, 或睇完後選擇性地演釋呢D資料既原意, 似乎.... 真係有居心喎?!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tomchan666 發表於 16-8-5 08:32
問題是hkpapa852和siden等人根本沒有掌握確實數據,然後再用一些道聽塗說的例子企圖論證,而論證的結果又是 ...
建議早已係#42提出了

其實, 我一向都自認"膚淺又現實既數據佬" (簽名上寫咗好耐啦!)

不過, 以乎大家都習慣只睇自己想睇既嘢啫!

其實你既然認為係廢人講廢話, 又何須為D廢既嘢發嬲呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-8-5 08:41

話說, N年前新華德仲係標榜"愉快學習", 咁佢著重"愉快學習", 咁學術上稍有不及對手我認為係合理.

最近因為有家長話佢教快半年, 所以我先會有疑問, 教快都算愉快學習? 學校是否只懂教快, 不懂評估教學成效呢?

不過, 早幾個月前見到另一學校既校內家長話TKO某"愉快學習"既一條龍學校都係教快, 家長都覺得無問題.

我真係唔知幾時開始, 原來只要標榜"愉快學習", 就所有問題都唔再係問題了.

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-5+00:05+只係

原帖由 tomchan666 於 16-08-05 發表
有資深會員出來咗證全級頭10幾先係band1,你死要話冇理據去去去,你選擇性失明,隨你。

建議?你以為我係EDB主任定學校高層?如何提升新華成績唔通係我嘅責任?

將事實放在大家跟前,目的係令該校家長早有準備,以及供來年選校的家長作參考。

我好榮幸被你插。被blind powder/iron powder插我不痛不癢。被sensible嘅資深會員插我先會有痛覺。

最後忠告,家長思維/言論/胸襟也會影響校譽,大庭廣眾地睜眼説瞎話,硬要把灰色説成白色,將事實及理據視而不見,你究竟係幫緊學校定倒緊米,你自己想想。

siden 發表於 16-8-5 09:29
有資深會員出來咗證全級頭10幾先係band1,你死要話冇理據去去去,你選擇性失明,隨你。

建議?你以 ...
如何提升新華成績唔通係我嘅責任?

學校/家長自己唔諗辦法去叫外人諗?

如果人地學校肯出錢叫我幫手去研究如何提升成績, 我又唔介意俾吓意見喎! 反正我一向都現實兼功利

hkpapa852 發表於 16-8-5 09:04
建議早已係#42提出了

其實, 我一向都自認"膚淺又現實既數據佬" (簽名上寫咗好耐啦!)
我再重申最欣賞你有自知之明。

retriever 發表於 16-8-5 08:41
教區學校!
‹ 上一主題|下一主題